Miłością moją od zawsze są bakalie. Wszystkie orzechy i suszone owoce mają swoje walory, jednak nie wszyscy sięgamy po nie regularnie. Dzisiaj mam dla was przepis na ciasteczka mega proste w przygotowaniu. Wystarczy wam 30 minut i będziecie cieszyć się mega apatycznymi ciasteczkami.
Ciastka są aromatyczne, miękkie i wręcz rozpływają się w ustach. Są słodkie nie ukrywam, ale jedno ciasteczko nikomu nie zaszkodzi. Trochę kojarzą mi się z marcepanem, bo bazują na migdałach, ale znajdziecie w nich również orzechy nerkowca, które doskonale z nimi. Aromat to pomarańcza, która wraz z migdałami i nerkowcami tworzą harmonię idealną.
Marcepan kojarzy mi się z dzieciństwem i z świętami, bo mama zawsze kupowała marcepan w czekoladzie a w latach 90 nie był tak powszechnie dostępny jak dziś. Nie mamy świąt cóż... Ale jest jedna dobra strona tego wszystkiego te ciasteczka są doskonałe przez cały rok. Moja córka stwierdziła, że są to najlepsze ciasteczka na świecie, i że będę się jej z nimi kojarzyć.
Pamiętajcie, że dzień mamy niebawem i jeśli zrobicie takie ciasteczka dorzućcie do nich mega smaczną konfiturę lub naturalny miód z manufaktury wielkopolskiej. Na hasło durszlak10 otrzymacie 10 % rabatu na zakup w e-sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl
Kod ważny do 30 czerwca więc zachęcam do zapoznania się z ofertą.
Ciastka są aromatyczne, miękkie i wręcz rozpływają się w ustach. Są słodkie nie ukrywam, ale jedno ciasteczko nikomu nie zaszkodzi. Trochę kojarzą mi się z marcepanem, bo bazują na migdałach, ale znajdziecie w nich również orzechy nerkowca, które doskonale z nimi. Aromat to pomarańcza, która wraz z migdałami i nerkowcami tworzą harmonię idealną.
Marcepan kojarzy mi się z dzieciństwem i z świętami, bo mama zawsze kupowała marcepan w czekoladzie a w latach 90 nie był tak powszechnie dostępny jak dziś. Nie mamy świąt cóż... Ale jest jedna dobra strona tego wszystkiego te ciasteczka są doskonałe przez cały rok. Moja córka stwierdziła, że są to najlepsze ciasteczka na świecie, i że będę się jej z nimi kojarzyć.
Pamiętajcie, że dzień mamy niebawem i jeśli zrobicie takie ciasteczka dorzućcie do nich mega smaczną konfiturę lub naturalny miód z manufaktury wielkopolskiej. Na hasło durszlak10 otrzymacie 10 % rabatu na zakup w e-sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl
Kod ważny do 30 czerwca więc zachęcam do zapoznania się z ofertą.
Składniki na 10-12 szt:
160 g mąki migdałowej
20 g siekanych nerkowców
110 g cukru pudru
1 białko
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z połowy pomarańczy
Wykonanie :
1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Pomarańczę sparzmy i osuszamy dokładnie. Obieramy cienko skórkę i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do migdałów.
2. Siekamy nerkowce i wrzucamy do reszty, wbijamy białko,, wlewamy odrobinę soku z pomarańczy i ekstrakt waniliowy.
3. Formujemy z masy małe kulki i lekko spłaszczamy przed wyłożeniem na papier do pieczenia obtaczamy w cukrze pudrze, i strzepujemy nadmiar. Pieczemy w 150 st C przez 20-25 minut. Studzimy na kratce.
wyglądają fantastycznie, szkoda, że akurat jestem na ścisłej diecie :-(
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny przepis i świetne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńDo kawki będą idealne. 😊
OdpowiedzUsuńale ślicznie wyglądają te ciasteczka :D Na pewno też równie dobrze smakują :))
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia po prostu chce się jeść i dodatkowo super przepis ✅
OdpowiedzUsuńzastanawiam się, czy mąkę migdałową można zastąpić np kokosową?
OdpowiedzUsuńMożna ale wtedy albo dać więcej soku z pomarańczy albo mniej mąki bo jest to bardzo absorpcyjna Mąka
UsuńRzeczywiście przepis brzmi prosto, może spróbuję zrobić z dziećmi :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Muszę je zrobić, bo uwielbiam mocno orzechowe ciastka.
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne, ale ja jestem uczulona na orzechy.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, ślinka cieknie!!! Będę musiała wypróbować przepis �� świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńNo myślę że do kawy jak i przekąska będą idealne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam nerkowce, więc z przyjemnością przyrządzę taki deser. Aż trudno im się oprzeć.
OdpowiedzUsuńSamkowicie wyglądają. Jeszcze nie robiłam ciasteczek z orzechami
OdpowiedzUsuńZjadłabym sobie, do kawy idealne :D
OdpowiedzUsuńMniam :D myślę, że do herbatki byłby super :) chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bajkowo na tym tle🙂
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Narobiłaś mi apetytu!
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka wyglądają smakowicie! Z chęcią bym ich spróbowała!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, uwielbiam takie słodkości.
OdpowiedzUsuńCud,miód, orzeszki! Uwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuń