Nie tak dawno opublikowałam wam przepis na super zdrową a przy tym i smaczną przekąskę. O co chodzi?, oczywiście o chipsy z soczewicy. Tym razem jednak zupełnie inne smaki, a i odmiana samej soczewicy również inna. Będzie to świetna alternatywa do smażonych chipsów, a powiem wam że doskonale się sprawdzą jako dodatek do zup.
Do przepisu wykorzystałam zieloną odmianę soczewicy, mrożony szpinak, którego nie musicie wcześniej przygotowywać oddzielnie i to jego wielka zaleta, bynajmniej w tym przepisie.
Smak pikantny z wyraźną nutą ziołową, bo podobnie jak i poprzednio znajdziemy tutaj świeżą bazylię, oregano i tymianek. Swą ów wspomnianą pikanterię chipsy zawdzięczają marynowaną papryczką japaleno. Danie zdrowe z dużą ilością dobrego białka, żelaza i witamin doskonale sprawdzi się jako przekąska. Do tego porcja soku, i zdrowie w samej postaci na wiosnę, jak znalazł.
Do przepisu wykorzystałam zieloną odmianę soczewicy, mrożony szpinak, którego nie musicie wcześniej przygotowywać oddzielnie i to jego wielka zaleta, bynajmniej w tym przepisie.
Smak pikantny z wyraźną nutą ziołową, bo podobnie jak i poprzednio znajdziemy tutaj świeżą bazylię, oregano i tymianek. Swą ów wspomnianą pikanterię chipsy zawdzięczają marynowaną papryczką japaleno. Danie zdrowe z dużą ilością dobrego białka, żelaza i witamin doskonale sprawdzi się jako przekąska. Do tego porcja soku, i zdrowie w samej postaci na wiosnę, jak znalazł.
Składniki :
100 g zielonej soczewicy
1/2 szklanki soku jabłkowego Hortex
1 ząbek czosnku
150 g mrożonego szpinaku Hortex
1 łyżka syropu z agawy
1 mała marynowana papryczka jalapeno
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki tartego oregano
garść świeżej bazylii
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
Dodatkowo :
1 szklanka soku Hortex Vitaminka
Wykonanie :
1. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez ok 6 godzin, u mnie cała noc. Odsączamy na sicie i umieszczamy w misce z pozostałymi składnikami. Stopniowo wlewamy sok, by kontrolować gęstość masy nie może być zbyt lejąca.
2. Blendujemy całość na gładką i jednolitą masę. Formę 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Pieczemy w 180 st C przez 35-40 minut.
3. Wyjmujemy i zostawiamy na ok 10-15 minut. Zdejmujemy papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok 10-15 minut do podsuszenia.
4.Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy na mniejsze kawałki np. trójkąty.
Przekąska gotowa.Smacznego.
Chętnie wypróbuję przepis. 😊
OdpowiedzUsuńNo WOW! Co za PRZEPIS! Muszę wykorzystać go!
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję bo wygląda pysznie ^^
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze takich chipsów nie robiłam - ale wyglądają kusząco i bardzo zdrowo :) Idealne na wiosnę!
OdpowiedzUsuńTo jeden z ciekawszych przepisów jakie ostatnio widziałam. Chętnie przetestuje!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy. na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńWOW wyglada cudnie zdrowo i kolorowo.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! 😍 Może nawet mój Mąż by nie odkrył, że mu podsunelam coś zdrowego!!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam czegoś takiego! Jednak szpinak i soczewica, to składniki, które lubię. :)
OdpowiedzUsuńale pysznosci
OdpowiedzUsuńNie wiem czy by mi coś podobnego pomalowało, musiałabym spróbować :-)
OdpowiedzUsuńNie jestem pewna, czy bym to chciałą zjeść.. :D
OdpowiedzUsuńWyglądają extra i sądząc po składzie sa pyszne :-) moje smaki:-)
OdpowiedzUsuńo wow bardzo ciekawe jak to wyglada ;-) Zjadłbym
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu, dla mnie bomba:)
OdpowiedzUsuńW zyciu niw jadlam takich czipsow, nawet nie wiedzoalam, ze można takiw zrobic! Lapie przepis i bede probowac 🙂
OdpowiedzUsuńMoże zaproponuje chłopakowi, bo nie mogę patrzeć jak objada się tymi niezdrowymi ze sklepu ;)
OdpowiedzUsuńAle bajer! Nigdy bym na to nie wpadła, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńJestem maniakiem chipsów więc to coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, polecam
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis, zapowiada się smakowite chrupanie. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, ale muszę nadrobić :)
OdpowiedzUsuńZaciekawiły mnie mega te czipsy, lubię coś poprzegryzać ;)
OdpowiedzUsuńPieknie wszystko to wygląda, i bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia. Aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńWygląda superaśnie, chętnie spróbuję, choć moje zdolności kulinarne są nijakie ;)
OdpowiedzUsuń