niedziela, 16 października 2016

Ciasto na pizzę w dwóch odsłonach

Yum Od czasu do czasu można zaszaleć i zamiast nudnej klasycznej obiadokolacji zjeść coś smacznego i sycącego. Ja do dziś na myśl o pizzy przywołuję dzień w którym to mama zabrała mnie i siostrę po raz pierwszy do pizzerii. Puszyste ciasto chlebowe no i dodatki, które tak naprawdę można modyfikować wg. własnych upodobań. Dziś podaję wam mega prosty  przepis na podstawowe ciasto, mnie zawsze wychodzi i jeszcze nigdy nie sprawiło żadnego problemu. Pięknie rośnie a po wyjęciu z piekarnika zachwyca swoją puszystością no i oczywiście smakiem. Ilość ciasta wystarcza na 3 śreniej wielkości pizze lub 6 małych. 





Składniki:

450 g mąki pszennej typ 650 
2 opakowania drożdży (2x7g) lub ok 30 g świeżych
250 ml ciepłej wody 
0,5 łyżeczki soli 
ok.10 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 
1 łyżeczka cukru

Wykonanie: 


1. Połączyć świeże drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i wodę (letnią, nie gorącą!) w małym naczyniu, mieszać do momentu rozpuszczenia drożdży. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut W przypadku używania drożdży suchych wystarczy wymieszać z mąką pszenną.
2. Pozostała mąkę wymieszać z solą, dodać mieszankę z drożdżami i oliwę, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez około 5-8 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte lnianą lub bawełnianą ściereczką na około 1-1,5 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
3. Po wskazanym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i zagnieść raz jeszcze. Uformować kule i rozwałkować na placek o grubości ok.0,5 cm 
4. Nałożyć sos, ulubione dodatki, następnie odstawić na 20 - 30 minut do podwojenia objętości. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC.

Warianty nadzienia : 

Warinat I: 

1. Salami 
2.mozzarella
3.kukurydza
4. chili
5.pieczarki 
6. Papryka słodka czerwona 
7. cebula 
8. czosnek

Wariant II - 

1. Tuńczyk
2.pieczarki
3. kukurydza
4. mozzarella
5. szynka
6. cebula

Sos pomidorowy:

1. 1 puszka pomidorów krojonych
2. 1 łyżeczka oregano i bazylii
3. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
4. sól i pieprz do smaku 
5. 2 ząbki czosnku 
6. jedna średniej wielkości cebula 
7. 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie: 
1. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie jedynie do zeszklenia. Natychmiast wrzucamy pomidory z puszki łącznie z sokiem. 

2.Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania większej ilości płynu. Na koniec przyprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. 

3.Na końcu w celu zagęszczenia całości dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość blendujemy na gładki i gęsty sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz