Moi drodzy dzisiaj chcę wam pokazać, że śniadanie nie musi się ograniczać jedynie do bułki z serem, bądź też płatków z mlekiem. Ja od dość dawna nosiłam się  z  zamiarem przygotowania babeczek, ale  w wersji słonej i w końcu mi się udało stworzyć przepis, który z pewnością pokochają wasze dzieci.  Co kryją w sobie te babeczki ??? a no żeby nie było nudno to w środku eksplozja smaków. 
Szynka szwarcwaldzka od #Aldi, ta którą miałam w paczce ambasadora wręcz idealnie sprawdziła się w muffinach. Kilka słów o samej szynce.
Szynka pochodzi z południowo-zachodniego rejonu Niemiec, gdzie jej tradycja sięga nie mal kilkunastu stuleci. Ma wyjątkowy smak i lekko wędzoną nutkę. Jest odpowiednio słona, niezwykle delikatna i cieniutka. To dzięki niej do babeczek nie będziecie potrzebować ani grama soli.
Babeczki bazują na mące pełnoziarnistej, której towarzyszy spora ilość tartej marchwi, aromatyczne przyprawy, cebula, czosnek i zioła. Moja córka stwierdziła, że chce takie na drugie śniadanie do szkoły, tak jej smakowały.
Naprawdę zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Szynka szwarcwaldzka od #Aldi, ta którą miałam w paczce ambasadora wręcz idealnie sprawdziła się w muffinach. Kilka słów o samej szynce.
Szynka pochodzi z południowo-zachodniego rejonu Niemiec, gdzie jej tradycja sięga nie mal kilkunastu stuleci. Ma wyjątkowy smak i lekko wędzoną nutkę. Jest odpowiednio słona, niezwykle delikatna i cieniutka. To dzięki niej do babeczek nie będziecie potrzebować ani grama soli.
Babeczki bazują na mące pełnoziarnistej, której towarzyszy spora ilość tartej marchwi, aromatyczne przyprawy, cebula, czosnek i zioła. Moja córka stwierdziła, że chce takie na drugie śniadanie do szkoły, tak jej smakowały.
Naprawdę zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki na 6 szt : 
160 g mąki pełnoziarnistej typ 2000 lub 750
4-5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 
1 cebula 
1 średniej wielkości marchewka 
1 ząbek czosnku 
1 jajko (L)
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka siekanego szczypiorku, świeżej bazylii oraz kolendry 
125 ml mleka 
40 masła 
0,5 łyżeczki mielonej kolendry, papryki wędzonej 
szczypta chili 
Wykonanie : 
1.Szynkę kroimy w  małe kawałki. Cebulkę oraz czosnek kroimy na drobną kostkę. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Zioła siekamy ale nie za drobno. 
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dorzucamy przyprawy oraz wcześniej przygotowane warzywa oraz szynkę. Wbijamy całej jajko. 
3. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło i lekko studzimy a następnie łączymy z mlekiem. 
4. Całość łączymy wyrabiając dość spójną i gęstą masę. Formę do babeczek wykładamy papilotkami i rozdzielamy równe porcje ciasta. 
5. Babeczki pieczemy 20-25 minut w 175 st C. 






Super przepis. Żona zadowolona. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuń