Jak już zapewne wiecie jestem fanką wszystkiego co związane jest z kulturą latynoamerykańską. Dzisiaj powrót do Meksyku i do bardzo popularnej potrawy a raczej deseru pochodzącego z tego kraju. Empanadas... W meksyku bardziej kojarzone są z ciastem składanym na kształt pieroga wykonane na bazie tortlli i z wytrawnym nadzieniem, ale u mnie trochę inaczej. Wersja na słodko z bananami, i ciemną czekoladą została przeze mnie nieco ulepszona i wzbogacona o uprażone orzechy laskowe. Moje empanadas wykonane zostały na bazie ciasta francuskiego, co nadało dodatkowego wymiaru tym słodkim trójkątom.
Słodka przekąska, doskonale sprawdzi się na wszelkich rodzinnych imprezach a co najlepsze jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 25 minut. Zachęceni, to mam jeszcze jedną dobrą informację dla zwolenników słodkości bez białego cukru. Do przepisu nie użyłam ani grama, a nadzienie zyskało słodycz płynącą z bananów. Doskonała przystawka na każdego rodzaju kinder party. Zapraszam.
Słodka przekąska, doskonale sprawdzi się na wszelkich rodzinnych imprezach a co najlepsze jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 25 minut. Zachęceni, to mam jeszcze jedną dobrą informację dla zwolenników słodkości bez białego cukru. Do przepisu nie użyłam ani grama, a nadzienie zyskało słodycz płynącą z bananów. Doskonała przystawka na każdego rodzaju kinder party. Zapraszam.
Składniki :
1 płat ciasta francuskiego ok 330 g
150 g orzechów laskowych
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki kremówki 36%
2 banany (ok. 200g)
1 jajko
Wykonanie :
1. Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na 12 równych części.
2. Orzechy uprażyć i zdjąć skórkę. Jeszcze ciepłe przełożyć do misy blendera wraz z odrobiną śmietanki kremówki oraz szczyptą soli. Zmielić na pastę.
3. Banany pokroić na plastry ok. 1cm . Skropić sokiem z cytryny.
4. Do masy orzechowej dodajemy startą na wiórki gorzką czekoladę. Wymieszać dokładnie.
5. Na środek każdego kwadratu wykładamy łyżkę masy orzechowo-czekoladowej i na niej układamy plasterek banana. Składamy każdy kwadrat po przekątnej tak by powstał trójkąt. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 200 St. C.
bajeczne nadzienie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepyszne :D
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńObłędne :)
UsuńSmakowicie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😀
UsuńWyglada to przepysznie, sprobuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam
Usuńmmm..narobił mi apetytu Twój wpis . Zabieram się za robienie !
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na opinie
UsuńNarobiłaś mi smaku!
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do spróbowania
UsuńZapowiadają się smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńNigdy czegos takiego nie jadłam, ani nie robiłam, ale są orzechy laskowe, więc na pewno mi posmakuje :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować a orzechy laskowe świetnie pasują do kruchego ciasta
UsuńUlalala to musi być smaczne :) Ja póki co żyję figami! Ale na takie wypieki też będzie czas i to już niebawem... :)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam figi i zamierzam niebawem coś z nich wyczarować póki co zachęcam sięgnąć po tę prosta przekąskę
UsuńO jeny!!! obłęd - do ulubionych :D
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie
UsuńJedno, wielkie - MNIAM!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie ciasto francuskie ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😀
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo a ja również lubię ciasto francuskie
OdpowiedzUsuńMniam! Z moim ulubionym ciastem francuskim!
OdpowiedzUsuńMeksyk zawsze kojarzył mi się raczej na ostro , na pikantnie , z pazurem ;) Ale takie słodkie klimaty też są bardzo zachęcające :)
OdpowiedzUsuń