Spieszę dziś do was z prostym i mega smacznym przepisem na racuchy. Niestandardowe, bez drożdży, białego cukru i glutenu. Zdrowe, smaczne i zaskakująco puszyste. Dla dzieci miła odmiana dla tych tradycyjnych. Do przygotowania racuchów użyłam maślanki truskawkowej a gęstości nadaje banan. Zamiast tradycyjnej białej mąki użyłam mieszanki mąki ryżowej i jaglanej. Jeśli chodzi o smak, to nikt się nie połapał, że to wersja bezglutenowa. Zatem zapraszam do testowania przepisu.
Składniki :
1 dojrzały banan ok. 100 g
pół szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki mąki jaglanej
2 jajka średnie lub jedno duże
1,5 szklanki maślanki
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie :
1. Banana obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę dodajemy maślankę. Mieszamy. Obie mąki przesiewamy stopniowo z sodą do masy. Miksujemy do połączenia.
2. Wbijamy dwa jajka i łączymy starannie. Rozgrzewamy patelnię wysmarowaną olejem rzepakowym. Smażymy małe placuszki po ok. 1 minucie z każdej strony.
3. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Brzmi pysznie. 😊
OdpowiedzUsuń