piątek, 18 marca 2016

Minifritaty z komosą ryżową

Yum Zdrowej kuchni nigdy za wiele. Od jakiegoś czasu interesuje mnie tematyka tzw. Super żywności. Na sklepowych pułkach przybywa produktów o nieznanych dotąd nazwach. Gdyby się tak bardziej zagłębić w tematykę zdrowego odżywiania, okazuje się że używanie tych produktów ma tyle samo zwolenników, co i przeciwników. Dzisiaj prezentuję wam minifritaty z komosą ryżową (quinoa). Sama komosa nie ma wyrazistego smaku, ale jest świetną alternatywą dla tradycyjnych produktów "sypkich". O samej komosie napiszę trochę później i zapewniam was że nie będą to zlepki internetowych bzdur. Same fritaty to moja wariacja na temat połączenia komosy z tradycyjnymi i powszechnie wykorzystywanymi składnikami w mojej kuchni.






Składniki: (na 12 szt)

ok. 70 g komosy ryżowej
150 ml wody 
2 jajka
2 białka
70 g startego sera
1 duży ogórek konserwowy
1 czerwona papryka 
dowolna szynka pokrojona w drobną kostkę ok.50 g
tymianek do przybrania 
sól 
pieprz 
szczypta kurkumy

Wykonanie: 
1. Komosę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego odparowania płynu (15-20 min)
2. Ogórek, paprykę oraz szynkę kroimy w bardzo drobną kostkę
3. Ser ścieramy na drobnych oczkach. 
5. Po ugotowaniu komosy wszystkie składniki łączymy i mieszamy ze sobą doprawiając solą świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą kurkumy. 
6. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Klasyczną formę do muffinek smarujemy odrobiną tłuszczu. Wykładamy przygotowaną masę lekko wygładzając wierzch. 
7. Pieczemy w 200 st. C przez 30 minut. 

Na koniec dodam, szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl





2 komentarze:

  1. Kupiłam ostatnio komosę, po raz pierwszy i co zdarza mi się rzadko nie wzięłam jej w obroty od razu :)
    Już wiem jak ją wykorzystam 😙

    OdpowiedzUsuń