Przejdź do głównej zawartości

Zakręcona szpinakowa frittata z tuńczykiem, kaparami i zielonym pieprzem

Moi drodzy mamy w końcu wiosnę, i mimo że pogoda jeszcze nie odzwierciedla tej pory roku w stu procentach, to w mojej kuchni wiosennie jest już od dawna. Dzisiaj mam dla was wspaniałą propozycję na przekąskę, bądź nawet na śniadanie lub kolację. Przepisy na frittatę niejednokrotnie prezentowałam wam na blogu, niemniej teraz będzie to nieco pokręcona wersja. 
Ciasto niby klasyczne bo bazą nieodmiennie stanowią jajka z dużą dozą parmezanu, ale by było bardziej wiosennie to do ciasta dodałam podsmażony na maśle szpinak. Powiem wam, że to jeden z tych doskonałych patentów na przemycenie szpinaku dzieciom, które niekoniecznie chcą go zjadać. 
U mnie na szczęście nie ma tego problemu, ale i tak uważam, że kreatywność w kuchni to rzecz najcenniejsza. Cóż, póki co nie miałam jeszcze szpinaku świeżego tego z  ogrodu, więc sięgnęłam po ten mrożony. Czasem zdarza mi się sięgać po mrożonki, bo uważam że to dobry sposób na zachowanie produktów sezonowych. Mrożonki dostępne są cały rok, a produkty zachowują to co najlepsze. 
Dwa słowa o nadzieniu. Niezwykłe i lekko pikantne. Bazą jest tuńczyk oraz biały kremowy serek, którym towarzyszą kapary i marynowany zielony pieprz oraz świeży szczypiorek i wędzona słodka papryka dla podkręcenia smaku. Spoiwem pasty są nasiona chia (szałwia hiszpańska).  Koniecznie musicie spróbować tego połączenie, bo całość jest boska.

Tak przy okazji danie powstało również na potrzeby celebracji wczorajszego międzynarodowego dnia szpinaku. 










Składniki : 

5 dużych  jajek (L)
100 g startego parmezanu 
szczypta soli  i białego pieprzu 
450 g mrożonego Szpinaku Hortex
40 g masła 
1 mała cebula 

Na nadzienie Pastę z tuńczyka : 

120 g tuńczyka w sosie własnym 
150 g kremowego serka 
1 ząbek czosnku 
2 łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego 
2 łyżki kaparów
garść świeżego szczypiorku 
garść świeżej rzeżuchy 
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 
sól/ pieprz do smaku 
2 łyżki nasion chia
2 łyżki soku z cytryny 

Wykonanie : 
1 . Masło roztapiamy na patelni i dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę, Smażymy chwilę do jej zeszklenia. Dodajemy szpinak i zmniejszamy ogień, całość dusimy przez ok 8-10 minut. Odstawiamy i studzimy do temperatury pokojowej. Następnie blendujemy na gładką pastę. 
2. Jajka roztrzepujemy i ubijamy z szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy starty parmezan, mieszamy, a następnie dodajemy pastę szpinakową. 
3. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia u mnie forma 23*35 cm. Pieczemy ok, 25 minut w 180 st C. 
4. Przygotowujemy pastę. Zielony pieprz siekamy drobno, podobnie traktujemy kapary choć ja preferuję nieco większe kawałki dla wzbogacenia tekstury. Siekamy szczypiorek i przeciskamy przez praskę czosnek. Tuńczyka mieszamy ze serkiem i dodajemy pozostałe składniki całość mieszając. Na koniec dodajemy nasiona chia. Wchłoną nadmiar płynu i zagęszczą pastę, dzięki czemu nie wypłynie przy zwijaniu rolady. 
5. Ciepłą i upieczoną masę szpinakowo-jajeczną pozbawiamy delikatnie papieru do pieczenia. Zwijamy w ręcznik formując roladę, czekamy aż przestygnie. Następnie rozwijamy i nakładamy nadzienie pozostawiając ok 1,5 cm od brzegu zapasu.Zwijamy dość ciasno. 
Gotowe. Dobre na zimno jak i na ciepło.

Polecam. 



Komentarze

  1. Przepiękne, wiosenne kolory. Bardzo apetyczny pomysł na zdrowe śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis - uwielbiam mięsko, ale raz za czas miła odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebianskie smaki, kocham szpinak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam szpinak, ale niestety nie wolno go jeść zbyt często :)

      Usuń
  4. Takie danie mi by na pewno smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moim zdaniem super propozycja na obiad dla gości bo jestem pewna, że to danie zrobi mega wrażenie ❤️ jak dla mnie na plus ❤️

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa rolada!
    Wiosenne danie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie 😀jestem ciekawa jak smakuje .

    OdpowiedzUsuń
  8. ja chętnie bym zjadła, jednak moja rodzina raczej by nawet nie spróbowała ;(

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się, że trafiłam do Ciebie. Na pewno będę częstym gościem :) Ostatni raz, podobną roladę jadłam na weselu znajomych. Może to świetna propozycja na wielkanocny stół? Udostępniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj jaka szkoda ze u mnie
    Nikt nie chce szpinaku. A on taki pyszny i zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
  11. i odrazu jakoś tak bardziej wiosennie się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale to smakowicie wygląda 😍 aż slinka pociekła 😁

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglada naprawdę smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wyglada ❤️ I bajecznie wyglada ❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nie miałam okazji kosztować, ale powinno nam zasmakować, przepis chętnie wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie, ale to jednak nie moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda smakowicie. Będę kusiala wypróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow! Ale nam smaczka narobiłaś:) Świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo apetycznie i na pewno też smakuje rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie danie widzę po raz pierwszy - ale zaintrygowało mnie i jestem bardzo ciekawa jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Natalia Buczyńska3 kwietnia 2019 11:41

    Już lubię twojego bloga bo widzę, że łączy nas zamiłowanie do szpinaku ��

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami

Nie ma co się szczypać jest karnawał i jak co roku strony kulinarne zalewa fala przepisów na pączki, chrusty, faworki i inne tego typu przysmaki. Trochę mi nie po drodze na ten czas zapodawać przepis na te kaloryczne, choć smakowite kąski...więc, postanowiłam że dzisiaj postawię na coś wręcz przeciwnego.  W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam w pojemniku. Zazwyczaj takie resztki lądują w zupie, lub jakieś paście do chleba. Tym razem wymyśliłam inne zastosowanie  soczewicy w mojej kuchni.  Przyznaję, że rzadko ale jednak kupuję czasem gotowe przekąski, choć nie jestem ich fanką. Zdecydowanie wolę stać w kuchni kilkanaście minut dłużej i przygotować domowe chipsy z piekarnika, lub frytownicy. Dzisiaj przedstawię wam moją wersję przekąski, która odmieni wasze spojrzenie na strączki i nawet jeśli nie lubicie smaku soczewicy to zapewniam, że w tej przekąsce jej nie wyczujecie.  Jedynym poświęceniem z waszej strony będzie...

Waniliowy sernik z kruszonką

To ciasto które dzisiaj wam zaprezentuje zna chyba każdy. Sernik z kruszonką, słodki z wyraźną nutą wanilii na kruchym spodzie i z kruszonką maślaną. Smak dzieciństwa i podstawowe ciasto wielu przyjęć. Prosty, smaczny i tak aromatyczny, że można by go jeść bez końca. Składniki na kruche ciasto: 220 g  mąki pszennej 120 g  cukru 100 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 żółtka  30 g kakao Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 jajek 100 g masła 1 laska wanilii  szczypta soli Na kruszonkę :  Składniki: 150 g mąki pszennej  100 g cukru  100 g masła  Wykonanie:  Ciasto kruche 1. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i ugniatamy palcami tak, by zrobiły się jak najmniejsze grudki. Gdy jest...

Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta

Kto z nas choć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki. Są one nie mal w każdej cukierni, piekarni i przybierają różne nazwy od kartofelków po kulki firmowe i tak naprawdę  różnią się dodatkami i smakiem, ale zawsze są to ciemne kulki kształtem przypominające ziemniaczki (kartofelki). Szczerze mówiąc pamiętam czasy, gdy dojeżdżałam do szkoły średniej i co jakiś czas zaglądałam do pobliskiej cukierenki, tam zaw...

Fit Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjn...

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej...

Babka Migdałowo - kokosowa

Niebawem Wielkanoc a zatem to doskonały czas, żeby zaproponować wam klasyczną babkę, ale bardziej aromatyczną niż tak zwana "piaskowa". Przepis łączy w sobie elementy klasycznej babki z nutką zdrowych dodatków. Ciasto jest pełne smaku, a tuż po wystudzeniu zaskoczy was nie tylko swoją esencjonalnością, ale i strukturą, która sprawi że będziecie chcieli więcej ... i więcej. U mnie będzie gościła z pewnością na wielkanocnym stole. Zatem zapraszam do degustacji :). Składniki : 200 g masła 180 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka (duże) 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%/ 18 % 100 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 3 łyżki wiórków kokosowych 20 g mąki kokosowej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów​/ 1 mały aromat migdałowy  Do dekoracji :  Garść migdałów w płatkach  Suszone morele Na lukier :  1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy  4 łyżki cukru pudru Wy...

HIT- Różowe miękkie ciastka malinowe

W ramach prowadzonej kampanii uświadamiającej o roli cukrów prostych w naszym życiu postanowiłam przedstawić wam ciastka, które zachwycą was nie tylko wizualnie ale i smakowo. Ten przepis w szczególności polecam wszystkim zapracowanym mamom, które dbają o żywienie swoich pociech i nie ograniczają im słodyczy do zera. Oczywiście wszystko z umiarem. Chcecie więcej informacji na temat cukru i jego roli w naszym życiu ??? To ponownie zapraszam was do odwiedzenia strony   www.uczymyjakslodzic.pl  W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich ciastek. Relatywnie mała ilość cukru uwypukla i wręcz podkreśla naturalne aromaty.   Mamy lato- lato to czas świeżych owoców. Za chwilę pojawią się moj...

Flan waniliowy

Jest wiele deserów na świecie, nad którymi nie ma co dyskutować, w kwestii tego skąd się wywodzą i z jakim krajem się od razu kojarzą. Myślisz Francja, mówisz Crème brûlée, myślisz Włochy, mówisz Tiramisu, mówisz Polska, myślisz kremówka, czy też makowiec. Oczywiście to jedynie przykłady. Dzisiaj chciałabym wam zaserwować deser, który przeważnie kojarzony jest z Hiszpanią a tak naprawdę hiszpański do końca nie jest. W tym wpisie chciałabym zaznaczyć fakt, że poszukując informacji na temat dzisiejszego dania byłam mocno zaskoczona jego genezą. Dlaczego??? , bowiem okazało się że Flan chodź większości kojarzony z Hiszpanią  właśnie, tak naprawdę swoje początki  miał za czasów panowania Imperium Rzymskiego, i później pod wpływem licznych migracji i prób udoskonalania przepisu stał się firmowym deserem chociażby Meksyku, choć w wielu miejscach będzie ciągle przypisywany jest jako typowy deser Hiszpanii. Co ciekawe, Francuzi też mają swój "flan" i jest on klasyką cukierni...

Empanadas z bananami i czekoladą (White sugar free)

Jak już zapewne wiecie jestem fanką wszystkiego co związane jest z kulturą latynoamerykańską. Dzisiaj powrót do Meksyku i do bardzo popularnej potrawy a raczej deseru pochodzącego z tego kraju. Empanadas... W meksyku bardziej kojarzone są z ciastem składanym na kształt pieroga wykonane na bazie tortlli i z wytrawnym nadzieniem, ale u mnie trochę inaczej. Wersja na słodko z bananami, i ciemną czekoladą została przeze mnie nieco ulepszona i wzbogacona o uprażone orzechy laskowe. Moje empanadas wykonane zostały na bazie ciasta francuskiego, co nadało dodatkowego wymiaru tym słodkim trójkątom. Słodka przekąska, doskonale sprawdzi się na wszelkich rodzinnych imprezach a co najlepsze jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 25 minut. Zachęceni, to mam jeszcze jedną dobrą informację dla zwolenników słodkości bez białego cukru. Do przepisu nie użyłam ani grama, a nadzienie zyskało słodycz płynącą z bananów. Doskonała przystawka na każdego rodzaju kinder party. Zapraszam.  ...

Fit Baranek -Błyskawiczny jogurotowiec z musem brzoskwiniowym (ciasto 3 -składnikowe)

Święta, święta i już po... A ja wracam po ponad miesięcznej przerwie do was. Sporo się u mnie ostatnio działo i niestety odbiło się to na blogowaniu. Marzec był pierwszym moim miesiącem bez wpisu od początku przygody z blogowaniem, i nie jestem z tego powodu zachwycona. Praca i domowe obowiązki, zaledwie 3 dni wolnego spowodowały moją nie obecność.  Teraz łapię trochę oddechu i wracam do was z nową dozą pomysłów. Na początek coś mega łatwego, bez pieczenia, i w zupełności nieskomplikowanego. Ciasto w wersji fit, bez cukru, glutenu itp. Gotowe w 3 godziny. Smakowo bardzo mi odpowiada, przy natłoku ciężkich świątecznych potraw sprawdzało się wręcz idealnie. Lekkie ciasto  o konsystencji jogurtowej pianki wykończone musem z brzoskwiń z dozą blanszowanych płatków migdałowych. Pycha.  Składniki :  200 g brzoskwiń z puszki   3 kryształowe galaretki od dr. Oetkera 300 g jogurtu gęstego typu greckiego Dodatkowo na  dekorację baranka: ...

Łączna liczba wyświetleń

688,103