W temacie karnawału mam dziś dla was propozycję na przekąskę. Trufle uwielbiam, a te które dzisiaj dla was przygotowałam to poezja smaku i aromatu. Podstawą trufli jest mak a raczej masa makowa ( u mnie domowa). Dodatkowo by trufle dobrze smakowały użyłam orientalnej wody pomarańczowej oraz aromatyzowanej czarną liściastą herbatą typu Earl Gray masą daktylową. By masy było więcej i lepiej się kleiła dodałam syropu klonowego oraz rodzynek. Moja córka rozkochała się w tych truflach i nie będzie przesadą jeśli powiem, że są idealną propozycją dla dzieci na karnawałową domówkę.
Składniki :
250 g zmielonego maku
150 g daktyli bez pestek
15 g rodzynek
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
50 g wiórków kokosowych
szczypta cynamonu
20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 g kakao ciemnego
150 ml naparu z herbaty
Wykonanie :
1. Herbatę zaparzamy i przelewamy ciepły napar do rondla. W rondlu umieszczamy daktyle i rodzynki gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Odstawiamy.
2. W misce mieszamy mak, wiórki kokosowe oraz skórkę pomarańczową. Mieszamy i dodajemy kakao oraz syrop klonowy. Ostudzoną masę daktylową blendujemy na gładką pastę. Dolewamy wodę z kwiatów pomarańczy. Całość doprawiamy szczyptą cynamonu.
3. Pastę i resztę składników łączymy ze sobą wyrabiamy łyżką. Wstawiamy do lodówki nakrywając miskę folią na 1-2 godzin. Gotowa masa będzie stężała i gęsta. łyżeczką nakładamy na dłoń porcję i formujemy kulki, obtaczamy w cukrze, posypce lub posypujemy kakao.
Są na pewno pyszne. 😊
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Bardzo lubię zdrowe słodycze :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Nie lubię z rana oglądać takich smakołyków :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe trufle, moja ulubiona wersja to czekolada gorzka połączona z odrobiną słodkiej śmietanki obtoczone w kakao
OdpowiedzUsuńZ samego rana widzę cudowności. Aż mi się trufli zachciało. Pychotka. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe słodycze 😍chyba zrobię takie w tym tygodniu do kawki💓
OdpowiedzUsuńTrufle są absolutnie fantastyczne, uwielbiam takie słodycze i sądzę, że się na nie pokuszę. Tylko z makiem nie mam kompletnie obeznania :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają, od razu mam ochotę takie zrobić!
OdpowiedzUsuńNie pomyślała bym żeby dodać tutaj mak super przepis z pewnością wypróbuję
OdpowiedzUsuńFajna wersja trufli, myślę że by mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńwygadają rewelacyjnie! bardzo lubię dodatek maku w słodkich przekąskach ;)
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuń