Kiedy lato obfituje w takie znakomitości jak maliny, porzeczki czy też agrest nie sposób oderwać się od pieczenia. Rzadko robię jabłeczniki, czy też szarlotki, jednakże tym razem zaprezentuję wam takie ciacho, które doskonale wpasuje się w letni klimat. Słodkie jabłka, które w ubiegłym roku przerabiałam na gęstą marmoladę doskonale kontrastują z kwaskowatą czarną porzeczką. Żałuję, że sezon porzeczkowy trwa tak krótko, bo bardzo cenię każdą odmianę porzeczki. W rzeczy samej ów szarlotka z czarną porzeczką to świetny pomysł na letni deser. Ciasto kruche aromatyzowane wanilią podkreśla i dopełnia całość. Wierzch ciasta to chrupka i słodka beza zwieńczona niewielką ilością kruszonki z cynamonem.
Zapraszam.
Zapraszam.
Składniki :
Na ciasto kruche :
240 g mąki pszennej typ 650
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Na szarlotkę :
350 g marmolady jabłkowej
200 g czarnej porzeczki
na bezę :
3 białka
150 g cukru
Ponadto :
2-3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie :
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą do otrzymania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min 45 minut.
2. Ciasto dzielimy na dwie części i z jednej z nich odrywamy kawałek ciasta ok 5 cm co pozwoli nam ozdobić wierzch. Formę o wymiarach 24 cm x 22 cm x 5 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy największą część ciasta na tarce wylepiając dno.
UWAGA: Ciasto ma być chłodne i zwarte po wyjęciu z lodówki.
3. Wykładamy marmoladę równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Na marmoladę rozkładamy czarną porzeczkę ( w sezonie świeżą, a po sezonie może być mrożona) . Ścieramy mniejszą część ciasta i równomiernie posypujemy wierzch tak by całość została pokryta. Posypujemy 1 łyżeczką cynamonu.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę po czym pojedynczo wsypujemy cukier, po jednej łyżeczce do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Piana ma być lśniąca i sztywna. Wykładamy i rozprowadzamy na całej powierzchni. na wierzchy ścieramy najmniejszą część i finalnie posypujemy cynamonem.
5. Ciasto pieczemy przez 45 minut w 175 st C.
Ciasto całkowicie studzimy przed pokrojeniem.
Bardzo fajny pomysł, może kiedyś sam spróbuję :), aż narobiłem sobie ochoty na takie ciacho :)!
OdpowiedzUsuńPolecam, ciasto jest proste w wykonaniu.
UsuńFajne ciasto i połączenie smaków
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZa porzeczkami nie przepadam, jednak w połączeniu z szarlotką muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńSpróbuj bardzo pasują co jabłek :)
Usuńmuszę spróbować. Szarlotka zawsze kojarzyła mi się wyłącznie z jabłkiem, najlepiej kwaśnym..:)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że połączenie jabłek z czarną porzeczką jest bardzo trafione.
UsuńU nas zazwyczaj dzarlotka w klasycznym jej wydaniu, ale w tygodniu spróbuję ją upiec według Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńNo właśnie mnie się znudziła klasyczna, więc postanowiłam ją podrasować czarną porzeczką.
UsuńBardzo lubię takie lekko kwaskowate ciasta. Mniam
OdpowiedzUsuńJa także lubię więc ciasto na pewno Ci będzie pasowało.
UsuńAle fajny przepis, ciasto wygląda bardzo smakowicie. Muszę wyprócować
OdpowiedzUsuńDziękuję i proszę o opinię jeśli wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńLubię szarlotkę... Ale jeszcze bardziej lubię banany. I jak to tu połączyć?!
OdpowiedzUsuńhmm ciekawostka... może coś wymyślę :)
UsuńWygląda mega! Uwielbiam proste, a jednocześnie oryginalne przepisy na słodkości, więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam.
UsuńJak to apetycznie wygląda! Automatycznie zaczęło burczeć mi w brzuchu :D Chwilowo ćwiczę i nie mogę jeść takich rzeczy, ale myślę, że później mogę się skusić :)
OdpowiedzUsuńhttp://staypositivebypaulen.blogspot.com/
Rewelacyjny pomysł - szarlotka połączona z czarną porzeczką :) mniam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, i polecam wypróbować.
UsuńKruche to moje ulubione🙂
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam wszelkie kruche ciasta a to świetnie komponuje się z dość mokrym nadzieniem.
Usuń