niedziela, 9 kwietnia 2017

Sufletowy sernik podwójnie czekoladowy (gluten free)

Drodzy moi dzisiaj mam dla was niezwykle lekki,puszysty i pełen smaku sernik. W zasadzie podobnie jak poprzednim razem (przepis tutaj ) przygotowany został na kanapkowym serku śmietankowym typu Filadelfia. Przepis jest banalnie prosty i potrzebujecie nieskomplikowanych składników. Bardzo przyjemny i intensywnie czekoladowy. Sernik pieczony jest w trzech etapach i tak naprawdę jeśli chcemy uzyskać pożądaną  konsystencję lekkiej pianki to należy ściśle trzymać się przepisu. Wierzch sernika stanowi gorzka czekolada połączona z odrobiną żelatyny i szczyptą karmelu. Struktura przypomina lekkie ptasie mleczko. Jest to również przepis bezglutenowy więc osoby z wszelkimi nietolerancjami pokarmowymi swobodnie będą mogły rozkoszować się tym wypiekiem. 







Składniki : 
140 g śmietankowego serka kanapkowego 
110 g czekolady mlecznej/deserowej 
3 całej jaja (L)
szczypta soli 
80 g czekolady ciemnej gorzkiej 
2 łyżeczki żelatyny 
10 g cukru waniliowego
posypka karmelowa od Delecty

Wykonanie : 
Naczynie żaroodporne o pojemności 1 litra wyścielamy dokładnie papierem do pieczenia. Wykładamy zarówno dno jak i boki tak by papier wystawał na 10 cm ponad krawędź. 
1. Czekoladę mleczną siekamy i wsypujemy do miski. Ustawiamy nad gorącą wodą i mieszamy do czasu rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka starannie oddzielamy żółtka od białek. Białka w misie umieszczamy  w lodówce by się schłodziły. 
2. Po wystudzeniu czekolady dodajemy serek starannie mieszając i pojedynczo dodajemy żółtka za każdym razem mieszając do połączenia. 
3.Po wymieszaniu składników wyjmujemy białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na bardzo sztywną pianę. Pianę natychmiast w trzech partiach dodajemy do masy czekoladowej mieszając bardzo delikatnie by piana nam nie opadła
4. Rozgrzewamy do 165 st C piekarnik.  do blachy wlewamy wrzątek, na środku ustawiamy naczynie z masą serowo-czekoladową i pieczemy przez 15 minut w kąpieli wodnej. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 160 st C i pieczemy kolejne 15 minut, po tym czasie całkowicie wyłączamy  temperaturę i pozostawiamy na kolejne 15 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i wyjmujemy wypiek. Studzimy całkowicie . 
5. Gdy ciasto jest wystudzone wywracamy je na paterę do góry nogami tak by węższa część była na górze a szersza na dole. 
6. W kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę, gdy będzie już płynna dodajemy cukier waniliowy i rozrobioną w łyżce wody żelatynę . Całość chwilę mieszamy. Czekolada stanie się błyszcząca i gęsta. Lekko studzimy. 
7. Natychmiast polewamy nią ciasto uważając by nie  była zbyt gorąca . Posypujemy karmelem i czekoladowymi wiórkami. 


1 komentarz:

  1. Ma niesamowicie delikatną strukturę. Fantastyczny! :)

    OdpowiedzUsuń