To ciasto które dzisiaj wam zaprezentuje zna chyba każdy. Sernik z kruszonką, słodki z wyraźną nutą wanilii na kruchym spodzie i z kruszonką maślaną. Smak dzieciństwa i podstawowe ciasto wielu przyjęć. Prosty, smaczny i tak aromatyczny, że można by go jeść bez końca.
Składniki na kruche ciasto:
220 g mąki pszennej
120 g cukru
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
30 g kakao
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 jajek
100 g masła
1 laska wanilii
szczypta soli
Na kruszonkę :
Składniki:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
Wykonanie:
Ciasto kruche
1. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i ugniatamy palcami tak, by zrobiły się jak najmniejsze grudki. Gdy jest zbyt mokre i klejące dosypujemy delikatnie mąki i roztrzepujemy ciasto palcami.
2.Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy miękkie masło, budyń w postaci proszku, łyżeczkę proszku do pieczenia, twaróg oraz wydrążone nasionka z wanilii .Wszystko miksujemy na gładką masę.
3. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli i dodajemy do masy. Teraz już mieszamy delikatnie łyżką, by masa nie straciła na puszystości.
4. Robimy kruszonkę. Masło musi być zimne. Wysypujemy mąkę i cukier i wykładamy masło, które wgniatamy w suche składniki do momentu uzyskania dużych grudek.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód posypujemy nasze kruche ciasto, lekko przyklepujemy, wylewamy równomiernie masę serową, wierzch posypujemy kruszonką . Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem drewnianym czy sernik jest już dobrze upieczony. By sernik nie opadł, wyłączamy piekarnik i jeszcze 10-15 minut pozostawiamy w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i czekamy aż ostygnie. Sernik przechowujemy w lodówce.
Pyszny serniczek. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu 😊 ❤ 💙 💚 .
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam serniki!
OdpowiedzUsuńJa też kocham sernik. 😊
OdpowiedzUsuńLubię sernik ale sama nie umie go upiec. Najlepszy sernik robi moja teściowa
OdpowiedzUsuńAż nabrałam ochoty na pyszny serniczek! :)
OdpowiedzUsuńJadłam już wiele pysznych serników bo jestem ich wielką fanką. Takiej wersji nie miałam jednak okazji próbować. Koniecznie muszę wypróbować przepis. 😁
OdpowiedzUsuńSernik to ja uwielbiam i ubóstwiam w każdej postaci i z każdym dodatkiem, więc chętnie spróbuję i ten! :)
OdpowiedzUsuńO matuniu, ale bym zjadła... Całą blachę najlepiej :P
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sernika z kruszonką. Zawsze tylko spód i warstw serową. Pora coś poeksperymentować.
OdpowiedzUsuńAhh! Ale smaczka na słodkie nam zrobiłaś :D Haha
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś wygląda mega apetycznie.
OdpowiedzUsuńNo to mam ciasto na weekend :-) serniki to moja specjalność.
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda przepysznie. Będę musiała go wypróbować.
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła takiego serniczka :D
OdpowiedzUsuń