Ostatnio widząc jaką popularność na blogu zyskało ciasto inspirowane batonikiem Kineder Bueno, postanowiłam, że zrobię kolejną wariację. Dzisiaj sernik... Puszysty, niezwykle kremowy z obłędnym wierzchem. A wszystko to wynika z marudzenia mojego męża. I znając jego gust i miłość do orzeszków i słonego karmelu postanowiłam zaszaleć i przygotować ciasto na miarę tych upodobań. Trochę pracy z nim jest, ale efekt i smak wynagradza wszelkie wysiłki. Zainspirowana batonikiem snickers stworzyłam wypiek, który z chęcią jeszcze wykorzystam. Spód jest na bazie klasycznego ciasta kruchego- Pate sucree, sernik ma czekoladowo-orzechowy smak, no a wierzch to orzeszki w solonym karmelu. Zatem do dzieła...
Składniki :
Na kruchy spód (Pate Sucree) :
210 g mąki tortowej typ 450
150 g masła w temperaturze pokojowej
75 g cukru kryształ
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Na masę sernikową :
1 kg sera przynajmniej trzykrotnie mielonego
3 łyżki wrzątku
5 dużych jajek (L)
120 g masła
200 g śmietanki kremówki 36%
175 g cukru
1 budyń czekoladowy
1 budyń śmietankowy
200 g kremowego masła orzechowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Na wierzch :
150 g orzechów ziemnych
350 g cukru
ok.100 ml śmietanki kremówki 30%
0,5 szklanki wody
sól gruba morska wg własnego uznania.
Wykonanie :
1. Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na gładką masę. Przesiewamy mąkę i łączymy z masą maślaną dodając ekstrakt waniliowy oraz sól. Wbijamy również 1 całe jajko i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą. Chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce.
2. Kiedy ciasto wyraźnie się schłodzi formę o wymiarach 36 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto i wykładamy spód. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
3. Masło topimy w garnku i studzimy. Masę serową mielimy w maszynce jeśli korzystamy z takiej gotowej (z wiaderka) to odsączamy z namiaru serwatki dodajemy do niej płynne masło (przestudzone) oraz śmietankę kremówkę . Przekładamy do dużej misy. Jaja w całości miksować, po jednej minucie dodajmy wrzątek. miksujemy na wysokich obrotach a następnie dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce). Puszystą masę mieszamy partiami z serem. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz przesiewamy proszki budyniowe. Na końcu dodajemy masło orzechowe mieszając bardzo delikatnie by nie stracić na puszystości. Przelewamy masę do formy na schłodzony spód. Pieczemy 60 minut w 170 st C. Po upieczeniu postawiamy sernik w piekarniku po 10 minutach delikatnie uchylamy drzwiczki.
4. Przygotowujemy wierzch. Orzeszki siekamy i podrażamy chwilę na suchej patelni.
Cukier wsypujemy do rondla i podgrzewamy, wlewamy wodę i czekamy aż całość zacznie się karmelizować. Gdy karmel będzie miał bursztynową barwę dolewamy śmietankę i mieszamy. Podgrzewamy chwilę ciągle mieszając by masa się nie przypaliła. zestawiamy z ognia i dorzucamy orzeszki i mieszamy. Na koniec wylewamy równomiernie na sernik i solimy wierzch wg uznania.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego.
Wygląda i na pewno smakuje przepysznie.:)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego sernika nie jadłam, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto. I jak tu być szczupłym.
OdpowiedzUsuńMój blog: www.dajsiezalapacksiazce.blogspot.com
Uwielbiam serniki, ale o takim to jeszcze nie słyszałam! Muszę koniecznie kiedyś zrobić, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńJak słowo daję zazdroszczę twojemu mężowi :-)))
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie :-)
OMG ! Aaaa ja przed sniadaniem !
OdpowiedzUsuńKocham slodkosci , wiec to cos dla mnie :)
Zapisuje przepis
Jejku to wszystko wygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńCo roku piekę narzeczonemu ciasto na urodziny do pracy, myślę, że teraz wypróbuję to (choć najpierw spróbuję nieco wcześniej, żeby sprawdzić, czy w ogóle podołam :D)
OdpowiedzUsuńUwielbiam snicersa więc to ciasto to mój ideał
OdpowiedzUsuńCzekam na coś �� weganskiego
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń