Chodź daleko mi do weganizmu, to muszę przyznać że jest to moja ulubiona i najbardziej wymagająca strona wypieków i wszelkich innych deserów. Dzisiaj wytrawna strona bloga i przepis na calzone w wersji dla Wegan i wegetarian. W skład farszu wchodzą m in. Smażone Tofu i sporo warzyw : papryka,cebula, czosnek, por, i karmelizowana marchewka. Ciasto ma dobrą strukturę i jest tak samo dobre jak to na klasyczne calzone. Wierzch posypałam ziołami i startym tofu i wyszło do złudzenia podobnie do posypki ze zwykłego sera. Polecam.
Na ciasto :
500 g mąki pszennej chlebowej Melvit
20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
280 ml mleka sojowego
2,5 łyżki oleju kokosowego /oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Na farsz :
300 g pieczarek
300 g pieczarek
1 średniej wielkości marchewka
1 opakowanie Tofu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2 małe cebule lub 1 duża
połowa białej części pora
1 mała cukinia
garść czarnych oliwek
1 -2 łyżki marynowanych kaparów
Dodatkowo:
2 łyżki jasnego syropu z agawy /melasy trzcinowej
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
suszony imbir
szczypta kurkumy
mielony kumin (kmin rzymski)
suszone zioła: oregano.bazylia,rozmaryn,
chili
Wykonanie :
1. Mąkę
pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec
dodajemy roztopiony i przestudzony olej kokosowy lub oliwę. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo ( ok 10 minut), tak by było miękkie i elastyczne.
2. Z ciasta formujemy kulę, a następnie wykładamy do oprószonej mąką miski, Odstawiamy w ciepłe
miejsce, przykryte lnianą ściereczką,
(na około 1,5 godziny).
3. Marchewki kroimy w 2 cm talarki i podsmażamy na oliwie po 10 minutach dodajemy syrop/melasę i podważamy do skameralizowania się cukru.
4. Warzywa kroimy w zgrabną kostkę (paprykę,pieczarki, cebulę,pora i cukinię.). Odsączamy kapary z zalewy, siekamy drobno czosnek a oliwki kroimy na plasterki .
5. Tofu wyjmujemy i posypujemy kurkumą oraz imbirem, oraz odrobiną pieprzu/ pozostawiamy na chwilę po czym delikatnie osuszamy i kroimy na kostkę cm x cm. Podsmażamy na oliwie do ze złocenia ok 5 minut.
6. Ciasto wałkujemy na okrąg, smarujemy przecierem pomidorowym pozostawiając 0,5 cm brzegu.
7. Wykładamy warzywa, marchewkę i tofu posypujemy ziołami, kminem,solą i pieprzem oraz chili. Składamy na pół i zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Jeśli mamy tofu możemy posypać opcjonalnie po wierzchu (tak jak serem)
8. Pieczemy 25-30 minut do złotego koloru i chrupiącej skórki w 200 st C ,
Komentarze
Prześlij komentarz