Przejdź do głównej zawartości

Orzechowe miękkie ciasteczka z pomarańczą (bez glutenu)

Miłością moją od zawsze są bakalie. Wszystkie orzechy i suszone owoce mają swoje walory, jednak nie wszyscy sięgamy po nie regularnie. Dzisiaj mam dla was przepis na ciasteczka mega proste w przygotowaniu. Wystarczy wam 30 minut i będziecie cieszyć się mega apatycznymi ciasteczkami.
Ciastka są aromatyczne, miękkie i wręcz rozpływają się w ustach. Są słodkie nie ukrywam, ale jedno ciasteczko nikomu nie zaszkodzi. Trochę kojarzą mi się z marcepanem, bo bazują na migdałach, ale znajdziecie w nich również orzechy nerkowca, które doskonale z nimi. Aromat to pomarańcza, która wraz z migdałami i nerkowcami tworzą harmonię idealną. 
Marcepan kojarzy mi się z dzieciństwem i z świętami, bo mama zawsze kupowała marcepan w czekoladzie a w latach 90 nie był tak powszechnie dostępny jak dziś. Nie mamy świąt cóż... Ale jest jedna dobra strona tego wszystkiego te ciasteczka są doskonałe przez cały rok. Moja córka stwierdziła, że są to najlepsze ciasteczka na świecie, i że będę się jej z nimi kojarzyć. 

Pamiętajcie, że dzień mamy niebawem i jeśli zrobicie takie ciasteczka dorzućcie do nich mega smaczną konfiturę lub naturalny miód z manufaktury wielkopolskiej. Na hasło durszlak10 otrzymacie 10 % rabatu na zakup w e-sklepie  www.manufaktura-wielkopolska.pl
Kod ważny do 30 czerwca więc zachęcam do zapoznania się z ofertą. 














Składniki na 10-12 szt: 

160 g mąki migdałowej 
20 g siekanych nerkowców
110 g cukru pudru 
1 białko 
2 łyżki soku z pomarańczy 
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z połowy pomarańczy 

Wykonanie : 
1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Pomarańczę sparzmy  i osuszamy dokładnie. Obieramy cienko skórkę i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do migdałów. 
2. Siekamy nerkowce i wrzucamy do reszty, wbijamy białko,, wlewamy odrobinę soku z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. 
3. Formujemy z masy małe kulki i lekko spłaszczamy przed wyłożeniem na papier do pieczenia obtaczamy w cukrze pudrze, i strzepujemy nadmiar. Pieczemy w 150 st C przez 20-25 minut. Studzimy na kratce. 




Komentarze

  1. wyglądają fantastycznie, szkoda, że akurat jestem na ścisłej diecie :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny przepis i świetne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ślicznie wyglądają te ciasteczka :D Na pewno też równie dobrze smakują :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne zdjęcia po prostu chce się jeść i dodatkowo super przepis ✅

    OdpowiedzUsuń
  5. zastanawiam się, czy mąkę migdałową można zastąpić np kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale wtedy albo dać więcej soku z pomarańczy albo mniej mąki bo jest to bardzo absorpcyjna Mąka

      Usuń
  6. Rzeczywiście przepis brzmi prosto, może spróbuję zrobić z dziećmi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają obłędnie! Muszę je zrobić, bo uwielbiam mocno orzechowe ciastka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno są pyszne, ale ja jestem uczulona na orzechy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepysznie, ślinka cieknie!!! Będę musiała wypróbować przepis �� świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  10. No myślę że do kawy jak i przekąska będą idealne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam nerkowce, więc z przyjemnością przyrządzę taki deser. Aż trudno im się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  12. Samkowicie wyglądają. Jeszcze nie robiłam ciasteczek z orzechami

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym sobie, do kawy idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam :D myślę, że do herbatki byłby super :) chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają przepysznie! Narobiłaś mi apetytu!

    OdpowiedzUsuń
  16. Te ciasteczka wyglądają smakowicie! Z chęcią bym ich spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają pysznie, uwielbiam takie słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  18. Cud,miód, orzeszki! Uwielbiam takie smaki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami

Nie ma co się szczypać jest karnawał i jak co roku strony kulinarne zalewa fala przepisów na pączki, chrusty, faworki i inne tego typu przysmaki. Trochę mi nie po drodze na ten czas zapodawać przepis na te kaloryczne, choć smakowite kąski...więc, postanowiłam że dzisiaj postawię na coś wręcz przeciwnego.  W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam w pojemniku. Zazwyczaj takie resztki lądują w zupie, lub jakieś paście do chleba. Tym razem wymyśliłam inne zastosowanie  soczewicy w mojej kuchni.  Przyznaję, że rzadko ale jednak kupuję czasem gotowe przekąski, choć nie jestem ich fanką. Zdecydowanie wolę stać w kuchni kilkanaście minut dłużej i przygotować domowe chipsy z piekarnika, lub frytownicy. Dzisiaj przedstawię wam moją wersję przekąski, która odmieni wasze spojrzenie na strączki i nawet jeśli nie lubicie smaku soczewicy to zapewniam, że w tej przekąsce jej nie wyczujecie.  Jedynym poświęceniem z waszej strony będzie...

Lody morelowe (bez maszynki i jajek)

Moi drodzy obiecałam wam, że na blogu będzie dużo przepisów na lody. Dotrzymując słowa dzisiaj kolejny przepis. Mamy sezon na przeróżne owoce, w tym również moje kochane morele, które plasują się u mnie przed brzoskwiniami czy nektarynami. Uwielbiam je w postaci suszonej, a świeże mogłabym jeść bez końca. Lody z moreli z dodatkiem domowego likieru pomarańczowego na bazie śmietanki kremówki oraz jogurtu greckiego to czysta poezja dla podniebienia. Koniecznie musicie spróbować. Moje znikły tak szybko, że gdyby nie fakt braku miejsca i dostępu do zamrażalnika zrobiłabym ich więcej. Co wyróżnia lody spośród innych tych sklepowych ?  mało składników  zero białego cukru i innych słodzików  naturalny skład  kremowa i puszysta konsystencja  wyraźny i oryginalny smak świeżych owoców Zachęceni?  To polecam sięgnąć po świeże morele, póki jeszcze jest na nie sezon i zrobić takie lody w domu. Zapewniam będziecie zachwyceni efektem a zwłaszcza ich smakiem....

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia się tzw. półki zdrowia w znanej sieci marketów odkryłam mąkę lnianą. Za bardzo nie miałam na nią innego pomysłu niż tradycyjne zaparzanie jej i stosowanie jako osobny napar lub baza do koktajlów. Aż do dziś kiedy to nieco eksperymentalnie postanowiłam zrobić z niej placuszki. Bazą placuszków był banan, bo przecież przepis jest wegański i nie było mowy o zastosowaniu jajek, a tzw. bazą suchą wspomniana mąka lniana w połączeniu z moją ulubioną kokosową. Oprócz tego woda mineralna,cynamon i cukier kokosowy. Samo zdrowie. I zapewniam was, że nawet  Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi...

Fit Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjn...

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej...

Flan waniliowy

Jest wiele deserów na świecie, nad którymi nie ma co dyskutować, w kwestii tego skąd się wywodzą i z jakim krajem się od razu kojarzą. Myślisz Francja, mówisz Crème brûlée, myślisz Włochy, mówisz Tiramisu, mówisz Polska, myślisz kremówka, czy też makowiec. Oczywiście to jedynie przykłady. Dzisiaj chciałabym wam zaserwować deser, który przeważnie kojarzony jest z Hiszpanią a tak naprawdę hiszpański do końca nie jest. W tym wpisie chciałabym zaznaczyć fakt, że poszukując informacji na temat dzisiejszego dania byłam mocno zaskoczona jego genezą. Dlaczego??? , bowiem okazało się że Flan chodź większości kojarzony z Hiszpanią  właśnie, tak naprawdę swoje początki  miał za czasów panowania Imperium Rzymskiego, i później pod wpływem licznych migracji i prób udoskonalania przepisu stał się firmowym deserem chociażby Meksyku, choć w wielu miejscach będzie ciągle przypisywany jest jako typowy deser Hiszpanii. Co ciekawe, Francuzi też mają swój "flan" i jest on klasyką cukierni...

Mrożony jogurt z owocami lata

Kochani, dzisiaj niezwykle modny deser w szczególności za oceanem, gdzie naprawdę robi karierę. Lubicie lody?, ale akurat liczycie kalorie i nie możecie zatopić się w kremowych gałeczkach, albo po prostu nie chce wam się co pół godziny wyciągać ich z zamrażalnika by pozbyć się kryształków lodu. No to dzisiaj nie bagatela gratka dla jednych i drugich. Mrożony jogurt grecki z mnóstwem sezonowych owoców. Serwowałam go w postaci cienkich bloczków, i wiecie co, jak na tak mało skomplikowany przepis, byłam zaskoczona efektem końcowym. Orzeźwiająca przekąska na deser w dodatku bez białego cukru. Zapraszam wszystkich fanów lodów do spróbowania. Składniki:  500 g jogurtu tupu greckiego 3 łyżki miodu akacjowego lub rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny :  Owoce:  100 g borówki amerykańskiej  50 g malin 150 g świeżego mango  100 g moreli  Wykonanie :  1. Jogurt miksujemy z miodem i sokiem z cytryny. Formę wykładamy folią sp...

Szarlotka na kruchym z czarną porzeczką.

Kiedy lato obfituje w takie znakomitości jak maliny, porzeczki czy też agrest nie sposób oderwać się od pieczenia. Rzadko robię jabłeczniki, czy też szarlotki, jednakże tym razem zaprezentuję wam takie ciacho, które doskonale wpasuje się w letni klimat. Słodkie jabłka, które w ubiegłym roku przerabiałam na gęstą marmoladę doskonale kontrastują z kwaskowatą czarną porzeczką. Żałuję, że sezon porzeczkowy trwa tak krótko, bo bardzo cenię każdą odmianę porzeczki. W rzeczy samej ów szarlotka z czarną porzeczką to świetny pomysł na letni deser. Ciasto kruche aromatyzowane wanilią podkreśla i dopełnia całość. Wierzch ciasta to chrupka i słodka beza zwieńczona niewielką ilością kruszonki z cynamonem. Zapraszam.  Składniki :  Na ciasto kruche : 240 g mąki pszennej typ 650  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła  2 żółtka  1 łyżka ekstraktu z wanilii  szczypta soli  Na szarlotkę :  350 g marmolady jabłkowe...

Koktajl banan-borówka amerykańska-len

Dzisiaj szybki wpis, który na instagramie  zapowiadałam bodajże przedwczoraj. Pożywny i odżywczy koktajl na bazie maślanki, bananów oraz borówki amerykańskiej. Pyszny i niesłodki, w sam raz na podwieczorek, śniadanie  czy nawet kolację. Dodatek lnu zagwarantuje wsparcie dla jelit oraz detoksykację organizmu. Często jadam ostatnio różne płatki czy też otręby i tym samym w moim jadłospisie  siemię lniane jest nie mal codziennym dodatkiem. Jeśli z jakiegoś powodu nie lubicie lub nie możecie go jeść po prostu pomińcie ten składnik lub zastąpcie go np. ulubionymi orzechami. Głównie chodzi o nadanie faktury  oraz wzbogacenie składu koktajlu. Taki napój to doskonałe źródło energii i witamin. Dobry początek każdego dnia.  Składniki :  320 g bananów (ok. 3 sztuki)  125 g borówki amerykańskiej  3 łyżki siemienia lnianego  200 ml maślanki  Ponadto :  listki świeżej mięty  kwiaty jadalne do podania Wykonani...

Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta

Kto z nas choć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki. Są one nie mal w każdej cukierni, piekarni i przybierają różne nazwy od kartofelków po kulki firmowe i tak naprawdę  różnią się dodatkami i smakiem, ale zawsze są to ciemne kulki kształtem przypominające ziemniaczki (kartofelki). Szczerze mówiąc pamiętam czasy, gdy dojeżdżałam do szkoły średniej i co jakiś czas zaglądałam do pobliskiej cukierenki, tam zaw...

Łączna liczba wyświetleń