Ostatnio zakochałam się w deserach i śniadaniach na bazie kaszy jaglanej. Jak powszechnie wiadomo jest ona niezwykle prozdrowotna i może być podawana zarówno na słodko jak i na słono. Dzisiaj niebywale smaczne zestawienie. Kaszę jaglaną gotowałam tym razem na wodzie a zestawiłam ją z bananem, dojrzałym kiwi, nerkowcami ,sokiem z limonki a także orzeźwiającą świeżą miętą. Tym razem deser dosłodziłam syropem z agawy. Pyszności.
Składniki :
50 g kaszy jaglanej
1,5 szklanki wrzątku
2-3 łyżki syropu z agawy
1 dojrzałe kiwi
1 dojrzały banan
garść orzechów nerkowców (ok. 20 g )
4-6 listków świeżej mięty
sok z połowy limonki
Wykonie :
1. Kaszę prażymy na suchej patelni kilka minut. Następnie kilkukrotnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
2. Kaszę gotujemy w wrzącej wodzie na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie studzimy i blendujemy na gładką masę.
3.Banan i kiwi dzielimy na cząstki dodajemy do kaszy wrzucamy całe nerkowce oraz wlewamy sok z limonki, wszystko blendujemy na jednolity krem.
3. Dodajemy syrop z agawy i siekamy drobno miętę. Mieszamy z masą.
4. Wykładamy i przybieramy ulubionymi dodatkami ( u mnie kokos i jagody goi)
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz