czwartek, 25 sierpnia 2016

Obłędny Sernik krówkowo-waniliowy.

Yum Kochani! Wybaczcie, że sernik który dzisiaj wam zaprezentuje będzie dedykowany mojemu mężowi, który dwa dni temu obchodził urodziny. Składniki tego sernika to połączenie ulubionych smaków mojego męża, czyli wanilii i kajmaku. Za każdym razem, gdy kupuję masę kajmakową muszę ją dobrze schować by nie została spałaszowana przez mojego Pawła zanim ją wykorzystam zgodnie z moim planem. Jak dla mnie sama masa jest zbyt słodka by wyjadać ją prosto z puszki, no ale każdy ma inne upodobania. Połączenie masy krówkowej z serem mnie bardzo zaskoczyło, bo sernik zyskał na wartości w smaku i nie był za słodki, co budziło we mnie największe obawy. Cóż, wanilia to również numer jeden mojego Pawła, a z kajmakiem tworzy wyjątkowo dobraną parę. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej dzięki czemu jest równy, zwarty oraz aksamitny. Spód, który najbardziej mi pasował do słodkiej masy serowej bazuje na herbatnikach z dodatkiem ciemnego kakao holenderskiego, oraz dla wydobycia głębi smaku czekolady odrobinie kawy rozpuszczalnej. Całość zwieńczyła dekoracja z orzechów Pekan, które doskonale pasują do krówki, Smacznego.







Składniki: 

Na masę serową:
500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
60 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
100 ml śmietanki kremówki 36%
20 g mąki ziemniaczanej (1 czubata łyżka stołowa)
400 g (1 puszka) masy krówkowej(kajmakowej)

Na spód: 
180 g herbatników 
15 g ciemnego kakao 70%
50 g roztopionego masła
ćwierć łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo: 
orzechy pekan do przybrania  (kilka sztuk)

Wykonanie: 

Uwaga! Sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, więc formę przygotowujemy przed wylaniem masy serowej. Formę - tortownicę owijamy 3-krotnie folią aluminiową, tak by woda nie dostawała się do środka. Jeśli nie chcecie tego robić choć ja zdecydowanie polecam ten sposób możecie tortownicę na kratce z piekarnika i ustawić nad naczyniem (formą) wypełnionym wrzątkiem. Jeśli mamy formę owiniętą szczelnie folią to tak przygotowane naczynie najpierw wstawiamy do większego by woda (wrzątek), którym będzie wypełniona sięgał do połowy wysokości tortownicy. 

1.Ciasteczka najlepiej herbatniki wraz z przesianym kakao oraz kawą zmiksować na drobny pył w malakserze. Do masy dodać roztopione masło. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć masą ciasteczkową tortownicę o wymiarach 20 cm( u mnie było to 28 cm dlatego sernik był trochę niższy). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej. 
2. Ser zemleć na gładką masę by nie było grudek. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy oraz pojedynczo wbijać całe jajka. 
3. Mąkę przesiać i wmieszać drewnianą łyżką do masy serowej. Dodajemy kremówkę, Mieszamy całość tylko do połączenia!!! (by nie napowietrzać masy)
4.. Masę serową dzielimy. Masa jasna, którą odkładamy ma stanowić 1/3 do pozostałej części (2/3) dodajemy 200 g masy kajmakowej połowa puszki. Masę krówkową mieszamy tylko do połączenia i uzyskania jednolitej barwy.
5. Na schłodzony spód ciasteczkowy wykładamy masę kajmakową i równomiernie rozprowadzamy. Następnie na środek wykładamy masę waniliową i delikatnie rozprowadzamy ale nie rozsmarowujemy na całej powierzchni tylko pozostawiamy margines masy kajmakowej . 
6. Pozostałą masę kajmakową wykładamy na jasną masę tworząc linie, a następnie rysujemy wzór wykałaczką lub patyczkiem. Wykładamy orzechy pekan delikatnie dociskając je do masy. 
7. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w 180 st C przez 45-50 minut. Sernik chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc lub co najmniej kilka godzin. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz