Niestety czas truskawek dobiega nieuchronnie końca, i trzeba będzie czekać znów cały rok.
CZERWONE PORZECZKI
Agrest jest jednym z owoców o najwyższej zawartości luteiny. . Luteina należy do karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy i barwników.
Najwięcej karotenoidów można znaleźć w czerwonej odmianie agrestu, trochę mniej w zielonej, a najmniej - w odmianie białej. Luteina może zapobiegać chorobom przewlekłym, głównie: nowotworom i chorobom oczu (zwłaszcza zwyrodnieniu plamki żółtej.
Luteina jest polecana osobom nadmiernie eksploatującym wzrok, np. długą pracą przy komputerze czy oglądaniem telewizji. Poza tym związek ten działa jak naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Agrest zawiera kwasy - jabłkowy i cytrynowy - oraz pektyny, które wspomagają trawienie.W składzie agrestu znajduje się sporo magnezu ok 10mg/100g . i witaminy z grupy B, które wspomagają cały układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację oraz łagodzą objawy stresu.
Na pożegnanie pyszne smothies z dużą ilością truskawek w towarzystwie dojrzałego banana, a także czerwonej porzeczki oraz agrestu. Lekko kwaskowate z wyraźną słodyczą banana pobudzą was z pewnością. Miseczka pełna wartościowych witamin, przede wszystkim witaminy C zapewni uczucie sytości i zastąpi niejedną kanapkę. Swoją przygotowałam późnym wieczorem ,a rano dodałam jedynie pełnoziarnistą granolę oraz świeże owoce. Kilka słów o sezonowych bohaterach.
Małe ależ ile w sobie kryją mocy. dzięki dużej ilości potasu (275 mg w 100 g), są pomocne w leczeniu i zapobieganiu chorobom układu krążenia w tym nadciśnienia tętniczego. W ich skład wchodzi witamina PP, odpowiedzialna za regulację poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganie miażdżycy naczyń. porzeczki są źródłem antyoksydantów, które "wymiatają" tzw. wolne rodniki z naczyń, odpowiedzialne za ich mechaniczne uszkodzenia.
Czerwone porzeczki są bogate w pektyny , czyli rozpuszczalny błonnik. Pektyny wspomagają funkcjonowanie jelit i dbają o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej. Poprawiają też ich perystaltykę, a co za tym idzie: oczyszczają jelita z toksycznych substancji;
Skórki porzeczek zawierają także antocyjanozydy, które hamują rozwój bakterii w tym popularną E. coli
Współczesna fitoterapia poleca stosowanie czerwonych porzeczek przy niestrawności spowodowanej niedoborem soków trawiennych, niewydolności wątrobowej lub przy przewlekłych schorzeniach wątroby i zgadze;
Porzeczki wzmagają apetyt, przez co są także uważane za lek dla małych niejadków i osób starszych, które mają problemy z łaknieniem. W 100 g znajdziemy ok . 41 mg wcześniej wspomnianej witaminy C, a także 33 mg wapnia, 275 mg Potasu oraz 44 mg fosforu.
Skórki porzeczek zawierają także antocyjanozydy, które hamują rozwój bakterii w tym popularną E. coli
Współczesna fitoterapia poleca stosowanie czerwonych porzeczek przy niestrawności spowodowanej niedoborem soków trawiennych, niewydolności wątrobowej lub przy przewlekłych schorzeniach wątroby i zgadze;
Porzeczki wzmagają apetyt, przez co są także uważane za lek dla małych niejadków i osób starszych, które mają problemy z łaknieniem. W 100 g znajdziemy ok . 41 mg wcześniej wspomnianej witaminy C, a także 33 mg wapnia, 275 mg Potasu oraz 44 mg fosforu.
CZERWONY AGREST :
Najwięcej karotenoidów można znaleźć w czerwonej odmianie agrestu, trochę mniej w zielonej, a najmniej - w odmianie białej. Luteina może zapobiegać chorobom przewlekłym, głównie: nowotworom i chorobom oczu (zwłaszcza zwyrodnieniu plamki żółtej.
Luteina jest polecana osobom nadmiernie eksploatującym wzrok, np. długą pracą przy komputerze czy oglądaniem telewizji. Poza tym związek ten działa jak naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Agrest jest bogaty w substancje o działaniu alkalizującym i pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. W związku z tym można go włączyć do jadłospisu diety odkwaszającej czyli zasadowej.
Owoce agrestu mają korzystny wpływ na przemianę materii i są niskokaloryczne - jedna garść (50 g) dostarcza zaledwie 22 kcal. Poza tym agrest ma niski IG, który wynosi 15. W związku z tym bez obaw mogą sięgać po niego osoby chore na cukrzycę oraz osoby na diecie ograniczającej cukier.
Owoce agrestu mają korzystny wpływ na przemianę materii i są niskokaloryczne - jedna garść (50 g) dostarcza zaledwie 22 kcal. Poza tym agrest ma niski IG, który wynosi 15. W związku z tym bez obaw mogą sięgać po niego osoby chore na cukrzycę oraz osoby na diecie ograniczającej cukier.
Składniki :
350 g truskawek
100 g banana
50 g czerwonej porzeczki
30 g płatków owsianych
Dodatkowo:
garść ciemnych winogron
Porzeczka czerwona i czerwony agrest
domowa granola
Wykonanie :
1. Truskawki miksujemy wraz z bananem oraz czerwoną porzeczką. Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni. Miksujemy razem z owocami. Przekładamy do misek.
2. Przybieramy ulubionymi owocami i dodajemy domową granolę na wierzch.
Smacznego!.
Dodatkowo:
garść ciemnych winogron
Porzeczka czerwona i czerwony agrest
domowa granola
Wykonanie :
1. Truskawki miksujemy wraz z bananem oraz czerwoną porzeczką. Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni. Miksujemy razem z owocami. Przekładamy do misek.
2. Przybieramy ulubionymi owocami i dodajemy domową granolę na wierzch.
Smacznego!.
Ależ to apetycznie wygląda, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńWyglą bosko, uwielbiam dania z truskawkami
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co truskawkowe :)
OdpowiedzUsuńU mnie taki entuzjazm do pałaszowania wzbudzają czereśnie. ;)
UsuńPyszności, żebym nie była tak leniwa :)
OdpowiedzUsuńWspaniała kompozycja - nie tylko ładnie wygląda, ale na pewno tak właśnie smakuje.
OdpowiedzUsuńMoje smaki :) Uwielbiam takie rzeczy i sama czesto robię różne smoothies :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a przede wszystkim zdrowo ;) Koniecznie muszę wypróbować, ale póki co zajadam się samymi czerwonymi porzeczkami :)
OdpowiedzUsuńW tym roku sporo truskawek podjedliśmy, bardzo słodkie, dżemy też zrobiliśmy. :)
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda to przeapetycznie, dawno nie jadłam takich cudów ale widziałam że na straganach mają te owocki
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe to to, co najbardziej lubię. 😊
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowaliśmy, koniecznie trzeba nam to nadrobić.
OdpowiedzUsuńW najbliższym czasie na pewno to zrobię!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie. Będę musiała wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuń