Kochani zrobiłam sobie dłuższą przerwę od blogowania, bo jakoś czas mi na to nie pozwalał. Od końca sierpnia prowadzę dodatkowe lekcje z przedmiotów ścisłych i warsztaty z matematyki dla ósmoklasistów. Blog jakby zeszedł na dalszy plan, a materiał aż sam się prosi o publikację.
Dzisiaj mam dla was przepis na obłędnie czekoladowy, gładki jak aksamit, sernik zwieńczony aromatycznym lekko kwaskowym musem śliwkowym. Sezon na te owoce przecież jeszcze się nie skończył, więc śliwki doskonale nadadzą charakteru każdemu wypiekowi. U mnie mały twist tych owoców z czekoladową masą serową to jednak nie koniec. Czekolada pokochała cynamon, a śliwka wdała się w romans z wyrazistymi goździkami. To nie mal że idealny wypiek na jesienną chandrę.
Zapraszam po przepis:
Składniki :
Na spód :
180 g herbatników
2 łyżki ciemnego kakao
40 g masła
Na masę serową :
500 g sera przynajmniej trzykrotnie zmielonego
200 g śmietanki kremówki
125 ml śmietany kwaśnej 18%
100 g ciemnej gorzkiej 75% czekolady
60 g czekolady mlecznej dobrej jakości
3 jajka L + 2 żółtka
1 budyń czekoladowy bez cukru ok 40g
25 g kakao ciemnego gorzkiego
160 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Na mus śliwkowy :
400 śliwek najlepiej węgierek
2 łyżeczki cukru
2 goździki
125 ml -1/2 szklanki soku z świeżej pomarańczy
skórka otarta z 1 całej pomarańczy
15 g żelatyny ok 3 łyżeczki
Dodatkowo:
1 pomarańcza
2 łyżki cukru
łuska kakaowa
3 śliwki świeże
figa
2 łyżki mascarpone
figa
2 łyżki mascarpone
Wykonanie :
UWAGA : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Czekolady posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka na spód umieszczamy w malakserze lub rozbijamy wałkiem, by otrzymać z nich pył. Dodajemy kakao oraz roztopione i przestudzone masło. Mieszamy dokładnie. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia a z zewnątrz szczelnie owijamy folią aluminiową. Ciasteczkową masę rozprowadzamy na dnie lekko dociskając i wyrównując.
2. Ser mielimy dodajemy do niego jajka, żółtka, śmietankę kremówkę oraz cukier, przestudzoną czekoladę. Miksujemy jedynie do połączenia się składników. Do kwaśnej śmietany dodajemy sypkie kakao a następnie mieszamy z masą serową. Dodajemy budyń oraz cynamon i miksujemy przez krótką chwilę do otrzymania gładkiej jednolitej masy.
Wylewamy masę na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut .Formę ustawiamy centralnie na blaszce a następnie nalewamy wrzącej wody tak by sięgała połowy wysokości tortownicy.
3. Śliwki na mus dzielimy na pół wyjmując pestki. wrzucamy do rondla i zasypujemy cukrem dodajemy goździki oraz startą skórkę pomarańczową. Gotujemy do momentu aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać, wtedy wlewamy sok i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Po przestudzeniu wyjmujemy goździki i całkość miksujemy blenderem na gładką masę. Żelatynę moczymy w minimalnej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w mikrofali a następnie łączymy z jeszcze ciepłym musem. odstawiamy.
4. Upieczony sernik zostawiamy na ok 10-15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy go po wskazanym czasie i wylewamy mus. Studzimy. A następnie schładzamy przez min 3 godziny w lodówce najlepiej całą noc.
Dekorujemy świeżymi śliwkami . Pomarańczami oraz łuską kakaową.
Smacznego.
O rany! Musi być pyszny. Na pewno zrobię. 😊
OdpowiedzUsuńOMG! :) Wygląda pysznie i pewnie smakuje jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńZestawienie składników oryginalne jak na sernik. Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńLubię serniki, takiego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTaki sernik widzę pierwszy raz w życiu! Bardzo lubię czekoladę i wszelkie korzenne przyprawy - więc na pewno by mi posmakował.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, aż na sam widok ślinka cieknie! :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląd smakowicie. Nigdy nie próbowałam takiego sernika. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę świetnie! Będę musiała kiedyś wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) Chętnie bym go spróbowała :)
OdpowiedzUsuńJuż za mną od kilku dni "chodzi" serniczek, zjadła bym
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki!!! a jeszcze taki....musi być rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńNiestety nigdy tego jeszcze nie jadłam, ale jestem otwarta na nowe pyszności! chętnie bym upiekła:)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda, jeszcze nie jadłam sernika ze śliwkami, a może być to ciekawe połączenie ;-)
OdpowiedzUsuńMniam! Ale pysznie wygląda ;3 super robota!
OdpowiedzUsuń