poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Wegański krem czekoladowy z kaszy jaglanej (gluten & White sugar free)

Dzisiaj przepis na pyszny deser w kubeczku. Już raz robiłam podobny przepis w wersji waniliowej, ale przepis był bardziej tradycyjny. Ten przepis na budyń jaglany z wanilią i bananami   zrobiony był na mleku i zawierał również jogurt naturalny.  Dzisiejsza wersja ma nieco inną konsystencję i bardziej przypomina krem. W smaku mocno czekoladowy, bez białego cukru i laktozy. Bazą kremu jest kasza jaglana gotowana na mleku migdałowym. Całość dosłodzona została melasą karobową i bananem. Do tego uprażone orzechy laskowe i jeszcze ta kwaskowata jeżyna. Fit deser gotowy w niespełna 20 minut. Przepis zadowoli największych czekoladoholików, wegan, i tych co o glutenie nawet słyszeć nie mogą. Koniecznie spróbujcie, bo chodź to deser to jest w nim tyle dobroci,  pod postacią witamin i składników mineralnych ,że spokojnie możecie sobie na niego pozwolić. Podane składniki starczają na 3-4 porcje ,więc zachęcam was do wypróbowania. 





Składniki : 

50 g kaszy jaglanej 
270 ml mleka migdałowego/ryżowego 
1 duży banan (ok.100 g)
2 łyżki melasy karobowej 
3 czubate łyżki ciemnego kakao holenderskiego 
50 g orzechów laskowych 
* jeżyny (mogą być mrożone)

Wykonanie : 

1. Kaszę wysypujemy na suchą patelnie i chwilę prażymy mieszając by jej nie przypalić. 
2. Kaszę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 2-3 minutki następnie 2-3 razy płuczemy na sitku przelewając zimną wodą. 
3. Mleko zagotowujemy i wsypujemy kaszę. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Kasza ma wchłonąć cały płyn i się lekko rozgotować. Zdjąć z ognia i przestudzić. 
4. Wystudzoną kaszę umieszczamy w misce i koimy banana wszystko blendujemy na gładką i jednolitą masę. 
5. Orzechy prażymy na suchej patelni do lekkiego przyrumienia. Siekamy i dodajemy do kaszy z bananem. Dosładzamy melasą karobową i wsypujemy przesiane kakao. Całość mieszamy. Dzielimy na porcje i przybieramy całymi orzechami laskowymi i jeżynami, '
Smacznego.

1 komentarz:

  1. Mm pyszności! Kocham tą kaszę :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń