sobota, 5 sierpnia 2017

Szarlotka na kruchym z czarną porzeczką.

Kiedy lato obfituje w takie znakomitości jak maliny, porzeczki czy też agrest nie sposób oderwać się od pieczenia. Rzadko robię jabłeczniki, czy też szarlotki, jednakże tym razem zaprezentuję wam takie ciacho, które doskonale wpasuje się w letni klimat. Słodkie jabłka, które w ubiegłym roku przerabiałam na gęstą marmoladę doskonale kontrastują z kwaskowatą czarną porzeczką. Żałuję, że sezon porzeczkowy trwa tak krótko, bo bardzo cenię każdą odmianę porzeczki. W rzeczy samej ów szarlotka z czarną porzeczką to świetny pomysł na letni deser. Ciasto kruche aromatyzowane wanilią podkreśla i dopełnia całość. Wierzch ciasta to chrupka i słodka beza zwieńczona niewielką ilością kruszonki z cynamonem.

Zapraszam. 







Składniki : 

Na ciasto kruche :
240 g mąki pszennej typ 650 
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła 
2 żółtka 
1 łyżka ekstraktu z wanilii 
szczypta soli 

Na szarlotkę : 
350 g marmolady jabłkowej 
200 g czarnej porzeczki 

na bezę : 
3 białka 
150 g cukru 

Ponadto : 
2-3 łyżeczki cynamonu 

Wykonanie : 
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą do otrzymania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min 45 minut. 
2. Ciasto dzielimy na dwie części i z jednej z nich odrywamy kawałek ciasta ok 5 cm co pozwoli nam ozdobić wierzch. Formę  o wymiarach 24 cm x 22 cm x 5 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy największą część ciasta na tarce wylepiając dno. 
UWAGA: Ciasto ma być chłodne i zwarte po wyjęciu z lodówki. 
3. Wykładamy marmoladę równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Na marmoladę rozkładamy czarną porzeczkę ( w sezonie świeżą, a po sezonie może być mrożona) . Ścieramy mniejszą część ciasta i równomiernie posypujemy wierzch tak by całość została pokryta. Posypujemy 1 łyżeczką cynamonu. 
4. Białka ubijamy na sztywną pianę po czym pojedynczo wsypujemy cukier, po jednej łyżeczce do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Piana ma być lśniąca i sztywna. Wykładamy i rozprowadzamy na całej powierzchni. na wierzchy ścieramy najmniejszą część i finalnie posypujemy cynamonem. 
5. Ciasto pieczemy przez 45 minut w 175 st C. 
Ciasto całkowicie studzimy przed pokrojeniem. 

23 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł, może kiedyś sam spróbuję :), aż narobiłem sobie ochoty na takie ciacho :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ciasto jest proste w wykonaniu.

      Usuń
  2. Fajne ciasto i połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  3. Za porzeczkami nie przepadam, jednak w połączeniu z szarlotką muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj bardzo pasują co jabłek :)

      Usuń
  4. muszę spróbować. Szarlotka zawsze kojarzyła mi się wyłącznie z jabłkiem, najlepiej kwaśnym..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że połączenie jabłek z czarną porzeczką jest bardzo trafione.

      Usuń
  5. U nas zazwyczaj dzarlotka w klasycznym jej wydaniu, ale w tygodniu spróbuję ją upiec według Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie mnie się znudziła klasyczna, więc postanowiłam ją podrasować czarną porzeczką.

      Usuń
  6. Bardzo lubię takie lekko kwaskowate ciasta. Mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także lubię więc ciasto na pewno Ci będzie pasowało.

      Usuń
  7. Ale fajny przepis, ciasto wygląda bardzo smakowicie. Muszę wyprócować

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję i proszę o opinię jeśli wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię szarlotkę... Ale jeszcze bardziej lubię banany. I jak to tu połączyć?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm ciekawostka... może coś wymyślę :)

      Usuń
  10. Wygląda mega! Uwielbiam proste, a jednocześnie oryginalne przepisy na słodkości, więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak to apetycznie wygląda! Automatycznie zaczęło burczeć mi w brzuchu :D Chwilowo ćwiczę i nie mogę jeść takich rzeczy, ale myślę, że później mogę się skusić :)

    http://staypositivebypaulen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjny pomysł - szarlotka połączona z czarną porzeczką :) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, i polecam wypróbować.

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam wszelkie kruche ciasta a to świetnie komponuje się z dość mokrym nadzieniem.

      Usuń