Dzisiaj tłusty czwartek więc trochę byłoby głupio gdyby na blogu nie pojawił się żaden przepis na przysmak związany z tym dniem. Oczywiście pojawiły się wcześniej 2 przepisy na bardziej tradycyjne pączki : pączki hiszpańskie i oponki skąpane w czekoladzie ,ale dzisiaj przy tym całym kalorycznym szaleństwie proponuję coraz bardziej popularne pączki nie smażone ,a pieczone w piekarniku. Jak dla mnie przepis dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Mięciutkie, puszyste, delikatne. Ciasto w smaku przypominające najdelikatniejsze bułeczki maślane. Pachną wanilią i są wprost obłędne... Czy powtórzę ten przepis...ba i to nie raz. Jeśli szukacie alternatywy dla ciężkich, tłustych i kalorycznych przysmaków to spróbujcie a nie pożałujecie. Od razu też mówię, że choć pieczone są w piekarniku to wcale nie są takie niewinne (chodzi mi tu o skład)...
Składniki :
400 g mąki pszennej
100 g masła klarowanego
2 jajka + 1 żółtko
75 g cukru pudru
20 g cukru waniliowego
35 ml koniaku lub innego mocnego trunku ( u mnie Whisky "Red Label")
60 ml mleka
30 świeżych drożdży lub 15 g suchych
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie :
1. Drożdże kruszymy dodajemy letnie mleko (<40stC) oraz łyżkę cukru pudru. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 10-15 minut,
2. Masło klarowane roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
3. Jajka płuczemy i oddzielamy starannie żółtka od białek. Żółtka (3 szt) łączymy z cukrem waniliowym oraz koniakiem. Mieszamy do połączenia,
4. Mąkę sól i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy cały rozczyn oraz masę żółtkową. Mieszamy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z pozostałym ciastem, Na końcu wlewamy masło i zagniatamy gładkie ciasto. Trwa to od 10-15 minut.
5. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. U mnie cała noc.
6. Po wskazanym czasie naciskamy ciasto tak by je odgazować. Zostawiamy na 10 minut,
7. Dzielimy ciasto na 8 równych części i formujemy zgrabne kulki. Pozostawiamy do ponownego napuszenia na 10-15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stC piec 15-18 minut do delikatnego zarumienienia .... Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz