Już raz eksperymentowałam z Brownie w wersji białej i przy okazji bez glutenu przepis tutaj. Dzisiaj zaprezentuję bardziej odważną wersję, bo wegańską. Bazą do tego ciasta będzie biała fasola konserwowa oraz banan. Zero jajek, miodu, mleka pochodzenia zwierzęcego i bez udziału glutenu. Nie jestem weganką, ale od czasu do czasu uwielbiam eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Jeśli mam być z wami szczera to nie przepadam za fasolą i raczej jest rzadkim gościem w mojej kuchni. Z roślin strączkowych częściej pojawia się u mnie ciecierzyca, tudzież soczewica.
Moje vege Brownie,(chodź Brownie jest tylko z nazwy i ma podobną konsystencję) ma lekko słodki smak, jest obłędnie kokosowe z wyczuwalną nutą wanilii i banana. Rzeczonej fasoli nie da się wyczuć. Jeśli chodzi o sypkie produkty to użyłam mąki ryżowej, kokosowej oraz odrobiny skrobi ziemniaczanej.
Składniki : na 12 porcji
260 g fasoli białej ( 1 puszka masa po odsączeniu)
100-110 g banana
100 g mąki ryżowej
70 g mąki kokosowej
40 g mąki ziemniaczanej
250 ml mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
15 ml ekstraktu waniliowego
Wykonanie :
1. Fasolę dokładnie odsączyć i opłukać pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć. Banana obrać i pokroić na mniejsze części. Zblendować z fasolą na gładką masę dolewając mleko kokosowe.
2. Do pure dodać przesianą mąkę ryżową oraz kokosową oraz skrobię ziemniaczaną.
3. Wlać ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy.
4. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do lekko natłuszczonych foremek o wym: 11 cm x 13 cm. Piec przez 20 min w 180 st C potem jeszcze 10 minut w 160 st C.
Wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub udekorować płatkami migdałów.
Smacznego.
Bardzo ciekawe składniki tego ciasta. :)
OdpowiedzUsuńhttp://jaglusia.wordpress.com/
super przepis, mam ochotę go zrobić, ale przed tym chciałabym się upewnić czy tu chodzi o mleko czy mleczko kokosowe? :)
OdpowiedzUsuńChodzi o mleko kokosowe najlepiej takie z puszki świetnie podbija smak.
Usuń