środa, 17 maja 2017

Lekkie śniadanie : Borówkowo-ryżowe krążki słodzone rodzynkami (Vege & White sugar free)

Kochani nie tak dawno dzieliłam się z wami moim przepisem na Malinowy ryż na mleku. Dzisiaj ponownie odczaruję klasyczną nudną kolację i zaserwuję wam coś smacznego, i lekkiego. Do mojego przepisu wykorzystałam płatki ryżowe, które gotowałam w wodzie z dodatkiem rodzynek sułtańskich. Piękny fioletowy kolor i ciekawy smak dodają borówki amerykańskie. W ramach wzbogacenia smaku dodałam skórkę pomarańczową i odrobinę domowego ekstraktu waniliowego. Talerz zdobi dodatek łuskanego słonecznika i moje ukochane maliny. Proste, szybkie, zdrowe i smaczne. Dobre zarówno na śniadanie, na deser lub na kolację. Danie jest bezglutenowe i zapewnia sporą dawkę witamin. Smacznego. 




Składniki : Na 4 porcje : 

250 ml wody 
4-5 łyżek płatków ryżowych 
50 g borówek amerykańskich 
3 łyżki rodzynek sułtańskich 
kilka malin do przybrania 
1 łyżka łuskanego słonecznika 
łyżeczka skórki pomarańczowej 
1 łyżka ekstraktu waniliowego do smaku

Wykonanie : 

1. Szklankę wody zagotować i doprowadzić do wrzenia. Do wrzątku dodajemy rodzynki i ekstrakt waniliowy o gotujemy minutkę następnie wrzucamy płatki i mieszamy. Gotujemy przez 5 minut. Na końcu dodajemy borówki i gotujemy 2-3 minuty. 
2. Wykładamy porcje i układamy skórkę pomarańczową na wierzchu. Dodajemy maliny oraz słonecznik. Smacznego.



1 komentarz: