Yum
Zdrowa kuchnia jest teraz bardzo modna. Tematyka zdrowia nie jest mi obca a w kuchni bardzo interesująca, bo to przecież tam wszystko się zaczyna... Brownie klasyczne jest pyszne,dla miłośników czekoladowych klimatów to niemal gratka. Cóż wszystko ma swoje wady i zalety... pomimo bogatych walorów smakowych ciasto to bomba kaloryczna. Dla tych którzy dbają o linię wersja lżejsza. Masło zastąpiłam avocado a tradycyjną białą mąkę kokosową, w przepisie nie znajdziecie też ani grama białego cukru, bo słodka strona mojego Brownie bierze się z syropu klonowego i dojrzałego banana. Udało mi się kupić super dojrzałe awokado, o bardzo kremowym miąższu, a to połowa sukcesu. Tradycyjnie do zrobienia Brownie używamy gorzkiej czekolady ja w moim przepisie użyłam dobrego ciemnego holenderskiego kakao. Co jest najważniejsze??? konsystencja pozostaje taka sama jak przy klasycznym a w smaku nie wyczujecie mdłego smaku awokado, o co ja osobiście najbardziej się martwiłam. Koniecznie spróbujcie, bo warto. Przy okazji przeliczyłam kaloryczność z uwzględnieniem wszystkich składników(o tym nieco później bo nie znam jeszcze porcji). Podsumowując jeśli liczycie kalorie, ale nie chcecie w zupełności rezygnować z przyjemności to ten przepis na pewno się sprawdzi.
Składniki :
1 avocado duże u mnie dokładnie 100 g miąższu
1 banan u mnie 110 g
100-125 ml syropu klonowego lub syropu z agawy
60 g mąki kokosowej
50 g kakao ciemnego holenderskiego
5 ml ekstraktu waniliowego (1 łyżka)
3 jajka duże
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
1. Awokado obrać,wydrążyć miąższ oraz zblendować na gładkie pure z bananem oraz syropem klonowym oraz ekstraktem waniliowym.
2. Odważyć sypkie składniki. Do pure dodawać pojedynczo jajka mieszać do uzyskania lśniącej konsystencji nie miksować!!! by nie napowietrzać niepotrzebnie masy
3. Dodać mąkę oraz przesiane kakao z solą i sodą . Mąki nie przesiewamy a kakao tak ponieważ minimalizujemy ryzyko tworzenia grudek.
4. Formę 20x20 natłuścić i rozprowadzić równomiernie masę. Piec w 180 st. C przez 25-28 minut.
Zdrowo, smacznie i czekoladowo :)
czy mozna zamiast syropu klonowego dodac miod?
OdpowiedzUsuńoczywiście że można
UsuńWygląda smakowicie, kiedys trzeba bedzie koniecznie spróbować. ��
OdpowiedzUsuńZachęcam i czekam na opinię.
UsuńUwielbiam brownie, w wersji fit musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://www.buszujwkuchni.com
Polecam jest inne niż te klasyczne ale niesamowicie aromatyczne.
UsuńDziėkujė za świetny przepis widziałem Panią i Ewy w programie i szukałem w sieci gratuluję przepisu życzę sukcesów na zdrowie!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i dziękuję :)
UsuńWlasnie bede probowac ale zachodzę w glowe czy mąka ma znaczenie? Czy mozna uzyc np ryzowej lib jaglanej?
OdpowiedzUsuńTak ma znaczenie bo każda mąka a zwłaszcza te bezglutenowe inaczej chłoną płyn i wpływają na konsystencję ciasta. Oczywiście nie wykluczam możliwości użycia ryżowej czy też jaglanej, ale zalecam dodawanie jej stopniowo by ciasto nie wyszło za gęste lub zbyt rzadkie.
UsuńMniam musi to być pyszne. Chociaz nie mam problemu z glutenem może spróbuję wykonać.
OdpowiedzUsuńMusze zrobić!!! Wygląda pysznie. Uwielbiam browni.
OdpowiedzUsuńPycha, już mi ślinka cieknie ;) Przepis całkiem prosty, więc pewnie niebawem przetestuję :P
OdpowiedzUsuńTakiego zestawienia donoście brownie to ja jeszcze nie widziałam. Chociaż jak wykonuję to ciasto według porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to wtedy mam absolutną pewność, że będzie ono mocno czekoladowe. Najwyżej lubię czasami dodać do niego kilka świeżych owoców.
OdpowiedzUsuń