poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Śliwki w korzennym syropie, czyli lato zamknięte w słoiku.

Yum Doceniając obfity plon mojej przydomowej śliwki, która w tym roku naprawdę miała tyle owoców, że aż żal ich nie wykorzystać postanowiłam trochę zaszaleć i po raz pierwszy zrobić nie konfiturę, a śliwki w syropie. Przepis prosty, a same śliwki w towarzystwie korzennych przypraw oraz skórki pomarańczowej bardzo dobrze się prezentują. Nic dodać nic ująć, zima mi nie straszna. Jeśli jeszcze nie wiecie jak wykorzystać śliwki, a w waszych spiżarniach macie już powidła lub śliwkowe konfitury, to ten przepis na pewno się sprawdzi. Zapraszam i gorąco polecam póki na świeże owoce jest czas!.







Składniki: przepis na 1 kg:

1 kg śliwek
1 kg cukru
sok z połowy dużej cytryny
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
kora cynamonu
5 szt. goździków 
0,5 szt anyżu
 skórka pomarańczowa z połowy pomarańczy

Wykonanie: 

1. Śliwki myjemy i drylujemy usuwając pestki. Połówki przekładamy od razu do miski i wlewamy sok z cytryny oraz wsypujemy cukier. Tak przygotowane śliwki odkładamy najlepiej na całą noc.
2. Następnie przygotowujemy słoiki ja wyparzam je w 100 st C w piekarniku przez 10 min. Śliwki lekko przemieszać i odcedzić dokładnie na sitku. Powstały syrop wraz z nierozpuszczonym cukrem zagotować dodając przyprawy, skórkę  z połowy pomarańczy  i kwasek cytrynowy. 
3. Syrop doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. 
4. Śliwki przełożyć do wyparzonych słoików. Z syropu wyjąć przyprawy i zalać śliwki. Zakręcić szczelnie, a następnie pasteryzować przez 20 minut. ( Ja na tym etapie starym farmaceutycznym sposobem dodaję na wierzch kilka kropel wódki by dodatkowo zabezpieczyć syrop przez pleśnią, choć przy dobrej pasteryzacji jest to mało prawdopodobne)


Róbmy przetwory 2016

2 komentarze:

  1. ja w tym roku zrobiłam nalewkę śliwkowo-korzenną. mam nadzieje że wyjdzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to ciekawe ja próbowałam już moich śliwek i są pyszne. Mam nadzieję że pochwalisz się efektem Twojej pracy.

      Usuń