Yum
W dzisiejszych czasach pogoń za zdrowym trybem życia z dnia na dzień staje się coraz bardziej powszechna. Dzisiaj chcę pokazać łatwy i dosyć szybki sposób na syte i bardzo wartościowe śniadanie. Nie od dziś wiemy, że pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien odgrywać kluczową rolę w naszej diecie, Przyznam szczerze, że sama często o tym zapominam. Przepis naszpikowany jest zdrowymi elementami a dodatkowo będzie doskonały dla osób mający problem z zaparciami. Przygotowując pudding skupiłam się na dużej zawartości błonnika. Zatem jak zwykle zachęcam do wypróbowania.
Składniki : (2 duże porcje lub 4 mniejsze )
400 g gęstego jogurtu naturalnego może być typu greckiego
2 łyżki płatków orkiszowych
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżeczki sproszkowanych lub drobno zmielonych migdałów
1 łyżka kawy zbożowej
2 łyżki nasion chia
ok 100 ml mleka kokosowego lub sojowego
ok.6 szt. orzechów nerkowca
4 suszone śliwki
2 suszone morele
8 szt. suszonej żurawiny
8 szt. rodzynek
2 płaskie łyżeczki ksylitolu,erytrolu lub innego ulubionego cukru
1 kiwi.
Wykonanie:
1.Nasiona chia zlewamy mlekiem kokosowym lub sojowym słodzimy cukrem i odstawiamy do napęcznienia,
2. Jogurt dzielimy na 2 części pierwszą łączymy z sproszkowanymi migdałami, drugą z kawą zbożową.
3. Na dno naczynia układamy warstwę płatków orkiszowych tj, 1 łyżka, następnie dodajemy 3 łyżki jogurtu z migdałami.
4. Na jogurt wysypujemy 1 łyżkę płatków owsianych, przykrywamy warstwą jogurtu kawowego i przesypujemy wiórkami kokosowymi.
5.Na wierzchu wykładamy pudding chia i dekorujemy suszonymi śliwkami, morelami, rodzynkami oraz żurawiną.
6. Całość posypujemy prze siekanymi orzechami nerkowca.
. Udekorować kiwi lub innymi świeżymi owocami. .
Smacznego.
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Komentarze
Prześlij komentarz