Uwielbiam od czasu do czasu wracać do tych przepisów, które wpisują się w polską tradycję. Już raz prezentowałam wam przepis na idealnie wilgotną i aromatyczną babkę (przepis tutaj) i tym razem choć w nieco innym kształcie przedstawię wam pyszne ciasto ucierane z oryginalnymi dodatkami. W sumie zrobione pod dyktando mojego męża, który akurat miał ochotę na coś mniej skomplikowanego i przyznam że był to dobry pomysł. W paru słowach o samym cieście: Wilgotne o wyraźnej strukturze, wspaniale rosło ,a dzięki jednemu małemu trikowi nie pękło i nie wyrosło zanadto pośrodku. Jeśli chodzi o smak to postanowiłam zestawić cytrusy (limonkę i cytrynę) z prażonym kokosem oraz wanilią. Babkę dodatkowo wzbogaca nadzienie na bazie marmolady różanej oraz lśniąca polewa czekoladowo-kajmakowa. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia zbyt bardzo, to podczas jego ucierania dodałam glukozę co równocześnie wpłynęło na strukturę i barwę wierzchu ciasta.
Składniki :
220 g mąki pszennej typ 450
3 jajka (L)
250 g cukru
90 g masła w temp. pokojowej
50 glukozy krystalicznej rozrobionej w 3 łyżkach wody
100 g wiórków kokosowych
150 ml śmietanki kremówki
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 limonki
5 ml ekstraktu waniliowego
3 łyżki marmolady różanej
3 łyżki marmolady różanej
Na polewę:
4-5 łyżek kajmaku o smaku czekoladowym
posypka czekoladowa
Decorada od Delcty : Karmel
Wykonanie :
Uwaga jeśli chcemy uniknąć zakalca to wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy do połączenia. Glukozę rozprowadzamy z 3 łyżkami wody i dodajemy do masy. Wiórki kokosowe podprażamy na suchej patelni cały czas mieszając by ich nie przypalić. W momencie gdy zaczynają się rumienić zdejmujemy z ognia i przesypujemy na papier lub do osobnego naczynia by nieco przestygły. Przestudzone dodajemy do ciasta.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ucieramy chwilę do uzyskania dość gęstej masy. Dolewamy stopniowo śmietankę cały czas mieszając, Kolejno dodajemy starte skórki : Limonkową i cytrynową a następnie ekstrakt waniliowy, Mieszamy.
3. Do keksówki (u mnie silikonowa) wykładamy 1/2 masy wyrównujemy i na środku wykładamy marmoladę różaną. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wyrównujemy. Ostry nóż smarujemy olejem i nacinamy pośrodku na głębokość ok 0,5 cm. Zabieg ten pozwoli na równomierne wyrastanie ciasta i zapobiegnie pękaniu podczas wyrastania, Pieczemy od 60 minut do 1 godziny 20 minut. Czyli do tzw suchego patyczka w 160 stC. Po 50 minutach dobrze jest przykryć wierzch folią aluminiową lub papierem do pieczenia by wierzch zbytnio nie zbrązowiał,
4. Po upieczeniu studzimy. Wystudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i dekorujemy posypkami.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ucieramy chwilę do uzyskania dość gęstej masy. Dolewamy stopniowo śmietankę cały czas mieszając, Kolejno dodajemy starte skórki : Limonkową i cytrynową a następnie ekstrakt waniliowy, Mieszamy.
3. Do keksówki (u mnie silikonowa) wykładamy 1/2 masy wyrównujemy i na środku wykładamy marmoladę różaną. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wyrównujemy. Ostry nóż smarujemy olejem i nacinamy pośrodku na głębokość ok 0,5 cm. Zabieg ten pozwoli na równomierne wyrastanie ciasta i zapobiegnie pękaniu podczas wyrastania, Pieczemy od 60 minut do 1 godziny 20 minut. Czyli do tzw suchego patyczka w 160 stC. Po 50 minutach dobrze jest przykryć wierzch folią aluminiową lub papierem do pieczenia by wierzch zbytnio nie zbrązowiał,
4. Po upieczeniu studzimy. Wystudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i dekorujemy posypkami.
Pewnie była wyśmienita
OdpowiedzUsuńNa święta wielkanocne w moim domu królują baby 😁 Twój przepis zwrócił moją uwagę polewą czekoladową- kocham! Udostępniam przepis bo takiej jeszcze nie robiłam. Musi być pyszna!
OdpowiedzUsuń