Co prawda do tłustego czwartku jeszcze pozostało sporo czasu to jednak postanowiłam przetestować moje umiejętności w zakresie robienia tradycyjnych karnawałowych przysmaków. Wybór padł na moje ulubione pączki hiszpańskie (in. gniazdka wiedeńskie). Pączki te są wykonanie na bazie ciasta parzonego, nie są nadziewane, ale oblewane pysznym lukrem. Ja uwielbiam te pączki ze względu na ich puszystą konsystencję i smak oczywiście. Ciasto wspaniale rośnie podczas smażenia. Z podanego przepisu otrzymałam 30 sztuk i już zostało zaledwie kilka z całej góry. Zatem zapraszam.
Składniki:
Na ciasto :
200 g mąki typ 650
110 g masła
250 ml wody
szczypta soli
skórka starta z połowy cytryny
4 całe jajka (L)
Lukier:
250 g cukru pudru
15 ml wrzątku
1 łyżka cytryny
Wykonanie:
1.Wodę wraz z masłem skórkę cytrynową drobno startą umieszczamy w rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę energicznym ruchem wsypujemy do gotującej się wody. Mieszamy do czasu aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji i zacznie odchodzić od ścianek rondla.
2. Ciasto studzimy. Po ostudzeniu pojedynczo wbijamy jajka miksując na najwyższych obrotach tak by ciasto zjaśniało i nabrało bardziej aksamitnej konsystencji.
3. Wyciskamy na papier do pieczenia gniazdka o średnicy 6-8 cm. Ja użyłam tylki w kształcie dużej gwiazdy.
4. Gniazdka wraz z papierem wrzucamy na gorący olej tak aby papier znajdował się na górze. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony tak aby gniazdka miały złoty kolor.
5. Przygotowujemy lukier. Ma mieć nieco rzadszą konsystencję by z łatwością spływał z pączków i pokrywał całą powierzchnię.
2. Ciasto studzimy. Po ostudzeniu pojedynczo wbijamy jajka miksując na najwyższych obrotach tak by ciasto zjaśniało i nabrało bardziej aksamitnej konsystencji.
3. Wyciskamy na papier do pieczenia gniazdka o średnicy 6-8 cm. Ja użyłam tylki w kształcie dużej gwiazdy.
4. Gniazdka wraz z papierem wrzucamy na gorący olej tak aby papier znajdował się na górze. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony tak aby gniazdka miały złoty kolor.
5. Przygotowujemy lukier. Ma mieć nieco rzadszą konsystencję by z łatwością spływał z pączków i pokrywał całą powierzchnię.
Wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńZ chęcią kiedyś wypróbuję ten przepis.