czwartek, 7 lipca 2016

Jogurtowe ciasto z morelami i krokantem pistacjowo-migdałowym.

Yum Za co kocham lato??? Między innymi za to, że jest to czas obfitujący w wszelkiego rodzaju świeże owoce. Chyba nie ma takiego rodzaju owoców, którego osobiście bym nie lubiła. Dla mnie więc jest to idealny czas na eksperymentowanie z wypiekami i dzielenie się z wami słodszą stroną mojej kuchni. Dziś klasycznie, smacznie i... z morelami. Ciasto bazuje na gęstym jogurcie typu greckiego, który nadaje wypiekowi miękkości, puszystości, ale i wilgotności. Zwieńczeniem wypieku są dojrzałe świeże morele, które zestawiłam z posiekanymi płatkami migdałowymi oraz pysznymi pistacjami. Ciasto pięknie rośnie, nie jest za słodkie i pozostaje długo świeże. Popołudniem zajadaliśmy je z mężem i córką. Do kawy idealne. Jeśli myślicie nad wykorzystaniem moreli w wypiekach to w zupełności polecam tę wersję ciasta. Zapraszam do spróbowania. 






Składniki : 

500 g jogurtu gęstego typu greckiego
400 g mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego 
150 ml oleju roślinnego 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
1 całe jajko 
3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
1 mały aromat cytrynowy lub łyżka soku z cytryny opcjonalnie
300 lub 400 g świeżych moreli 
3 łyżki posiekanych migdałów 
3 łyżki posiekanych pistacji

Wykonanie: 

1. Ważna uwaga na początek by uniknąć zakalca wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!. Jogurt mieszamy delikatnie z jajkiem. 
2.Cukier mieszamy z ekstraktem, sokiem z cytryny oraz olejem i delikatnie dodajemy do jogurtu. 
3.Mąkę z proszkiem przesiewamy i łączymy z masą jogurtową. Ważne by nie napowietrzać niepotrzebnie masy więc mieszamy do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy (można wyłożyć papierem do pieczenia) będzie dosyć gęste dzięki czemu morele pozostaną na wierzchu ciasta po upieczeniu. 
5. Na wierzchu układany połówki moreli ( układamy skórką do dołu wtedy pozostaną bardziej soczyste i nie oddadzą soków do ciasta)
6. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i migdałami. Ciasto pieczemy 50 minut w 160 st C. 

* Forma której użyłam ma wymiary 30 x 30 a ciasto i tak było dosyć wysokie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz