Przejdź do głównej zawartości

Sernik czekoladowy ricotta aromatyzowany pomarańczą

Jakoś ostatnio serniki królują u mnie w kuchni, jeśli chodzi o jakiekolwiek ciasta. Po niebiańskim serniku z borówką amerykańską przyszedł czas na sernik równie bogaty w smaku i nie mniej ciekawy jeśli chodzi o jego wnętrze. W lodówce zalegała mi jeszcze ricotta, którą kupiłam przy okazji tygodnia włoskiego  w jednym z popularnych marketów. Co prawda miałam inny pomysł na jej wykorzystanie, ale jak to już u mnie bywa nastąpiła mała zmiana planów, i zamiast deseru powstał bardzo kremowy sernik. W zasadzie to przyznam wam się do czegoś, tak jak jestem olbrzymią zwolenniczką używania prawdziwego masła w wypiekach, to tym razem wykorzystałam zwykłą margarynę do pieczenia i wypiek nie stracił na smaku. Po prostu przeraża mnie fakt, że masło jest drogie, że nawet ja z niego postanowiłam zrezygnować. Margaryna, której użyłam to popularna Kasia do wypieków. Bałam się początkowo, że mi się masła będzie warzyła i z sernika nie będzie nic, ale jestem mile zaskoczona efektem końcowym. Moje małe wariactwo sprowadziło się też do tego, że sernik upiekłam w formie do babki. Najzwyklejsza falista aluminiowa foremka sprawiła, że moja córka w pierwszym momencie myślała, że upiekłam kakaową babkę, a tu taka niespodzianka. Sernik był tak delikatny, kremowy i wilgotny, że wprost rozpływał się w ustach.
Żeby nie było nudno, to po za użyciem dobrej jakości ciemnego kakao, sernik został uperfumowany świeżo startą skórką pomarańczową i domowym ekstraktem pomarańczowym. Pyszności, polecam wielbicielom ciast: lekkich, puszystych i przede wszystkim smacznych. 







Składniki : 

500 g serka ricotta 

250 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego

4 jajka duże

160 g margaryny do pieczenia (masła)

130 g miałkiego cukru

3 łyżki ciemnego kakao typu holenderskiego 

skórka otarta z 1 pomarańczy

2 łyżki domowego likieru pomarańczowego

80 g mąki ziemniaczanej

Cząstki pomarańczy do podania

Wykonanie: 

1. Ser mielimy a następnie łączymy z ricottą . Margarynę ucieramy z cukrem i startą skórką pomarańczową oraz likierem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach. 
2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników. 
3. Formę do babki  posmarować tłuszczem i wysypać pokruszonymi biszkoptami lub po prostu bułką tartą, wylać  masę. 
4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę ustawiamy na środkowej półce w piekarniku. Po 30 minutach przykrywamy wierzch sernika folią aluminiową by nie spiec wierzchu. 
5. Sernik pieczemy w 160 st C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku uchylając drzwi. Po wystudzeniu wyjmujemy i studzimy do temperatury pokojowej. 
6. Wywracamy do góry dnem ustawiając na paterze. Dekorujemy świeżymi owocami (cząstkami pomarańczy) i listkami mięty. 

Komentarze

  1. Ale pychota uwielbiam serniki ale takiego jeszcze nie jadlam wyglada tak apetycznie ze musze koniecznie wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie proszę spróbować, naprawdę warto:)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam jeszcze nic z ricottą, chyba http://mish-mash-by-anula.blogspot.com/muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ricotta w tym robi sporą różnicę i polecam bo smak też jest całkiem inny niż w tradycyjnych ciężkich sernikach z białego sera /

      Usuń
  3. Kocham serniki i jestem otwarta na testowanie nowości takich jak Twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi ciekawie, jeszcze nigdy nie próbowałam takiego sernika.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki, ale takiego z ricottą jeszcze nie miałem okazji posmakować. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo ricotta ma w sobie niezwykłą delikatność

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ja też, czekolada to moje uzależnienie :D

      Usuń
    2. Ja też jestem wielką fanką czekolady a sernik o tym smaku już szczególnie trafia w moje kubki smakowe .

      Usuń
  7. Ciekawe czy mozna zamienic cukier na np. daktyle lub banany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem daktyle jak najbardziej banany już nie bo sernik i tak wychodzi mega delikatny, jednakże jeśli miałabyś zrezygnować z cukru białego to warto go zastąpić ksylitolem, lub erytrolem.

      Usuń
  8. Wspaniały sernik, ostatnio właśnie za mną chodzi taki czekoladowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam zrobić nie jest skomplikowany i wychodzi bardzo smaczny

      Usuń
  9. Bardzo lubię sernik, a ten wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mało pieke, ale ten sernik wydaje się prosty, może się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Będąc szczerą, nie wygląda zbyt apetycznie, ale mimo wszystko i tak bym go zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż ciężko wyeksponować tak czekoladowe ciasto o ciemnobrązowym zabarwieniu. Najważniejsze jednak że jest bardzo smaczny.

      Usuń
  12. Oboje z mężem uwielbiamy serniki. Twój pomysł jest bardzo interesujący :) Zapewne pychota na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i polecam. W zasadzi to u mnie jest tak samo.

      Usuń
  13. Bardzo fajna wariacja. Moja mama zawsze piecze na margarynie Kasi, w tym sernik wiedeński. Choć to prawda z masłem. Cena obecna to jakaś makabra. Może kiedyś na odmianę zrobię sernik w Twoim wydaniu, wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż by się chciało od razu zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam straszną chrapkę na zjedzenie tego cudeńka. Ale z moimi zdolnościami kulinarnymi przygotowanie tego nie będzie proste. A może jednak tym razem mi się uda? Nigdy nie wiadomo

    OdpowiedzUsuń
  16. Serniki to jedne z moich ulubionych ciast - ale takiego jeszcze nigdy nie próbowałam. Nietypowe rozwiązanie - ale sądząc po składnikach świetnie trafiłoby w moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealny przepis na jesienny weekend <3 Już nie mogę się doczekać, kiedy go upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Za sernik dałbym się zabić i sam bym zabił. Moje ulubione ciasto, które jadłbym całymi kilogramami. Takiego cuda jeszcze nie próbowałem, muszę pokazać przepis damianowej. ;)

    Pozdrawiam,
    Damian

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns

Czym pachną święta??? Oczywiście cynamonem. O ile klasyką polskiej kuchni jest szarlotka przyprawiona sporą ilością tej aromatycznej przyprawy, o tyle drożdżówki nie są już tak bardzo popularne. Przepis który wam dzisiaj przytoczę znalazłam już jakiś czas temu na jednym z amerykańskich blogów. Zainspirowałam się i oto jest mój słodki pomysł na cynamonowe drożdżowe ślimaczki z naszym dobrem narodowym, czyli jabłkiem. Pomyślicie, że to banał , że to już było. I przyznam wam częściowo rację, bo takich przepisów jest na pęczki. Niemniej to co odróżnia moje ślimaczki od pozostałych to niezwykle puszyste ciasto, trzykrotnie zarabiane oraz nadzienie mojego autorstwa. Zatem zapraszam do lektury.  Składniki :  Na  ciasto drożdżowe :  600 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży (instant) 100 g cukru  1 płaska łyżeczka soli  115 g masła  1 jajko (L) 200 ml mleka  70 ml wody Na nadzienie :  5 jabłek kwaśnych i jędrnych (350 g) 160 g cukru tr

Kluski na parze w sosie czekoladowym

Yum Choć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej 7 g drożdży

Fit Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjn

Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta

Kto z nas choć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki. Są one nie mal w każdej cukierni, piekarni i przybierają różne nazwy od kartofelków po kulki firmowe i tak naprawdę  różnią się dodatkami i smakiem, ale zawsze są to ciemne kulki kształtem przypominające ziemniaczki (kartofelki). Szczerze mówiąc pamiętam czasy, gdy dojeżdżałam do szkoły średniej i co jakiś czas zaglądałam do pobliskiej cukierenki, tam zawsze kupow

Chipsy z zielonej soczewicy z szpinakiem i jalapeno

Nie tak dawno opublikowałam wam przepis na super zdrową a przy tym i smaczną przekąskę. O co chodzi?, oczywiście o chipsy z soczewicy. Tym razem jednak zupełnie inne smaki, a i odmiana samej soczewicy również inna. Będzie to świetna alternatywa do smażonych chipsów, a powiem wam że doskonale się sprawdzą jako dodatek do zup.  Do przepisu wykorzystałam zieloną odmianę soczewicy, mrożony szpinak, którego nie musicie wcześniej przygotowywać oddzielnie i to jego wielka zaleta, bynajmniej w tym przepisie.  Smak pikantny z wyraźną nutą ziołową, bo podobnie jak i poprzednio znajdziemy tutaj świeżą bazylię, oregano i tymianek. Swą ów wspomnianą pikanterię chipsy zawdzięczają marynowaną papryczką japaleno. Danie zdrowe z dużą ilością dobrego białka, żelaza i witamin doskonale sprawdzi się jako przekąska. Do tego porcja soku, i zdrowie w samej postaci na wiosnę, jak znalazł.  Składniki :  100 g  zielonej soczewicy  1/2 szklanki soku jabłkowego Hortex 1 ząbek czo

Babka Migdałowo - kokosowa

Niebawem Wielkanoc a zatem to doskonały czas, żeby zaproponować wam klasyczną babkę, ale bardziej aromatyczną niż tak zwana "piaskowa". Przepis łączy w sobie elementy klasycznej babki z nutką zdrowych dodatków. Ciasto jest pełne smaku, a tuż po wystudzeniu zaskoczy was nie tylko swoją esencjonalnością, ale i strukturą, która sprawi że będziecie chcieli więcej ... i więcej. U mnie będzie gościła z pewnością na wielkanocnym stole. Zatem zapraszam do degustacji :). Składniki : 200 g masła 180 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka (duże) 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%/ 18 % 100 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 3 łyżki wiórków kokosowych 20 g mąki kokosowej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów​/ 1 mały aromat migdałowy  Do dekoracji :  Garść migdałów w płatkach  Suszone morele Na lukier :  1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy  4 łyżki cukru pudru Wykonanie: 1. W

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia się tzw. półki zdrowia w znanej sieci marketów odkryłam mąkę lnianą. Za bardzo nie miałam na nią innego pomysłu niż tradycyjne zaparzanie jej i stosowanie jako osobny napar lub baza do koktajlów. Aż do dziś kiedy to nieco eksperymentalnie postanowiłam zrobić z niej placuszki. Bazą placuszków był banan, bo przecież przepis jest wegański i nie było mowy o zastosowaniu jajek, a tzw. bazą suchą wspomniana mąka lniana w połączeniu z moją ulubioną kokosową. Oprócz tego woda mineralna,cynamon i cukier kokosowy. Samo zdrowie. I zapewniam was, że nawet  Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi sez

Tarta serowa z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami żytnimi

Kocham owoce sezonowe. Choć dzisiaj zaprezentuję wam nieco odmienną wersję sernika. Ciasto kruche nie na maśle, a na margarynie, masa serowa z wsadem owocowym i chrupiący i słodki wierzch, który składa się z płatków żytnich, dobrej jakości białej czekolady odrobiny sosu karmelowego... Nie mogło zabraknąć akcentu świeżych borówek. Sernik jest niezwykle harmonijny w smaku, i doskonale kontrastuje z kruchym i dość wytrawnym spodem. Ciasto przygotowałam z myślą o mojej córce, która przez ponad dwa tygodnie przebywała  z dziadkami na Mazurach, a przy okazji jest miłośniczką wszelkich owoców, zwłaszcza jagodowych. Oczywiście pozwoliłam zjeść jej dwa kawałki, bo bardzo jej zasmakował. Czego się nie robi z tęsknoty za własną pociechom. Uwielbiam być obdarzana tym jej beztroskim uśmiechem, gdy wydłubuje największe borówki z ciasta.  Sam  sernik ma piękną naturalną jasnofioletową barwę, która doskonale uzupełnia złoty wierzch. Miłe dla oka, i dla podniebienia... Kocham takie kontrasty. Zapras

Dyniowa kostka z cytrusami ( bez glutenu)

Mamy październik, jesień...mnóstwo barw. W kuchni króluje intensywnie pomarańczowa dynia, na którą przepisów jest wiele.  I to ona będzie bohaterem dzisiejszej strawy. Wytrawnie lub na słodko. U mnie ta druga opcja, gdzie dynia będzie głównym składnikiem ciasta. Wypiek zaliczę do tych ciast, które zadziwiło mnie pod względem smaku i faktury. Cóż, było to moje drugie podejście do dyni, i  zdecydowanie daję jej zielone światło na pozostanie w mojej kuchni na dłużej. Gdy byłam dzieckiem nie miałam okazji poznać jej smaku, choć mama mówiła, że smaczny kompot z niej można przyrządzić. Cóż czasy są dzisiaj inne, a dynię kupić o tej porze roku bardzo łatwo. W kuchennej szafce znalazłam jeszcze resztki kukurydzianej mąki, toteż pomyślałam, że będzie pasować do wyrazistego miąższu dyni. Wiecie co jest najdziwniejsze?... Z faktury ciasto przypomina bardziej dobrze upieczony sernik, a jeszcze dziwniejsze jest to, że w smaku równie bardzo go przypomina. Oczywiście nie ograniczyłam się do samej dy

Podwójnie czekoladowe babeczki na oleju (wilgotne i puszyste)

Moi kochani w dniu wczorajszym obchodziliśmy światowy dzień czekolady, który prawie bym przegapiła, choć czekoladę kocham. Późnym popołudniem za namową córki wymyśliłam, że przepis który na tę okoliczność wam zapodam będzie niezwykle prosty. Babeczki czekoladowe o niezwykłej strukturze, pięknie rosnące i niezwykle aromatyczne. Babeczki, bez masła czy też margaryny przygotowane na oleju roślinnym ( ja stawiam na rzepakowy).   Krem również czekoladowy, stabilny i  bez grama żelatyny. Szczypta posypki i dzień czekolady godnie uczczony.  Składniki na ok 18 szt:  Wszystkie składniki na ciasto muszą być  w temperaturze pokojowej:  95 g mąki pszennej 450  42 g ciemnego kakao holenderskiego (gorzkie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru kryształ  80 g cukru trzcinowego jasnego  szczypta soli  2 jajka (L) 80 ml oleju roślinnego  100 ml maślanki  2 łyżki ekstraktu kawowego  Na krem :  200 g śmietan

Łączna liczba wyświetleń