Dzisiaj przepis na pyszny deser w kubeczku. Już raz robiłam podobny przepis w wersji waniliowej, ale przepis był bardziej tradycyjny. Ten przepis na budyń jaglany z wanilią i bananami zrobiony był na mleku i zawierał również jogurt naturalny. Dzisiejsza wersja ma nieco inną konsystencję i bardziej przypomina krem. W smaku mocno czekoladowy, bez białego cukru i laktozy. Bazą kremu jest kasza jaglana gotowana na mleku migdałowym. Całość dosłodzona została melasą karobową i bananem. Do tego uprażone orzechy laskowe i jeszcze ta kwaskowata jeżyna. Fit deser gotowy w niespełna 20 minut. Przepis zadowoli największych czekoladoholików, wegan, i tych co o glutenie nawet słyszeć nie mogą. Koniecznie spróbujcie, bo chodź to deser to jest w nim tyle dobroci, pod postacią witamin i składników mineralnych ,że spokojnie możecie sobie na niego pozwolić. Podane składniki starczają na 3-4 porcje ,więc zachęcam was do wypróbowania.
Składniki :
50 g kaszy jaglanej
270 ml mleka migdałowego/ryżowego
1 duży banan (ok.100 g)
2 łyżki melasy karobowej
3 czubate łyżki ciemnego kakao holenderskiego
50 g orzechów laskowych
* jeżyny (mogą być mrożone)
Wykonanie :
1. Kaszę wysypujemy na suchą patelnie i chwilę prażymy mieszając by jej nie przypalić.
2. Kaszę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 2-3 minutki następnie 2-3 razy płuczemy na sitku przelewając zimną wodą.
3. Mleko zagotowujemy i wsypujemy kaszę. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Kasza ma wchłonąć cały płyn i się lekko rozgotować. Zdjąć z ognia i przestudzić.
4. Wystudzoną kaszę umieszczamy w misce i koimy banana wszystko blendujemy na gładką i jednolitą masę.
5. Orzechy prażymy na suchej patelni do lekkiego przyrumienia. Siekamy i dodajemy do kaszy z bananem. Dosładzamy melasą karobową i wsypujemy przesiane kakao. Całość mieszamy. Dzielimy na porcje i przybieramy całymi orzechami laskowymi i jeżynami, '
Smacznego.
Mm pyszności! Kocham tą kaszę :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dodaje do czytnika, na pewno wypróbuję, bo uwielbiam jaglankę na słodko :) Kinga Ł
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis dla amatorów wegańskich deserów.
OdpowiedzUsuńNiestety dla mnie orzechy to ogromne zagrożenie alergiczne...
Smakuję bez orzechów.
O właśnie czegoś takiego szukałam! Zdrowe i idealne na lato
OdpowiedzUsuń