Drodzy moi dzisiaj pomysł na niecodzienne śniadanie, które jest bardzo oryginalne a korzeniami swoimi sięga aż odległej Azji. O co chodzi?- O Bao Bans- czyli bułeczki robione na parze. W tradycyjnym przepisie na dodatki do bułeczek znajdziemy glazurowany boczek, ale ja odchudziłam mocno przepis i jako że nie jadam mięsa dla mojej rodziny przygotowałam zmodyfikowaną wersję z gotowanym indykiem.
Oprócz tego w bułeczkach ukryłam masę dobrych warzyw surowych i również gotowanych na parze by podkręcić zdrowotność przepisu.
Tradycyjnie przy wyrabianiu ciasta drożdżowego dodaje się odrobinę tłuszczu w postaci masła, ja jednak użyłam zamiennie margaryny Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła od marki Bielmar. Wyszło idealnie puszyste a po uparowaniu mięciutkie.
Co wyróżnia margarynę spośród innych dostępnych na rynku?, Bogaty wybór i świetna konsystencja. Doskonała do kanapek jak i również do innych dań na gorąco. Smak wiejskiego masełka ma lekką nutę maślaną i świetnie współgra z warzywnymi dodatkami.
No to tyle łapcie przepis.
Oprócz tego w bułeczkach ukryłam masę dobrych warzyw surowych i również gotowanych na parze by podkręcić zdrowotność przepisu.
Tradycyjnie przy wyrabianiu ciasta drożdżowego dodaje się odrobinę tłuszczu w postaci masła, ja jednak użyłam zamiennie margaryny Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła od marki Bielmar. Wyszło idealnie puszyste a po uparowaniu mięciutkie.
Co wyróżnia margarynę spośród innych dostępnych na rynku?, Bogaty wybór i świetna konsystencja. Doskonała do kanapek jak i również do innych dań na gorąco. Smak wiejskiego masełka ma lekką nutę maślaną i świetnie współgra z warzywnymi dodatkami.
No to tyle łapcie przepis.
Składniki :
200 g mąki
50 g mąki ryżowej można zastąpić zwykłą
260 ml mleka
1 czubata łyżka Śniadaniowej o smaku wiejskiego masła marki Bielmar
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
Ponadto :
250 g piersi indyka
0,5 główki czosnku
2 cm kawałek imbiru
6 łyżek jasnego sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego
100 g świeżego groszu cukrowego
1//2 żółtej cukinii
1 mała czerwona cebula
Sałata endywia zielona
ogórki piklowane w płatkach chili
2 czerwone pomidory malinowe
świeża kolendra do podania
Wykonanie :
1. Mleko podgrzewamy z margaryną doprowadzając mieszankę do ok 40 st C nie więcej. Mąki przesiewamy dodajemy cukier oraz drożdże a także proszek do pieczenia oraz sól. Łączymy z letnim mlekiem i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie rosnąć i nie będzie kleiło się do rąk.
Odstawiamy w ciepłe miejsce uprzednie nakrywając miskę lnianym ręczniczkiem na ok 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
2. Mięso w całości umieszczamy w garnku dodajmy sos sojowy, kawałek świeżego imbiru oraz przekrojoną na pół główkę czosnku wraz z skorupkami. Wlewamy olej sezamowy i całość zalewamy zimną wodą tak by przykrywała całość. Przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy przez ok 15-20 minut, aż mięso będzie soczyste. Odstawiamy wyjmując mięso by odpoczęło . Bulion zachowujemy na później.
3. Ciasto dzielimy na ok 9 części i formujemy kule o średnicy ok 5 cm. Spłaszczamy i wałkujemy na placki o średnicy 0,5 cm. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy odrobiną tłuszczu od strony wewnętrznej i umieszczamy w parowarze wkładając pomiędzy połówki arkusik papieru do pieczenia by otrzymać pożądany kształt litery "U". Parujemy 20-25 minut.
Na górnym piętrze parowaru umieszczamy groszek cukrowy oraz pokrojoną w plastry żółtą cukinię.
4. Cebulę kroimy w pół pióra pomidory w plastry. Gotowe bułeczki nadziewamy wszystkim dodatkami i polewamy z wierzchu pozostałym bulionem.
Smacznego.
Uwielbiam sałatki i chętnie przyrządzam je na śniadanie czy kolację, jednak o takim połączeniu bym nie pomyślała. Sałatka wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńZ chęcią kiedyś wypróbuję ten przepis ;)
Proste i fajne, na pewno sprobuje 😊
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNo z chęcią bym spróbowała czegoś takiego.
OdpowiedzUsuńPiękne! Bardzo pysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuń