Yum
Dziś wytrawna strona bloga. W zasadzie wpis zawdzięczam mojemu mężowi, który podsunął mi pomysł na obiad. Klasyczne małe kluseczki - kopytka z zasmażaną śmietanką kremówką. Dla niektórych zapewne będzie to podróż do czasów dzieciństwa, więc nie będę już się rozpisywać a raczej zaproszę was do wspólnego gotowania.
Składniki :
1,5 kg surowych ziemniaków
sól
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowa mąka do podsypania
330 ml śmietanki kremówki 30%
Wykonanie:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa.
2.Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i odkładamy na pozostałe natomiast w puste miejsce wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól i zagniatamy dość luźne ciasto w misce.
3.Jeśli ciasto miałoby zbyt rzadką konsystencję, dodać trochę więcej mąki, tyle, by ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk, ale nie było twarde, bo wtedy kopytka też będą twarde. Ciasto musi być trochę kleiste - dzięki temu kopytka będą puszyste. Pamiętajmy żę to, jak kleiste będzie ciasto zależy od użytych ziemniaków! Ziemniaki bardziej mączne są oczywiście mniej kleiste.
4.Podzielić ciasto na kawałki i na posypanej mąką stolnicy rolować wałki grubości ok. 2 cm, następnie trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe kawałki dł. 4-5 cm.
Ponieważ ciasto na kopytka nie może leżeć zbyt długo to zanim przystąpimy do dzieła nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę na wrzątek, na który wrzucamy partiami kopytka lekko mieszając by nie przywarły do dna.
5.Śmietankę wlewamy na patelnię i gotujemy do momentu gdy zacznie się zbrylać i powstanie masło z zasmażką, czyli śmietanką się całkowicie zetnie.
Gdy wypłyną (po minucie, dwóch) wybieramy łyżką cedzakową na talerz i polewamy sosem.
Jestem ciekawa smaku tej zasmażki. :) Zapraszam na kluski dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
OdpowiedzUsuńJa też z domu nie znałam takiego rodzaju okrasy do klusek, ale ta sprawdza się dobrze i smakuje na pewno lepiej niż tradycyjny smalec... ale trzeba spróbować by móc ocenić smak.
UsuńCzy można podawać w tej wersji ze śmietanką i z cukrem?
OdpowiedzUsuń