Zapewne wiecie, że kocham eksperymentować z kuchnią wegańską bo to kuchnia która jest wyzwaniem.
Mam dla was przepis na chrupkie pieczywo żytnio-ryżowe z słonecznikiem w towarzystwie warzyw i sałat oraz Wegańską margaryną od Śniadaniowej marki Bielmar.
Takie kanapki są bardzo odżywcze i doskonałe po treningu. Uwielbiam sałatę i mogłabym ją jeść w każdej postaci. Do tego inne świeże sezonowe warzywa i uczta pełna zdrowia i witamin kłania się wam na śniadanie lub kolację.
Mam dla was przepis na chrupkie pieczywo żytnio-ryżowe z słonecznikiem w towarzystwie warzyw i sałat oraz Wegańską margaryną od Śniadaniowej marki Bielmar.
Takie kanapki są bardzo odżywcze i doskonałe po treningu. Uwielbiam sałatę i mogłabym ją jeść w każdej postaci. Do tego inne świeże sezonowe warzywa i uczta pełna zdrowia i witamin kłania się wam na śniadanie lub kolację.
Składniki na chlebek chrupki :
Składniki:
2 łyżki mąki lnianej
125 ml ciepłej wody
2 łyżki margaryny Śniadaniowa Wege od Bielmar
100 g mąki żytniej
40 g mąki ryżowej
2,5 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki słonecznika zmielonego
1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
szczypta pieprzu białego
Wykonanie :
1. Mąkę lnianą łączymy z ciepłą wodą. Margarynę roztapiamy i dodajemy do masy a następnie odstawiamy na ok 10 minut. Mąki przesiewamy. W młynku mielimy słonecznik oraz wiórki kokosowe by były jak najbardziej rozdrobnione.
2. Przestudzoną papkę z mąki lnianej łączymy z mąkami, dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy, powstanie dość gęsta masa którą przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy chlebek, studzimy i dzielimy na prostokąty.
Dodatki i propozycja podania:
Margaryna Śniadaniowa wege
2 rzodkiewki
sałata endywia, oraz roszponka
1/4 świeżej papryki
czarny sezam do posypania
wędzona słodka papryka
zioła prowansalskie
pomidor cherry
czerwona cebula
żółta cukinia z grillowana lub ugotowana na parze
płatki chili
Wegańska uczta gotowa!!!.
Smacznego
Kanapeczki wyglądają smakowicie! Są takie kolorowe i apetyczne. Na pewno będą świetnym posiłkiem dla wielu wegan.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Bardzo instagramowe kanapki. 😊
OdpowiedzUsuńWyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuńTakich kanapek to ja jeszcze nie miałam okazji jesć.
OdpowiedzUsuńWoow! Jak kolorowo!
OdpowiedzUsuńWymarzone na śniadanie.
OdpowiedzUsuń