Ostatnio w mojej kuchni dominowały brązy, beże i szarości. Wiosna tuż, tuż więc postanowiłam wprowadzić też taki klimat do mojej kuchni. Dzisiaj propozycją, którą pokochają dzieci. To też doskonały pomysł na przemycenie mnóstwa zdrowych rzeczy w jednym daniu. Klasyczne taco, kojarzone są z rodzimą kuchnią meksykanów, przygotowane są z placków tortilla. U mnie czyste szaleństwo, bo zaczerpnęłam jedynie nazwę na wspomnienie samej formy tej przekąski. Małe złożone na pół i dosyć cienkie placuszki u mnie zrobione są na bazie marchewki. W cieście spoiwem jest białko oraz dla podkreślenia smaku starty twardy ser cheddar.
Jeśli mowa o dodatkach to istna paleta barw: fioletowa kapusta, białe kiełki rzodkiewki , czerwone pomidory, żółta papryka , i zielone guacamole z awokado. Oczywiście jest to tylko moja kompozycja i dodatki możecie sami dobierać wedle własnych upodobań.
Jeśli mowa o dodatkach to istna paleta barw: fioletowa kapusta, białe kiełki rzodkiewki , czerwone pomidory, żółta papryka , i zielone guacamole z awokado. Oczywiście jest to tylko moja kompozycja i dodatki możecie sami dobierać wedle własnych upodobań.
Składniki :
Na ciasto :
2 średnie marchewki
35 g startego cheddara
1,5 cm świeżego korzenia imbiru
2 białka średnie
3 łyżki mąki ryżowej
Dodatki :
Na guacamole :
1 dojrzałe awokado
sok z połowy limonki
szczypta soli morskiej
Przybranie :
Świeża sałata
kilka rzodkiewek
kiełki rzodkiewek
pół żółtej papryki
pomidorki koktajlowe
szatkowana kapusta czerwona
1 szalotka
Wykonanie :
1. Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki tak samo traktujemy imbir. Starannie odciskamy sok. Masa nie może być mokra. Wbijamy dwa białka i mieszamy. Dodajemy starty ser twardy dojrzewający np, Cheddar lub parmezan. Mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę ryżową. Formujemy kulę.
2. Na blachę piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Z masy przy pomocy małej łyżeczki do herbaty formujemy kuleczki. Kładziemy na blaszce i przykrywamy drugim arkuszem papieru. Za pomocą małego wałka lub wąskiej szklanki, wałkujemy ciasto na cienkie placki. Im cieńsze tym bardziej chrupkie z brzegu. Po rozwałkowaniu zdejmujemy górną warstwę papieru i pieczemy placki w 200 st na funkcji grill lub grzanie górne na najniższym stopniu piekarnika., przez 12-13 minut.
3. Po wyjęciu z piekarnika czekamy minutę i przekładamy placki wkładając je do wąskiej szklanki tak by zachowały kształt charakterystyczny dla tacos.
4. W tym czasie przygotowujemy guacamole. Awokado wydrążamy do miski i gnieciemy widelcem dodajemy sok z limonki i szczyptę soli. Gotowe.
5. Po wystudzeniu spód smarujemy guacamole i przybieramy dodatkami.
Przekąska gotowa.
Mam mąkę ryżową z którą od roku nie wiem co zrobić :) Dzięki, lecę po marchewki i będę testować :). PS czy może być zwykły ser żółty, typu gouda
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie
OdpowiedzUsuńMarchewka wciąż mnie nie przekonuje, kocham ją tylko nieprzetworzoną :D
OdpowiedzUsuńWydaje się proste :) Jeszcze nie robiłam taco, zawsze kupowałam gotowe, ale z tym przepisem wydaje się bardzo łatwe :)
OdpowiedzUsuńAch! Jakie pyszności, mogłabym zjeść mimo tak później pory:)
OdpowiedzUsuńOooooo Mamuniu jak to pysznie wygląda, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle pyszotkaaaaaaaaa. Przyznam szczerze że nigdy jeszcze nie jadłam Taco i koniecznie muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńSame kolory już przyciągają. Zrobiłam się bardzo głodna :)
OdpowiedzUsuńPiękna wiosenna kolorystyka i na pewno bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńI taka wiosnę na talerzach lubimy
OdpowiedzUsuńO matko... Uwielbiam tacos! <3 Dawno nie jadłam i narobiłaś mi smaka :) Już chyba mam plan na weekendowy obiad ;)
OdpowiedzUsuńAleż jest kolorowo!
OdpowiedzUsuńZ jednej strony zachęca do spróbowania, a z drugiej strony tak pięknie wygląda, że szkoda jeść.
Pięknie jestem zachwycona!
Pozdrawiam
Coś w guście mojego chłopaka. Uwielbia takie mieszanki smaków 💋
OdpowiedzUsuńMniam, to musi być smaczne. :)
OdpowiedzUsuńMuszę przekazać przepis mężowi. U nas to on jest szefem kuchni ����
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie. Myślę też, ze to fajna propozycja do lunchboxa :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe taco skradło moje serce! Na 100% przetestuję!
OdpowiedzUsuńApetyczne danie.
OdpowiedzUsuńWygląda kolorowo i zachęcająco.
Chetnie takie zjem.
Pysznie to wygląda, aż chce się to zjeść od razu i na miejscu :-)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest rewelacyjny! Nigdy nie robiłam sama taco. Wszystko wygląda przepięknie, aż szkoda jeść :D Bardzo, bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńOch ! Jakie zdjęcia ładne i kolory aż chce się jeść ! To musi być pyszne ale chyba pracochłonne ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Mega lubię zjadać takie smakołyki, dlatego zapisuje przepis i jutro robie
OdpowiedzUsuńO jak ja lubię takie pyszności! I kocham guacamole
OdpowiedzUsuńGenialne. Dadaje do ulubionych
OdpowiedzUsuńOjej jakie delicje!
OdpowiedzUsuńMniam! ja ostatnio jadam zdrowo a przynajmniej staram się i to by mógł być jeden z moich posiłków :)
OdpowiedzUsuńTe tacos wyglądają genialnie i z cheddarem pewnie tak samo smakują! Jeatem pod wrażeniem!
OdpowiedzUsuńWygląda super, ciekawe jak smakuje 😀
OdpowiedzUsuńTak apetycznie, kolorowo i wiosennie ! Nie sposob nie nabrac apetytu, patrzac na takie zdjecia :)
OdpowiedzUsuńJak ja się cieszę ,że wiosna i zaczną się moje ukochane warzywa i owoce sezonowe :-)
OdpowiedzUsuńJakie piękne kolorowe danie, nikt nie przejdzie obok obojętnie
OdpowiedzUsuńOhhhh, jak to wygląda pięknie! Pyszne na pewno! :D
OdpowiedzUsuńAż czuć wiosnę. Lubię takie jedzonko.
OdpowiedzUsuńApetycznie i kolorowo! Uwielbiam takie rzeczy :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Uwielbiam warzywa.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że skuszę się na takie pyszności, takie kulinarne inspiracje mile widziane. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i inspirujący wpis. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuń