poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Vege Calzone (faszerowane smażonym tofu i warzywami )

Chodź  daleko mi do weganizmu, to muszę przyznać że jest to moja ulubiona i najbardziej wymagająca strona wypieków i wszelkich innych deserów. Dzisiaj wytrawna strona bloga i przepis na calzone w wersji dla Wegan i wegetarian. W skład farszu wchodzą m in. Smażone Tofu i sporo warzyw : papryka,cebula, czosnek, por, i karmelizowana marchewka. Ciasto ma dobrą strukturę i jest tak samo dobre jak to na klasyczne calzone. Wierzch posypałam ziołami i startym tofu i wyszło do złudzenia podobnie do posypki ze zwykłego sera. Polecam. 





Na ciasto : 
500 g mąki pszennej chlebowej Melvit
20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych 
280 ml mleka sojowego 
2,5  łyżki oleju kokosowego /oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli 

Na farsz : 
300 g pieczarek 
1 średniej wielkości marchewka 
1 opakowanie Tofu naturalnego 
2 ząbki czosnku 
1 papryka czerwona 
1 papryka zielona 
1 papryka żółta 
2 małe cebule lub 1 duża 
połowa białej części pora 
1 mała cukinia 
garść czarnych oliwek 
1 -2 łyżki marynowanych kaparów 


Dodatkowo: 
2 łyżki jasnego syropu z agawy /melasy trzcinowej 
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 
sól 
pieprz 
suszony imbir 
szczypta kurkumy 
mielony kumin (kmin rzymski)
suszone zioła: oregano.bazylia,rozmaryn,
chili 

Wykonanie : 


1. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony i przestudzony olej kokosowy lub  oliwę. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo ( ok 10 minut), tak by było miękkie i elastyczne. 
2.  Z ciasta formujemy kulę, a następnie wykładamy do oprószonej mąką miski, Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte lnianą ściereczką, 
(na około 1,5 godziny).
3. Marchewki kroimy w 2 cm talarki i podsmażamy na oliwie po 10 minutach dodajemy syrop/melasę i podważamy do skameralizowania się cukru. 
4. Warzywa kroimy w zgrabną kostkę (paprykę,pieczarki, cebulę,pora i cukinię.). Odsączamy kapary z zalewy, siekamy drobno czosnek a oliwki kroimy na plasterki . 
5. Tofu wyjmujemy i posypujemy kurkumą oraz imbirem, oraz odrobiną pieprzu/ pozostawiamy na chwilę po czym delikatnie osuszamy i kroimy na kostkę cm x cm. Podsmażamy na oliwie do ze złocenia ok 5 minut. 
6. Ciasto wałkujemy na okrąg, smarujemy przecierem pomidorowym pozostawiając 0,5 cm brzegu. 
7. Wykładamy warzywa, marchewkę i tofu posypujemy ziołami, kminem,solą i pieprzem oraz chili. Składamy na pół i zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Jeśli mamy tofu możemy posypać opcjonalnie po wierzchu (tak jak serem)
8. Pieczemy 25-30 minut do złotego koloru i chrupiącej skórki w 200 st C , 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz