środa, 23 marca 2016

Bezglutenowe naleśniki z kremem bananowym.

Yum Lubicie naleśniki?...  Kto ich nie lubi, u mnie pojawiają się stosunkowo często. Dzisiaj jednak postanowiłam uczynić ten klasyczny przysmak bardziej lekkim, no i zdrowszym.  Przepis zachwyci zarówno miłośników kuchni bezglutenowej, jak i tych którzy po prostu kochają naleśniki. Konsystencja prawie wcale nie różni się od tych na zwykłej mące pszennej, choć jak dla mnie są drobne różnice. Smak jest delikatny i tak naprawdę nie ustępuje w niczym tym klasycznym. Ważne jest również, by zachować odpowiednią gęstość przy mieszaniu ciasta. Jeśli zazwyczaj wasze ciasto naleśnikowe jest lejące, to ze względu na to jakiej mąki użyjecie w tym przepisie powinno ono być nieco bardziej gęste. Ja porównałabym to do gęstości jaką ma kwaśna śmietana. W przepisie wykorzystałam dwa rodzaje mąki, obie bezglutenowe. Ryżowa nadaje ciastu lekkość a kokosowa zagęszcza ciasto i dodatkowo podnosi walory smakowe.

 Zatem do dzieła.











Składniki na ciasto( na ok 10 sztuk) :

375 ml mleka kokosowego lub sojowego
357 ml wody ( zwykłej lub gazowanej jeśli lubicie bardziej puszyste naleśniki)
270 g mąki ryżowej
2 jajka
ok. 80 g mąki kokosowej ( można pominąć)
szczypta soli 
1 łyżka ekstraktu waniliowego
ok. 100 g drobnego cukru
olej do smażenia

Smarowidło bananowo - kokosowe:

2 dojrzałe banany 
ok.100 g śmietanki kokosowej*
Sok z jednej limonki (ewentualnie cytryny)
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mąki kokosowej 

Wykonanie: 

1. Wszystkie składniki sypkie przesiać do miski wlać mleko, wodę dodać ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać do połączenia dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Jak wcześniej wspominałam ciasto powinno być gęstsze niż te na klasyczne naleśniki. Opcjonalnie na koniec dodajemy cukier, mieszamy lub miksujemy do jego całkowitego rozpuszczenia. 
2. Smażymy na małej ilości oleju do wysmażenia się ciasta. 
3. Przygotowujemy smarowidło. Banany blendujemy dodajemy śmietankę kokosową oraz sok z limonki. Wszystko mieszamy ze sobą do połączenia. 
4. Na suchej patelni podprażamy lekko wiórki kokosowe i dodajemy do masy bananowej. W przypadku gdy masa nie jest odpowiednio gęsta dosypać mąkę kokosową. 


* Śmietankę kokosową możecie kupić w sklepie ze zdrową żywnością, ale ja wykorzystuję własny sposób jej uzyskania. Jeśli macie w domu mleko kokosowe w puszce i nie przechowujecie go w lodówce to możecie tuż po otwarciu puszki bez wcześniejszego potrząsania pozyskać ów śmietankę. Ja po prostu ustawiam miskę ze sitkiem o drobnych oczkach lub gazę i  zwyczajnie zlewam zawartość puszki. Na sitku zostaje śmietanka w misce woda kokosowa. Ważne jest również to by taką śmietankę włożyć na kilka godzin do lodówki w celu jej zestalenia. Z 400 ml zawartości puszki otrzymujemy ok. 100 g gęstej śmietanki. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz