sobota, 7 stycznia 2017

Kruche ciasteczka pomarańczowe z czekoladą

Szybki przepis na pyszne i  idealnie kruche ciasteczka???....Jak co weekend gdy mam nieco więcej czasu by poświęcić się kuchni myślę co podam do popołudniowej kawy. Dzisiaj proste, bardzo kruche i wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka. W smaku dominuje smak pomarańczy, która w połączeniu z gorzką czekoladą tworzy doskonałe połączenie. Nieskomplikowane składniki dostępne dla każdego. Ciasteczka dobrze się przechowują w szczelnych pojemnikach nawet powyżej 1 tygodnia, chodź ostatnim razem gdy je robiłam znikły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić fajnych fotek by wam je zaprezentować. Ciastka chrupią i naprawdę do kawy są wręcz idealne. Złociste lub lekko zarumienione smakują wybornie i pomyśleć że na ich przygotowanie wystarczy nie całe 40 minut. Z podanej ilości składników otrzymałam 38 sztuk. Dzięki obecności proszku do pieczenia ciasteczka dosyć wyraźnie rosną. 
Skusicie się ???








Składniki : 38-40 sztuk

200 g mąki pszennej 
65 g mąki ziemniaczanej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
skórka otarta z 1 pomarańczy 
1/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego lub olejku pomarańczowego 
125 g masła/margaryny roślinnej (np. Palma,lub Kasia)
100 g drobnego cukru do wypieków 
60 g startej ciemnej czekolady min.70% kakao*
40 g mlecznej / deserowej czekolady 
1 jajko (L)

* 100 g gorzkiej czekolady jeśli nie chcemy dodawać mlecznej

Wykonanie : 
1. Mąki przesiewamy na stolnicę wraz z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Usypujemy górkę i dodajemy zimne! masło/margarynę. Siekamy szybko nożem. 
3. Wbijamy jajko i szybkim ruchem zagniatamy z resztą składników. 
4. Dodajemy skórkę startą z 1 pomarańczy oraz równie drobno startą czekoladę.W sumie czekolady ma być 100 g. Wlewamy olejek/ekstrakt. Wszystko łączymy ze sobą na gładkie jednolite ciasto. 
5. Formujemy kulę i dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy bloczki o grubości 1 cm i szerokości ok.5 cm jak na ostatnich zdjęciach. 
6. Każdy bloczek zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika jeśli użyliście margaryny na min. 30 minut. 
7. Po wyjęciu z lodówki kroimy nożem ciasteczka w odstępie ok 2-3 cm. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy by nadać im nieco bardziej płaską formę (ciasteczka mocno rosną podczas pieczenia)
8. Ciastka pieczemy 8-10 minut w 190 st C. 

Smacznego. 







***Przepis pochodzi w książki Domowe wypieki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz