sobota, 6 maja 2017

FRITATA rodem z piekła (Pomidor,chili,bekon,cebula,ser)

Wśród moich bliskich mam przynajmniej dwóch wielkich miłośników jajek i potraw jajecznych. Mój mąż może je zjadać pod każdą postacią, za równo na słodko jak i w wytrawnych odsłonach. Dzisiaj właśnie zaserwuję wam tą drugą opcję. Frittata to rodzaj włoskiego omletu z przeróżnymi dodatkami, najczęściej pieczona w piekarniku u mnie już raz gościła na blogu w wersji mini (przepis tutaj). Masę jajeczną wzbogaca dodatek wysokoprocentowej śmietanki oraz mleko. Nadzienie stanowią: wędzony boczek, ser typ Gouda, spora ilość chili, tymianek, cebula, oraz pomidory. Prosto ale bardzo aromatycznie i do syta. 








Składniki : 
3 jajka (L)
100 ml śmietanki 30%
50 ml mleka 2%
100 g wędzonego boczku 
połowa czerwonego chili 
1 średnia cebula
1 pomidor
35 g sera Gouda 
tymianek 
pieprz
sól 
oregano
czerwona słodka papryka 

Wykonanie : 
1. Jajka wbić do miski i lekko ubić widelcem, dodać śmietankę oraz mleko. Wymieszać i dodać sól, pieprz oraz szczyptę słodkiej papryki. 
2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na patelni do zrumienienia się obu składników. Następnie lekko odsączyć z tłuszczu. Wyłożyć di formy na tarty (śr. 28 cm). Drobno siekamy chili oraz kroimy ser w kostkę 1 cm x 1 cm  . Równomiernie rozmieszamy w formie. 
3.Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. Ustawiamy formę na blaszce i zalewamy wszystko masą jajeczną i posypujemy tymiankiem oraz oregano. Pomidor pokrojony w plastry umieszczamy na masie. Zapiekamy całość przez 25-30 minut, 

Gotowe 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz