niedziela, 23 kwietnia 2017

Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką

Były już serniki o strukturze lekkiego sufletu i w zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję to czysta poezja. Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie że wychodzi coraz smaczniejsze. Masa jabłkowa jest wykonana z pieczonych i zblendowanych jabłek a doprawiona jest cynamonem. Dodatkowo mieszana jest z mielonymi na drobną mączkę migdałami i ubitymi białkami. Suflet wśród jabłeczników. Całość wykończona jest bitą śmietaną wymieszaną z kremowym budyniem waniliowym.  Zdecydowanie polecam. 






Składniki : 

Na spód kruchy: 

200 g mąki gryczanej Melivt / z orzechów laskowych
110 g masła
80 g cukru pudru 
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%

szczypta soli 
Na masę jabłkowo-migdałową:

400 g jabłek (ok. 5-6 sztuk)
1 kwaśne zielone jabłko 
1 płaska łyżeczka cynamonu 
130 g migdałów startych na drobną mączkę (lub mąki migdałowej)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
3 białka (L)
2-3 łyżki soku z cytryny 
1 mały aromat migdałowy lub ekstrakt migdałowy (1 łyżka)
50 g cukru 

Na masę budyniową : 
60 g cukru
1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią (BG) bez cukru
300 ml mleka 
250 g kremówki 36%

Dodatkowo: 

1 dojrzałe kiwi 
maczek mango Declecta
czekoladowa posypka Delecta
karmel Delecta 

Wykonanie : 
1. Składniki na kruchy spód wymieszać i zagnieść jednolitą masę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 30 minut. 
2. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne pokroić na ósemki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i piec przez 20 minut w 200 st C. Ostudzić po czym zblendować na gładką masę. 
3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 28 cm. 3 schłodzone białka bić z szczyptą soli a następnie łyżka po łyżce wsypywać 50 cukru. 
4. Jabłka przyprawić cynamonem a następnie dodać zmielone migdały. Następnie do masy dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i aromat/ekstrakt migdałowy. Starannie mieszamy. Następnie w 3 turach dodajemy ubite białka. Wylewamy na spód. Pieczemy w 180 st C przez 35 minut. Wyjmujemy i całkowicie studzimy. 
5. Mleko zagotować. Proszek budyniowy wymieszać wraz z cukrem i odrobiną zimnego mleka. Ugotować budyń przełożyć do miski przykrywając wierzch folią by nie powstał kożuch. Całkowicie wystudzić. 
6. Ostudzony budyń miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę a następnie łączymy ją z budyniem. Powstałą masę wylewamy na wierzch wystudzonego ciasta. Chłodzimy min 1 godzinę. Dekorujemy kiwi pokrojonym na plasterki i posypujemy ulubionymi dodatkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz