Przejdź do głównej zawartości

Wegańskie naleśniki z ciecierzycy z kawiorem buraczanym (Vege & gluten free)

Czy mówiłam wam już jak bardzo lubię ciecierzycę ??? Chyba nie. Czas powiedzieć to na głos... Kocham cieciorkę. Za co?... Za jej niezwykły i absolutnie niepowtarzalny smak, właściwości prozdrowotne i uniwersalność. Dzisiaj, vege danie. Na śniadanie, kolację a nawet obiad. Naleśniki... 
Osoby będące na diecie bezglutenowej też będą zachwyceni, bo nie ma tam ani grama glutenu. Robi się je szybko jak zwykłe naleśniki, z małym ale... Z racji, że w przeważającej części są na bazie mąki z ciecierzycy, ciasto musi odpocząć. Ja moje naleśniki przygotowałam w wersji bardziej wystawnej. Wszystko za sprawą niebanalnych dodatków. 
Słyszeliście może o kuchni molekularnej?... Jest teraz bardzo na topie, a ja jako wielbicielka farmacji i chemii (takiej szkolnej oczywiście) bardzo się tym fascynuję. Jak wiadomo przepis jest wegański i kawior w daniu nijak ma się do tej diety, ale nazwa jest jedynie nawiązaniem do kształtu tego prawdziwego i konsystencji być może też... Nigdy nie jadałam żadnego kawioru i zapewne nawet mając okazję nie skorzystałabym. Cóż, na szczęście są takie cuda jak agar-agar, o którym już wam pisałam. To wegański odpowiednik żelatyny, naturalny i świetnie nadający się do tego by wszelkie płyny zamienić w galaretkę. Kuchnia molekularna o której wspomniałam wykorzystuje agartynę między innym do tego by stworzyć coś na kształt kawioru właśnie. Będzie wam potrzebny zimny olej, strzykawka i odrobina cierpliwości. Ciekawi... to zapraszam do zapoznania się z przepisem.









Na ciasto naleśnikowe : 

450 g mąki z ciecierzycy 
150 g mąki ziemniaczanej 
450 ml mleka sojowego / ryżowego 
500 ml mocno gazowanej wody mineralnej 
50 ml oleju sezamowego 
płaska łyżeczka soli 
1/2 łyżeczka mielonego  kuminu (kmin rzymski)
szczypta mielonej kurkumy 
2 łyżki siekanej świeżej pietruszki/ kolendry 
2 łyżki siekanego szczypiorku
szczypta czarnego pieprzu 
1/2 łyżeczki nasion kminku 
1 łyżka czarnego sezamu 
olej do smażenia

Na kawior : 
200 ml świeżego soku z buraka 
1 łyżeczka agar-agar 
pół szklanki zimnego oleju rzepakowego 
Szczypta pieprzu i soli 
szczypta mielonego czosnku do smaku 

Dodatki : 
Zioła 
Pomidorki koktajlowe 
jogurt sojowy 

Wykonanie : 
1. Oba rodzaje mąki przesiewamy starannie do miski. Wlewamy mleko oraz wodę a także olej. Starannie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach bu otrzymać jednolite  gładkie ciasto. Dodajemy przyprawy i odstawiamy na 40 minut by ciasto odpoczęło.
2 Po tym czasie siekamy zieleninę i dodajemy do ciasta a także wsypujemy czarny sezam. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy przez 1-2 minuty jak zwykłe naleśnik z każdej strony. 
3. Przygotowujemy kawior. Sok buraczany wlewamy do rondla i wsypujemy agar. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Chwilę studzimy. następnie strzykawką nabieramy płyn, i kropla po kropi wyciskamy na koniecznie zimny! olej. Przecedzamy przez sitko. 
4. Podajmy z ulubionymi dodatkami u mnie jogurt sojowy zioła i pomidorki koktajlowe.. oczywiście kawior buraczany. 

Smacznego. 

Komentarze

  1. Aż mam ochotę zjeść je natychmiast. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka to wpadaj jeszcze kilka zostało... Są przepyszne. Polecam.

      Usuń
  2. To zapewne jest przepyszne. Z przyjemnością bym skosztowała. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy w lipcu odwiedzi mnie siostrzyczka będziemy testować różne przepisy i powyższy również. :)

      Usuń
    2. Będzie mi niezmiernie miło jeśli uda się wam przepis przetestować.

      Usuń
  3. Świetnie wyglądają takie w ciapki :) super odmiana od tradycyjnych naleśników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda są świetną alternatywą i co ważne zdrowszą dla tych tradycyjnych przeważnie w wersji na słodko.

      Usuń
  4. Brzmi smacznie choć za ciecierzycą nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż cieciorkę się albo kocha albo nienawidzi ma specyficzny smak.

      Usuń
  5. Od niedawna eksperymentuje z kuchnią wegańską. Naleśniki wyglądają super, więc na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. kawior buraczany - wow! muszę przyznać, że mnie zaintrygowałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wygląda na to że nie tylko Ciebie to intryguje, sama byłam zdziwiona efektem zarówno wizualnym jak i smakowym.

      Usuń
  7. Świetny pomysł na takie zastosowanie składników.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie i pewnie tak smakują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam i polecam przekonać się o tym przygotowując je we własnej kuchni.

      Usuń
  9. Nigdy mĄki z ciecierzycy nie używałam ale mysle że to ciekawa i zdrowa alternatywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię ją sama, choć za pierwszym razem ją kupiłam. Jest bardzo wartościowa i pyszna.

      Usuń
  10. wyglądają ekstra! musze sobie zapisać ten przepis na przyszłość!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis, naleśników z ciecierzycy nigdy nie jadłam, chociaż cieciorkę bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis.
    Za wyjątkiem jogurtu sojowego wszystko mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. jogurt oczywiście można dobrać wg własnych upodobań.

      Usuń
  13. Wyglądają super!chętnie wypróbuję bo również bardzo lubię cieciorkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takich naleśników jeszcze nie próbowałam, dzieciaki nie lubią ciecierzycy, a jak wiadomo gotuje się zawsze pod nich. Ja bardzo chętnie bym spróbowała, bo ciekawa jestem ich smaku. Swoją drogą polecam naleśniki z kaszy jaglanej, dla alergików w sam raz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapewne wypróbuję również twoją propozycję bo kaszę jaglaną wręcz ubóstwiam.

      Usuń
  15. Fantastyczny sposób na oryginalne naleśniki. Warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bogaty przepis... ale od czasu do czasu warto spróbować czegoś nowego :)takie naleniki w wersji na bogato :) na pewno smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetna propozycja, jeszcze takich naleśników nie próbowałem. Zaciekawił mnie ten kawior buraczany. Z chęcią spróbuję go zrobić w domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i bardzo Ci dziękuję.

      Usuń
    2. Też mnie ciekawi ten składnik, bardzo oryginalny przepis.

      Usuń
  18. Przepis na ciasto intrygujący i ciekawi mnie dodatkowo ten kawior :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, kawior ma smak buraka i jest dodatkowo ciekawy jeśli chodzi o konsystencję wręcz rozpływa się w ustach.

      Usuń
  19. takich naleśników i takiego połączenia smakowego jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc spróbuj je przygotować u siebie. Lubię łączyć ze sobą różne smaki.

      Usuń
  20. Nie wiem jak smakują, ale wyglądaja obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. Smakują lepiej nawet niż wyglądają. /

      Usuń
  21. Wyglądają świetnie, chociaż przyznaję, że ja jakoś nie jestem do końca przekonana do ciecierzycy...

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawy pomysł :-) Lubię ciecierzycę, więc pewnie by mnie zachwyciły :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc pozostało mi zachęcić Cię do wypróbowania przepisu.

      Usuń
  23. Wyglądają bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. No przyznam szczerze, że wygląda świetnie, a w takim wydaniu jeszcze nie jadłam naleśników! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze warto odkrywać nowe odsłony klasycznych dań. Przepisy są po to by je łamać. :)

      Usuń
  25. Chętnie przetestuję, choć trochę boję się, czy uda mi się złapać odpowiednią konsystencję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zachowasz proporcje podane w przepisie to nie ma się czego obawiać. W razie wątpliwości zapraszam do kontaktu zemną

      Usuń
    2. Też się tego obawiałam, ale skoro proporcje wystarczą to na pewno wypróbuję!

      Usuń
  26. Wyglądają apetycznie! I ten kawior!

    OdpowiedzUsuń
  27. Fantazyjny przysmak. Myślę, że początkowe kręcenie nosem zamieniłoby się w pomrukiwanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyglądają naprawdę super! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Przeogrygnalny przepis! Jestem pod ogromnym wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns

Czym pachną święta??? Oczywiście cynamonem. O ile klasyką polskiej kuchni jest szarlotka przyprawiona sporą ilością tej aromatycznej przyprawy, o tyle drożdżówki nie są już tak bardzo popularne. Przepis który wam dzisiaj przytoczę znalazłam już jakiś czas temu na jednym z amerykańskich blogów. Zainspirowałam się i oto jest mój słodki pomysł na cynamonowe drożdżowe ślimaczki z naszym dobrem narodowym, czyli jabłkiem. Pomyślicie, że to banał , że to już było. I przyznam wam częściowo rację, bo takich przepisów jest na pęczki. Niemniej to co odróżnia moje ślimaczki od pozostałych to niezwykle puszyste ciasto, trzykrotnie zarabiane oraz nadzienie mojego autorstwa. Zatem zapraszam do lektury.  Składniki :  Na  ciasto drożdżowe :  600 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży (instant) 100 g cukru  1 płaska łyżeczka soli  115 g masła  1 jajko (L) 200 ml mleka  70 ml wody Na nadzienie :  5 jabłek kwaśnych i jędrnych (350 g) 160 g cukru tr

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej 7 g drożdży

Fit Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjn

Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta

Kto z nas choć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki. Są one nie mal w każdej cukierni, piekarni i przybierają różne nazwy od kartofelków po kulki firmowe i tak naprawdę  różnią się dodatkami i smakiem, ale zawsze są to ciemne kulki kształtem przypominające ziemniaczki (kartofelki). Szczerze mówiąc pamiętam czasy, gdy dojeżdżałam do szkoły średniej i co jakiś czas zaglądałam do pobliskiej cukierenki, tam zawsze kupow

Babka Migdałowo - kokosowa

Niebawem Wielkanoc a zatem to doskonały czas, żeby zaproponować wam klasyczną babkę, ale bardziej aromatyczną niż tak zwana "piaskowa". Przepis łączy w sobie elementy klasycznej babki z nutką zdrowych dodatków. Ciasto jest pełne smaku, a tuż po wystudzeniu zaskoczy was nie tylko swoją esencjonalnością, ale i strukturą, która sprawi że będziecie chcieli więcej ... i więcej. U mnie będzie gościła z pewnością na wielkanocnym stole. Zatem zapraszam do degustacji :). Składniki : 200 g masła 180 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka (duże) 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%/ 18 % 100 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 3 łyżki wiórków kokosowych 20 g mąki kokosowej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów​/ 1 mały aromat migdałowy  Do dekoracji :  Garść migdałów w płatkach  Suszone morele Na lukier :  1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy  4 łyżki cukru pudru Wykonanie: 1. W

Tarta serowa z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami żytnimi

Kocham owoce sezonowe. Choć dzisiaj zaprezentuję wam nieco odmienną wersję sernika. Ciasto kruche nie na maśle, a na margarynie, masa serowa z wsadem owocowym i chrupiący i słodki wierzch, który składa się z płatków żytnich, dobrej jakości białej czekolady odrobiny sosu karmelowego... Nie mogło zabraknąć akcentu świeżych borówek. Sernik jest niezwykle harmonijny w smaku, i doskonale kontrastuje z kruchym i dość wytrawnym spodem. Ciasto przygotowałam z myślą o mojej córce, która przez ponad dwa tygodnie przebywała  z dziadkami na Mazurach, a przy okazji jest miłośniczką wszelkich owoców, zwłaszcza jagodowych. Oczywiście pozwoliłam zjeść jej dwa kawałki, bo bardzo jej zasmakował. Czego się nie robi z tęsknoty za własną pociechom. Uwielbiam być obdarzana tym jej beztroskim uśmiechem, gdy wydłubuje największe borówki z ciasta.  Sam  sernik ma piękną naturalną jasnofioletową barwę, która doskonale uzupełnia złoty wierzch. Miłe dla oka, i dla podniebienia... Kocham takie kontrasty. Zapras

Ladoo ,czyli indyjskie słodkie kulki z ciecierzycy z kardamonem i solonymi pistacjami (Gluten free)

Dzisiaj zabieram was w daleką podróż... Gdzie się wybieramy? Do Indii, kraju pachnącym milionem różnych przypraw. Jakiś czas temu moja teściowa przeżywała renesans miłości do bollywoodzkich produkcji filmowych. Tak bardzo się wkręciła, że nawet zachciało się jej rozpocząć kulinarną podróż w tamte strony. Gdzieś w okolicach świąt Bożego Narodzenia przygotowała właśnie przysmak, który mnie osobiście bardzo przypadł do gustu. Ladoo czyt. Ladu , to coś na kształt bajaderek, i innych kulek mocy. Deser przygotowany jest w banalny sposób, bo całość przygotujecie na jednej patelni. W tradycyjnym przepisie do przygotowania używane są : Mąka z ciecierzycy lokalnie nazywana Besan , klarowane masło Ghee, które u mnie zastąpiła margaryna Palma. Prócz tego cukier puder ( z cukru trzcinowego), spora ilość kardamonu i kruszone orzechy pistacjowe. Nawet najwięksi sceptycy pokochają deser, który jest niezwykle aromatyczny, słodki i bardzo egzotyczny. Polecam. I dziękuję też mojej teściowej Izie za to od

Zwierciadło malinowe (bez pieczenia)

To przez to ciasto zakochałam się w pieczeniu i cukiernictwie. Byłam chyba w drugiej albo trzeciej klasie gimnazjum kiedy do kiosków wchodził magazyn kulinarny do którego dodatkiem był spieniacz do mleka. Ciasto technicznie jest średnio wymagające. Tak naprawdę najważniejszy jest pierwszy etap przygotowywania masy malinowej, bo to od niej zależy lekkość i puszystość całego deseru. Na maliny czekam zawsze z olbrzymim wytęsknieniem. Zimą wykorzystuję zamrożone zapasy, a w tym roku przygotowałam również pure malinowe zamknięte w słoikach oraz maliny w syropie. Zapewne na dniach podzielę się z wami przepisami na te przetwory. Wracając do ciasta to masa jest puszysta lekka jak obłoczek przypomina najlepszy mus tyle że o wyraźnym smaku malin. Całość dopełnia galaretka malinowa i bynajmniej nie jest to taka sztuczna z torebki tylko przygotowana na przecierze z malin z niewielkimi dodatkami. Jeśli kochacie maliny tak jak i ja to jest to deser idealny. Nic dodać, nic ująć, Malinowy ideał i tak

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia się tzw. półki zdrowia w znanej sieci marketów odkryłam mąkę lnianą. Za bardzo nie miałam na nią innego pomysłu niż tradycyjne zaparzanie jej i stosowanie jako osobny napar lub baza do koktajlów. Aż do dziś kiedy to nieco eksperymentalnie postanowiłam zrobić z niej placuszki. Bazą placuszków był banan, bo przecież przepis jest wegański i nie było mowy o zastosowaniu jajek, a tzw. bazą suchą wspomniana mąka lniana w połączeniu z moją ulubioną kokosową. Oprócz tego woda mineralna,cynamon i cukier kokosowy. Samo zdrowie. I zapewniam was, że nawet  Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi sez

FARINATA - Chlebek na mące z ciecierzycy (VEGE & GLUTEN FREE)

Moi drodzy choć za oknami czuć już wiosnę, to na świeże owoce czy też warzywa przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać. Jak za pewne wiecie nie stronię od zdrowego żywienia i prócz tego, że na blogu dominują słodkości to od czasu do czasu prezentuję wam zdrowsze i alternatywne wypieki. Tak będzie i dzisiaj... Studiując jedną z książek Silvany de Lauro o wypiekaniu chleba znalazłam ciekawy przepis na chlebek a właściwie placek. Do jego wykonania będziecie potrzebować mąki z cieciorki, odrobiny soli i pieprzu, wody i oliwy z oliwek. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, toteż i tym razem pokreśliłam smak odrobiną ziarna sezamowego. Wyszło zdrowo, pysznie i nieco odmiennie.  Placek jest przysmakiem pochodzącym z kuchni liguryjskiej i toskańskiej. Przygotowywany w prosty sposób na kształt okrągłego, płaskiego wypieku. Najważniejszym składnikiem jest tutaj wspomniana mąka z nasion ciecierzycy, której zalety można by wymieniać bardzo długo. Prócz tego że jest skarbnicą

Łączna liczba wyświetleń