środa, 7 września 2016

Białe Brownie Bezglutenowe.

Yum Białe Brownie??? Nie da się a jednak... Eksperyment, który chodził mi po głowie już od czasu przygotowania Brownie w wersji fit (link do przepisu tutaj) to przygotowanie jasnej wersji tego ciasta. Składniki, których użyłam do stworzenia przepisu są dosyć nietypowe choć jak najbardziej oddają niebywały charakter brownie. Ciasto jest aromatyczne, wilgotne, mój mąż nawet pokusił się o stwierdzenie że było zakalcowate i bardzo smaczne. Co je odróżnia od zwykłego ciemnego klasycznego brownie ???. Jest lżejsze i trochę bardziej puszyste, z uwagi na obecność dodatku sody oczyszczonej. Wilgotność w cieście zapewnia dodatek pure z gruszek, słodka nuta to jedynie miód oraz biała czekolada.
Informacja, która ucieszy osoby będące na diecie wykluczającej gluten, w brownie nie ma mąki pszennej bo wykonane jest na mące ryżowej i migdałach. Przepis jest mojego autorstwa więc mam nadzieję, że zyska swoich fanów.





Składniki:

180 g mąki ryżowej
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ok.15 g
50 migdałów
100 g masła
100 g białej czekolady
1 gruszka
3 łyżki stołowe wody
skórka starta z połowy cytryny
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
5 ml ekstraktu waniliowego
3 jajka
2 łyżki miodu akacjowego lub syropu jasnego np z agawy


Wykonanie:

1. Gruszkę średniej wielkości myjemy obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na drobną kostkę. Do rondla wlewamy 3 łyżki stołowe wody i dodajemy pokrojoną gruszkę. Dusimy pod przykryciem do całkowitego rozgotowanie się gruszek ok 5 minut. Następnie gotujemy jeszcze chwilę by odparować jak najwięcej płynu. Odstawiamy do wystudzenia,
2. Białą czekoladę siekamy nożem i wraz z masłem umieszczamy w żaroodpornej misce. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy startą skórkę z cytryny i odstawiamy do przestygnięcia. 
3. Migdały obrane ze skórki siekamy drobno lub mielimy w malakserze. 
4. Do miski przelewamy przestudzone pure gruszkowe i czekoladę z masłem mieszamy szpatułką do połączenia. Następnie kolejno wbijamy jajka za każdym razem mieszając energicznym ruchem jedynie do połączenia masy by nie napowietrzać masy. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz miód/syrop. 
5. Wsypujemy migdały oraz mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wlewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 st C przez 20-25 minut. Ja po 10 minutach przykryłam wierzch papierem do pieczenia by ciasto zbytnio się nie zrumieniło. 
6. Ciasto przed podaniem koniecznie studzimy przez min. 1 godzinę. 

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz