czwartek, 10 marca 2016

Błonnik w roli głównej : Bakaliowa owsianka z puddingiem chia.

Yum W dzisiejszych czasach pogoń za zdrowym trybem życia z dnia na dzień staje się coraz bardziej powszechna. Dzisiaj chcę pokazać łatwy i dosyć szybki sposób na syte i bardzo wartościowe śniadanie. Nie od dziś wiemy, że pierwszy posiłek w ciągu dnia  powinien odgrywać kluczową rolę w naszej diecie, Przyznam szczerze, że sama często o tym zapominam. Przepis naszpikowany jest zdrowymi elementami a dodatkowo będzie doskonały dla osób mający problem z zaparciami. Przygotowując pudding skupiłam się na dużej zawartości błonnika. Zatem jak zwykle zachęcam do wypróbowania.


 Składniki : (2 duże porcje lub 4 mniejsze )

400 g gęstego jogurtu naturalnego może być typu greckiego
2 łyżki płatków orkiszowych
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżeczki sproszkowanych lub drobno zmielonych migdałów
1 łyżka kawy zbożowej 
2 łyżki nasion chia
ok 100 ml mleka kokosowego lub sojowego
ok.6 szt. orzechów nerkowca
4 suszone śliwki
2 suszone morele
8 szt. suszonej żurawiny
8 szt. rodzynek 
2 płaskie łyżeczki ksylitolu,erytrolu lub innego ulubionego cukru
1 kiwi. 

Wykonanie: 

1.Nasiona chia zlewamy mlekiem kokosowym lub sojowym słodzimy cukrem i odstawiamy do napęcznienia,
2. Jogurt dzielimy na 2 części pierwszą łączymy z sproszkowanymi migdałami, drugą z kawą zbożową.
3. Na dno naczynia układamy warstwę płatków orkiszowych tj, 1 łyżka, następnie dodajemy 3 łyżki jogurtu z migdałami. 
4. Na jogurt wysypujemy 1 łyżkę płatków owsianych, przykrywamy warstwą jogurtu kawowego i przesypujemy wiórkami kokosowymi. 
5.Na wierzchu wykładamy pudding chia i dekorujemy suszonymi śliwkami, morelami, rodzynkami oraz żurawiną. 
6. Całość posypujemy prze siekanymi orzechami nerkowca. 

. Udekorować kiwi lub innymi świeżymi owocami. . 

Smacznego. 

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz