Yum
Szybka przekąska do kawy albo dobre drugie śniadanie??? Rogaliki drożdżowe. Malutkie, mięciutkie pachnące wanilią i kuszące różnorodnym nadzieniem. Ciasto nie jest skomplikowane, choć nie wyrasta w ciepłym miejscu a odpoczywa w lodówce. U mnie przepis na 24 fikuśne rogaliki na tzw. dwa kęsy. Znikły w takim tempie że sama nie załapałam się na wszystkie warianty nadzienia. Bardzo polecam przepis.
Składniki na 24 szt:
2 małe opakowanie drożdży typu instant (14 g) lub 30 g świeżych
200 g mąki zwykłej (typ 650)
125 g miękkiego masła lub margaryny roślinnej
30 ml mleka (mleko musi być ciepłe)
1 jajko w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego 5ml
50 g cukru
Ponadto :
ulubiona konfitura ( u mnie z dzikiej róży )
masa kajmakowa
krem czekoladowo- orzechowy typu nutella
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać z cukrem, oraz solą na stolnicę jeśli używacie drożdży suchych dodajcie je bezpośrednio do mąki jeśli używanie świeżych musicie uprzednio zrobić zaczyn*
2. W mące robimy dołek i wbijamy jajko i szybkim ruchem łączymy składniki. dadajemy powoli podgrzane mleko ok. 40 st C nie więcej oraz ekstrakt waniliowy .
3.Ciasto wyrabiamy chwilę i na samym końcu dodajemy miękkie niemal że rozpuszczone masło lub margarynę.
4. Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę tak by było elastyczne choć lekko klejące. Przekładamy do miski, przykrywamy lnianym ręcznikiem i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
5. Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Ciasto wyjąć z lodówki powinno być elastyczne,wyrośnięte i miękkie jednocześnie.
6. Ciasto dzielimy na 3 równe części formujemy kulę i wałkujemy każdą na koło.
koło dzielimy na osiem części na każdą z nich nakładając nie za dużą porcję nadzienia.
Zawijamy od podstawy w kierunku wierzchołka, Mój sposób na to by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia to po pierwszym złożeniu ciasta dodatkowo dociskam delikatnie dookoła nadzienia tak by zostało w jednym miejscu.
7. Rogaliki pieczemy w 200 st C przez 12-15 minut.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz