Niebawem Wielkanoc a zatem to doskonały czas, żeby zaproponować wam klasyczną babkę, ale bardziej aromatyczną niż tak zwana "piaskowa". Przepis łączy w sobie elementy klasycznej babki z nutką zdrowych dodatków. Ciasto jest pełne smaku, a tuż po wystudzeniu zaskoczy was nie tylko swoją esencjonalnością, ale i strukturą, która sprawi że będziecie chcieli więcej ... i więcej. U mnie będzie gościła z pewnością na wielkanocnym stole. Zatem zapraszam do degustacji :).
Składniki :
200 g masła
180 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka (duże)
4 łyżki kwaśnej śmietany 12%/ 18 %
100 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów
3 łyżki wiórków kokosowych
20 g mąki kokosowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów/ 1 mały aromat migdałowy
Do dekoracji :
Garść migdałów w płatkach
Suszone morele
Na lukier :
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki (kokosową oraz zwykłą pszenną) przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszać z zmielonymi migdałami oraz wiórkami kokosowymi, odłożyć.
2. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać śmietanę a na końcu uperfumować dodając ekstrakt/ aromat z migdałów, wszystko zmiksować. Do powstałej masy dodać suche składniki : przesianą mąkę z proszkiem i migdałami. Całość wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
3. Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką i jej nadmiar strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wierzch wyrównać.
4. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie wyjąć na kratkę. Polukrować, ozdobić płatkami migdałowymi i pokrojonymi w plasterki suszonymi morelami.
Na koniec dodam, że mąkę kokosową, migdały czy inne bakalie możecie znaleźć w sklepie internetowym.: szeroki wybór superfood można znaleźć na : www.sklepagnex.pl
Komentarze
Prześlij komentarz