środa, 17 sierpnia 2016

Budyń jaglany z bananami i wanilią.

Yum Lubicie budyń?? U mnie w domu na to hasło zawsze robi się wielkie ożywienie. Ostatnio mocno interesuję się zdrowym żywieniem i poszukiwaniem alternatywy dla gotowych produktów, choć nie zawsze mam czas na eksperymentowanie. Budyń (o ile można to tak nazwać ), który wam chcę zaproponować bazuje na kaszy jaglanej. W sieci huczy od różnorodnych przepisów wykorzystujących tę kaszę, no to i ja nie pozostaję dłużna trendom i o to efekt. Pudding z kaszy jaglanej nie zawierający ani grama białego cukru, ponieważ cała słodycz w deserze pochodzi od dojrzałych bananów oraz ekstraktu waniliowego. Mamy, które dbają o żywienie swoich dzieci powinny spróbować tego przepisu, ponieważ nie dość że dostarczy wielu cennych składników mineralnych to jeszcze będzie dużo zdrowsza niż wszystkie budynie z proszku. Jednym słowem wystarczy poświęcić kilka chwil w kuchni by przyrządzić dziecku zdrowe śniadanie lub podwieczorek.





Składniki:

50 g kaszy jaglanej
250 ml mleka
5 ml ekstraktu waniliowego
2 dojrzałe banany
50 g jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie: 

1. Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 2-5 minut by sparzyć kaszę( zabieg ten ma na celu pozbawić kaszę charakterystycznej goryczki). Następnie cedzimy kaszę na sitku kilkukrotnie płucząc pod bieżącą wodą. 
2. Mleko wlewamy do rondla i dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość doprowadzamy do wrzenia mieszając co jakiś czas. W momencie gdy mleko zaczyna wrzeć wsypujemy kaszę. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut (najlepiej pod przykryciem). 
3.Kasza powinna być rozgotowana po wskazanym wyżej czasie. Całość przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Banany kroimy w plasterki i dodajemy do  kaszy, wlewamy sok z cytryny. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji.  Na koniec dodajemy jogurt naturalny, który doda nieco smaku i rozrzedzi konsystencję. 

Pyszne,zdrowe i proste. 

Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz