wtorek, 4 kwietnia 2017

Najlepszy sernik wykwintny z wiśniowo-różaną pianką

Kochani z myślą o zbliżających się świętach Wielkanocnych chcę wam przedstawić moje ostatnie dzieło. Ostatnio w sklepie nadziałam się całkiem przypadkiem na nowości od Łowicza. W edycji limitowanej producent proponuje trzy wyjątkowe dżemy. Ja do dzisiejszego przepisu wykorzystałam Dżem - Wiśnia z płatkami róży. Dużym zaskoczeniem dla mnie było to, że dżem oprócz tego że świetnie smakuje, to nie jest też przesadnie słodki. Aż szkoda że edycja jest limitowana, ale i tak w 100 % polecam wypróbować.
Sernik, który proponuję zdecydowanie jest na bogato, do jego wykonania użyłam 1 kg sera i 8 jajek i kilka innych składników. Może przerazić was ilość jajek i całej reszty płynów, ale bez obaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania smakowe. Jedyną wadą było czekanie na wystudzenie i jeśli zdecydujecie się, na ten przepis to zdecydowanie zalecane jest chłodzenie wypieku całą noc w lodówce.Powiem wam szczerze, że jest to jak dotąd najlepszy sernik na blogu. Nie zraźcie się długim opisem wykonania, bo robię to dla was by jak najdokładniej opisać wam czynności, które rzutują na efekt końcowy. Polecam wam ten sernik na święta, bo jest naprawdę warty uwagi i poświęcenia. Luksus przez duże L cisie mi się na usta po spróbowaniu.




Składniki : 

Na spód: 

310 g mąki typ 650 
5 g proszku do pieczenia 
2 żółtka 
70 g ciemnego cukru trzcinowego Muscovado
1,5 łyżeczki cynamonu 
200 g masła 
szczypta soli 

Na masę sernikową : 
1000 g (1 kg) twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego 
4 żółtka 
2 całe jajka
150 g cukru 
200 g śmietanki kremówki 36%
200 ml mleka 3,2 %
25 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej 
3 łyżki mleka w proszku *** (niekoniecznie)
50 ml oleju z pestek winogron 
1 buteleczka (5ml) aromatu śmietankowego

Na piankę wiśniowo-różaną : 
6 białek 
10 ml soku z limonki/cytryny
150 g cukru pudru 
140 g Dżemu Wiśnia z płatkami róży Łowicz 

Dodatkowo: 
140 g dżemu  Wiśnia z płatkami róży Łowicz 

Wykonanie : 

1. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Bierzemy 2 jajka i oddzielamy starannie żółtka od białek. Z mąki formujemy kopczyk i robimy zagłębienie na środku,

2. Do środka wlewamy 2 żółtka. Zimne masło dzielimy na kawałki i siekamy ostrym nożem z pozostałymi składnikami. Dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Zagniatamy do momentu otrzymania jednolitej masy. 

3. Ciasto owijamy szczelnie w folię i umieszczamy na 30 minut w lodówce, 

4. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski przekładamy wcześniej zmielony twaróg, oraz dodajemy cukier całość miksujemy na średnich obrotach dodając pojedynczo 2 całe jajka. Z 4 pozostałych jajek najpierw oddzielamy starannie białka od żółtek. Białka dodajemy do 2 wcześniej odłożonych (w sumie powinniśmy mieć ich w misie 6) wstawiamy do lodówki będą nam potrzebne nieco później. Żółtka powoli dodajemy do masy serowej. Miksujemy jedynie do połączenia, Następnie dodajemy do masy mleko ,olej, śmietankę kremówkę oraz przesiewamy oba rodzaje mąki (pszenną i ziemniaczaną)oraz mleko w proszku, Mieszamy bardzo starannie drewnianą rózgą lub miksujemy ale tylko do połączenia i uzyskania zupełnie gładkiej konsystencji. Na końcu dodajemy mały aromat śmietankowy krótko mieszamy by zbytnio nie napowietrzyć masy.

5. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy tak by dokładnie wyścielić dno i boki tortownicy o śr 28 cm. Tortownicę uprzednio należy wyścielić papierem do pieczenia. Ja wyścieliłam jedynie dno a boki lekko natłuściłam masłem i posypałam kaszą manną. Gdy ciasto zostanie wyłożone do formy szczególnie zwracamy uwagę na łączenie rantu formy z dnem. Dokładnie dociskamy by masa nam się nie wylewała. 6. Masę serową wylewamy bezpośrednio do wylepionej ciastem tortownicy. W celu pozbycia się niepotrzebnych pęcherzyków powietrza uderzamy tortownicą o blat dwa razy z niewielkiej wysokości. To zapobiegnie nadmiernemu wyrastaniu sernika, i jego opadnięciu po wystudzeniu. 

7. Sernik pieczemy w 180 st. C przez 50 minut. 

8. Na 2 minuty przed końcem czasu pieczenia wyjmujemy białka i ubijamy z szczyptą soli najpierw na wolnych obrotach. Gdy piana osiągnie sztywną strukturę dodajemy przesiany cukier puder w kilku partiach. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy dżem oraz sok z limonki a następnie miksujemy na wolnych obrotach jedynie do połączenia, najlepiej jest wykonać to mieszając silikonową szpatułką by zaoszczędzić na utracie puszystości. Przygotowaną masę natychmiast wykładamy na masę serową.

9. Całość pieczemy przez 25-30 minut w 180 st C, po 15 minutach warto przykryć wierzch pianki papierem do pieczenia lub folią aluminiową by nie spalić wierzchu. 

10. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić całkowicie w formie, doprowadzając do temperatury pokojowej, następnie umieścić w lodówce najlepiej na całą noc. 

10. Wierzch ozdobić pozostałą konfiturą. 

Smacznego.

4 komentarze:

  1. Jak ja bym chciala zey ktos mi taki zrobil :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis właśnie sobie zapisałam i na pewno w wolnej chwili go wypróbuję :) Sernik prezentuje się wspaniale i jestem pewna, że jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! <3
    agnesssja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń