Upał nie odpuszcza, i w taką pogodę oprócz niebotycznych ilości wody u mnie królują lody i sorbety. Przy pierwszym przepisie na lody w tym roku zapowiadałam wam małą inwazję lodowych inspiracji, i oto kolejna z nich. Oryginalna i nie powtarzalna wersja sorbetu, który spokojnie zrobicie w domu.
Ostatnio we sklepach pojawił się arbuz o żółtym miąższu. Niestety ani kawałek nie został mi by wam pokazać to cudo, ale jak tylko ponownie gdzieś będę go miała okazję kupić, to postaram się wam go pokazać. Smakuje identycznie jak ten zwykły a w połączeniu ze świeżą melisą jest obłędny.
Melisę od lat uprawiam w własnym ogrodzie i zawsze staram się z niej korzystać. Mieliście już okazję przeczytać przepis z jej udziałem w połączeniu z truskawkami. Jak się okazuje w połączeniu z arbuzem to jest petarda. Jedząc sorbet miałam wrażenie jakby lekko wyczuwalnej kwiatowej, słodkawej nutki i wyraźnym cytrusowym akcentem, który nadaje mi melisa. Koniecznie zróbcie taki sorbet w domu.
Ostatnio we sklepach pojawił się arbuz o żółtym miąższu. Niestety ani kawałek nie został mi by wam pokazać to cudo, ale jak tylko ponownie gdzieś będę go miała okazję kupić, to postaram się wam go pokazać. Smakuje identycznie jak ten zwykły a w połączeniu ze świeżą melisą jest obłędny.
Melisę od lat uprawiam w własnym ogrodzie i zawsze staram się z niej korzystać. Mieliście już okazję przeczytać przepis z jej udziałem w połączeniu z truskawkami. Jak się okazuje w połączeniu z arbuzem to jest petarda. Jedząc sorbet miałam wrażenie jakby lekko wyczuwalnej kwiatowej, słodkawej nutki i wyraźnym cytrusowym akcentem, który nadaje mi melisa. Koniecznie zróbcie taki sorbet w domu.
Składniki :
1 kg soczystego żółtego arbuza
pół pęczka świeżej melisy same listki
sok z 1 całej limonki
Wykonanie :
1. Miąższ arbuza oddzielamy od skórki i kroimy na większe kawałki. Umieszczamy w wysokim naczyniu, lub wielkiej misie. Melisę myjemy i obrywamy same listki. Limonkę myjemy i wyciskamy sok.
2. Całość blendujemy i przekładamy do woreczka lub pojemnika do mrożenia. Mrozimy min .4-6 godzin.
Chętnie wypróbuję ten przepis, bo uwielbiam arbuza. 😊
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się to prezentuje.
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się wcześniej z połączeniem arbuza z melisą, bardzo oryginalnie.
OdpowiedzUsuńTaki sorbet I wariackie, nieoczywiste połączenia tylko u mnie 😁
UsuńBardzo fajne połączenie , super to wygląda
OdpowiedzUsuńTo musi być bardzo smaczne. Kusimy się.
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuję, bo lubię owoce pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńKurcze, wygląda bardzo apetycznie :) Spróbuje kiedyś użyć Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńJa to arbuza lubię średnio, ale z wiekiem może i smaki mi się zmienią?
OdpowiedzUsuńJuż jestem kupiona! Uwielbiam arbuzy, melony i sorbety.
OdpowiedzUsuńOstatnie dni, kiedy upał mega dokuczał, to właśnie lody cieszyły się wielkim wzięciem u nas w domu. :)
OdpowiedzUsuńA można wykorzystać czerwony arbuz??? Mam w lodówce :)
OdpowiedzUsuńTak oczywiście że można
UsuńPołączenie ciekawe i chyba bym się skusiła na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńW tym roku powoli przekonuję się do sorbetów, wcześniej jadłam wyłącznie lody na bazie śmietanki. Ten sorbet wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na letnie upały
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie. Z chęcią wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, zapisałam sobie składniki. :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
www.kosmetykiani.pl
Sorbety to coś co ostatnio bardzo polubiłam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sorbety, jednak nigdy nie próbowałam przyrządzać ich samodzielnie. Koniecznie muszę wyprobować ten przepis.
OdpowiedzUsuńWidzę, że masz rurkę wielokrotnego użytku! I bardzo dobrze! Ja również taka posiadam, tylko, że inny kolor.
OdpowiedzUsuń