Muszę się do czegoś przyznać... Śniadania nigdy nie były moją mocną stroną. Wiem, że to najważniejszy posiłek dnia, ale nie zawsze mam czas by je sobie przygotować... Dzisiaj jednak nie próżnowałam w 30 minut stworzyłam pyszne, kolorowe i zdrowe śniadanie na gorąco. Nieco inne niż zwykle... zero pieczywa, nudy pod postacią kanapek itp... Jest za to jest sycąca gruszka, która została nadziana i to jak... świeża rukola, moje ukochane kiełki rzodkiewki, kremowy twarożek z szczypiorkiem, odrobina pestek granatu, czarnuszka i ten sos ... Sos z Dżemu rokitnika od Łowicza. By nie zniweczyć dobroczynnych właściwości dżemu podałam go do gotowej potrawy w czystej swej postaci... Bo po co ulepszać coś co z natury jest doskonałe??? Pod wpływem gorącej gruszki sos delikatnie się rozpłynął i w ten sposób powstało magiczne danie na śniadanie. Koniec wywodu. Musicie spróbować, czasem warto odskoczyć od standardów, rutyny i stereotypowych przekonań.
Składniki : na 4 porcje
2 jędrne gruszki u mnie luksówka
50 g twarogu
1 łyżka szczypiorku
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 garści rukoli
50g kiełków rzodkiewki
1 łyżeczka nasion czarnuszki
pestki z połowy Granata
1 łyżeczka soku z cytryny
3-4 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców Rokitnik
Wykonanie:
1. Gruszki myjemy i dzielimy na połówki. Wydrążamy pestki i miąższ tak by pozostawić ok 1 cm warstwę od brzegu (inaczej farsz się nie zmieści)
2. Połówki gruszek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st C pieczemy 15-20 minut. Zależy jak bardzo dojrzałe są gruszki.
3. W czasie pieczenia przygotowujemy farsz: Twaróg rozdrabniamy dodajemy łyżeczkę soku z cytryny szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekany szczypiorek, Całość mieszamy na pastę.
3. Upieczone gruszki wyjmujemy dodajemy do środka pastę z serka na wierzch umytą i osuszoną rukolę oraz kiełki rzodkiewki. Posypujemy delikatnie ziarnami czarnuszki i granatem. Na talerz wykładamy 2-3 łyżeczki dżemu z rokitnika i układamy gruszki
Całość przybieramy rukolą.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz