niedziela, 12 lutego 2017

Oponki z polewą czekoladową

Kochani Tłusty czwartek tuż, tuż więc mam dla was kolejną propozycję na łatwe i stosunkowo tanie pączki. Tym razem wybór padł na oponki wykonane z ciasta drożdżowego. Oponki oblane dobrej jakości mleczną czekoladą oraz przybrane dekoracją z cukrowej, kolorowej posypki. Dzieci będą zachwycone, bo musicie przyznać, że pączki same proszą się o zjedzenie. Ciasto po upieczeniu smakuje wybornie, bardzo dobrze rośnie, a dodatek octu sprawia, że tłuszcz nie wsiąka zbytnio do środka. Musicie spróbować. Kwestia ceny też was powinna zadowolić. Nie będziecie potrzebować 6,12, ani innej obłędnej ilości żółtek wystarczą zaledwie 2. Z podanego przepisu otrzymacie ok 12-15 naprawdę sporych sztuk. Zatem lecimy... 





Składniki:

500 g mąki typ 650 
250 ml mleka 
35 g margaryny roślinnej do pieczenia (Kasia)
25 g świeżych drożdży
2 duże żółtka 
50 g cukru 
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka octu 

Na polewę: 
150 g mleczne czekolady 
kolorowa posypka u mnie różnobarwny maczek 

Wykonanie: 
1. Na początku robimy zaczyn : Odmierzamy 60 ml mleka (1/4 szklanki) podgrzewamy do temperatury 30 -35  stopni C (mleko ma być letnie, lekko ciepłe ale nie gorące bo drożdże zginą i nie wyrosną) do mleka dodajemy 15 g cukru oraz 1 łyżkę mąki Dodajemy pokruszone świeże drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
2. Żółtka ubijamy z pozostałymi 35 g cukru na jasną i puszystą masę tak by żółtka zwiększyły swoją objętość a masa będzie prawie biała. 
3. Masę jajeczną łączymy z zaczynem delikatnie mieszając. Partiami przesiewamy mąkę i wlewamy pozostałe mleko (190 ml) wyrabiając ciasto. Margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Dodajemy do ciasta ponownie wyrabiając starannie. Na końcu dodajemy łyżeczkę octu, zagniatając do momentu gdy ciasto będzie jednolite i zacznie swobodnie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 
4. Po wskazanym czasie wykładamy ciasto na stolicę podsypaną mąką. Naciskamy by wypompować powstały dwutlenek węgla i rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 1,5 cm. Wycinamy szklanką pączki dodatkowo kieliszkiem w środku wycinamy kółko by otrzymać kształt oponki. Wycięte oponki pozostawiamy na 10 minut po ponownego wyrośnięcia. W tym czasie w dużym garnku lub w woku rozgrzewamy olej. Oponki smażymy  2-3 minutki z każdej strony do otrzymania ładnego ciemnozłotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 
5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Smarujemy oponki z jednej srony i układamy na kratce posypujemy posypką cukrową. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz