Yum
Moi drodzy ciesząc się w dalszym ciągu świeżymi owocami lata chcę wam zaproponować sernik o obłędnym aromacie cytrynowym niezwykle dobrze współgrającym w dojrzałymi wiśniami. Jeszcze jako dziecko pamiętam jak tato wchodził na daszek i zrywał niezliczone ilości tych małych czerwonych kuleczek do blaszanych, podłużnych dzbanów. Mama spędzała dużo czasu na zaprawianiu pysznego kompotu wiśniowego, który później był nieodzownym towarzyszem niedzielnych obiadów. Dzisiaj wiśnie wykorzystałam do sernika, który zadowoli nie jedno podniebienie.
150 g mąki
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
3 jajka
75 g masła
500 g chudego twarogu
skórka starta z jednej cytryny
50 g śmietanki 30% lub 36%
30 g kaszy manny
2 galaretki wiśniowe
1 mały aromat cytrynowy
2 łyżki ciemnego kakao
500 g wiśni
WYKONANIE:
1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy.
2. Twaróg utrzeć na gładką masę ze pozostały cukrem, startą skórką cytrynową, 3 jajkami, kremówką, aromatem cytrynowym oraz kaszą manną. Tak przygotowaną masę serową rozłożyć na przygotowanym spodzie, Ciasto piec 50-60 min w temperaturze 175oC ( z termo obiegiem 150o C). Po 30 min pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem. Po upieczeniu przestudzić.
3. Wiśnie wydrylować i delikatnie rozłożyć na cieście. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę rozłożyć na wierzchu równomiernie pokrywając wiśnie. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego!.
SKŁADNIKI:
150 g mąki
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
3 jajka
75 g masła
500 g chudego twarogu
skórka starta z jednej cytryny
50 g śmietanki 30% lub 36%
30 g kaszy manny
2 galaretki wiśniowe
1 mały aromat cytrynowy
2 łyżki ciemnego kakao
500 g wiśni
WYKONANIE:
1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy.
2. Twaróg utrzeć na gładką masę ze pozostały cukrem, startą skórką cytrynową, 3 jajkami, kremówką, aromatem cytrynowym oraz kaszą manną. Tak przygotowaną masę serową rozłożyć na przygotowanym spodzie, Ciasto piec 50-60 min w temperaturze 175oC ( z termo obiegiem 150o C). Po 30 min pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem. Po upieczeniu przestudzić.
3. Wiśnie wydrylować i delikatnie rozłożyć na cieście. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę rozłożyć na wierzchu równomiernie pokrywając wiśnie. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego!.
Komentarze
Prześlij komentarz