Do tej pory, tylko raz na blogu pojawił się przepis na roladę biszkoptową. Wówczas krem był malinowo-bananowy. Dzisiaj chcę wam zaproponować nieco inną wersję, choć niemniej smaczną. Przepis powstał trochę na kształt popularnego tortu szwarcwaldzkiego z uwagi na podobne składniki. A więc w rzeczy samej będzie : ciemna gorzka czekolada, puszysty biszkopt,domowa konfitura jeżynowa, bita śmietana i wiśnie. Myślę, że z chęcią będziecie sięgać po ten przepis, gdyż efekt końcowy jest co najmniej wyborny. Czego się nie robi na życzenie męża :)
Składniki :
Na biszkopt:
4 jajka
1 białko
40 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
40 g cukru pudru
szczypta soli
Do nasączenia i posmarowania :
125 g konfitury jeżynowej
60 ml rumu
Masa śmietanowa:
330 g śmietanki kremówki 30%
2 łyżki żelatyny
50 ml wody
2 łyżki ekstraktu waniliowego
25 g czekolady gorzkiej min 70%
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Ponadto;
Wiśnie mrożone lub z kompotu
15 g tartych orzechów włoskich
dodatkowe wiórki czekoladowe
Wykonanie :
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Żółtka mieszamy z cukrem pudrem i przesianymi mąkami.
3. Delikatnie silikonową szpatułką łączymy obie masy.
RADA: Do masy z żółtkami dodajcie odrobinę ubitych białek by rozrzedzić masę. W ten sposób całość nie opadnie.
4. Biszkopt wykładamy do formy płaskiej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy równomiernie. Pieczemy w 190 st C przez 15 minut.
Wyjmujemy i póki jest jeszcze ciepły zwijamy roladę. Zostawiamy do wystygnięcia. Gdy całość przestygnie odwijamy i zdejmujemy papier przekładamy na lnianą ściereczkę.
5. Gęstą konfiturę jeżynową umieszczamy w rondlu zalewamy rumem i gotujemy do odparowania alkoholu 5-8 minut, Jeśli macie dżem kupny obserwujcie czy masa zanadto nie gęstnieje lub też nie jest za rzadka. Ma być lekko lejąca o konsystencji gęstej śmietany.
6. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Smarujemy całą powierzchnię biszkoptu.
7. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę moczymy w wodzie by napęczniała a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia, Do jeszcze gorącej żelatyny dodajemy odrobinę śmietany a następnie łączymy z całością dodajemy cukier waniliowy oraz ekstrakt.
8. Czekoladę ścieramy na wiórki. Posypujemy po całej powierzchni. Wykładamy 3/4 kremu śmietanowego pozostawiając 2 cm marginesu . Rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
9. Po tym czasie smarujemy wierzch pozostałą śmietaną i posypujemy tartymi orzechami włoskimi oraz tartą czekoladą. Dla dekoracji również wykładamy przekrojone na pół wiśnie.
Gotowe,
pycha:)
OdpowiedzUsuń