Przejdź do głównej zawartości

Śliwkowy deser jaglany

Dawno nie było żadnego deseru w kubeczku, więc dzisiaj zaserwuję wam pyszną porcję zdrowia w słoiczku. Łatwy i dość szybki deser na bazie kaszy jaglanej oraz naszych polskich śliwek. Moja śliwka w tym roku chyba zrobiła sobie odpoczynek i niestety nie nacieszyłam się jej smakiem, toteż skorzystałam z oferty miejscowego sklepu i kupiłam kilka ładnych iście fioletowych śliwek. Użyłam dojrzałych sztuk odmiany Renkloda. W cały deser wkomponowałam również odrobinę serka wiejskiego typu Light oraz płatki owsiane. Proste, szybkie, pożywne i smaczne.
W zasadzie piszę, że przepis sprawdza się jako deser, ale sprawdzi się również dobrze na śniadanie czy też nawet kolację. To kolejny przepis bez udziału białego cukru, więc spokojnie możecie go jeść nawet jeśli chwilowo jesteście na diecie. Zaraz pojawi się pytanie o smak, skoro nie ma tam cukru...
A więc by rozwiać wasze wątpliwości dodam, że skorzystałam z naturalnego słodzika jakim jest miód, który kilka miesięcy temu przywiozłam z Mazur. Naprawdę polecam wam ten przepis, bo jest bardzo dobry, głównie ze względu na jego wartości odżywcze i dość niską kaloryczność nawet jeśli użyjecie serka wiejskiego zwykłego. Do dzieła .











Składniki na 4 porcje : 

50 g kaszy jaglanej 
250 g śliwek Renkloda
2 łyżki miodu 
1 łyżeczka cynamonu 
2 łyżki płatków owsianych 
250 ml wody 
szczypta soli 
150 g serka wiejskiego typu light 

Wykonanie : 
1. Kaszę jaglaną moczymy dzień wcześniej przez całą noc a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Do rondla wlewamy wodę i zagotowujemy ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 15 minut. 
2. W tym samym czasie myjemy śliwki i pozbawiamy je pestek. Kroimy na połówki i umieszczamy na patelni. Dodajemy miód i gotujemy do ich rozpadnięcia ok 5-8 minut. Mieszamy co chwilę. Gdy śliwki puszczą sok oraz będą miękkie przyprawiamy cynamonem i zdejmujemy z ognia. Prażymy płatki owsiane przez ok.   minut w piekarniku w 200 st C lub na suchej patelni. 
3. Ugotowaną kaszę umieszczamy w wysokim naczyniu dodajemy śliwki i miksujemy wszystko do otrzymania jednolitej masy. Masa ma być gładka i przypominać budyń. 
4. Do  słoiczka wykładamy warstwę serka wiejskiego i serek masę śliwkową na końcu przesypujemy prażonymi płatkami owsianymi. 
4. Postępujemy tak jak w pkt. 4 do wyczerpania składników. 

Gotowe. 




Komentarze

  1. Super się prezentuje! Coś mi się wydaje, że to cudeńko wjedzie mi na drugie śniadanko :)
    http://alternatywypiecipol.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm ale pycha musze stworzyc takie cudo to jeszcze zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Kluski na parze w sosie czekoladowym

YumChoć wariantów tych drożdżowych klusek jest naprawdę wiele, to powiem wam że dla nie jednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzaki). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze.







Składniki na 12-15 porcji: 
500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej 7 g drożdży instant (lub ok. 15 g świeży…

Mrożony jogurt z owocami lata

Kochani, dzisiaj niezwykle modny deser w szczególności za oceanem, gdzie naprawdę robi karierę. Lubicie lody?, ale akurat liczycie kalorie i nie możecie zatopić się w kremowych gałeczkach, albo po prostu nie chce wam się co pół godziny wyciągać ich z zamrażalnika by pozbyć się kryształków lodu. No to dzisiaj nie bagatela gratka dla jednych i drugich. Mrożony jogurt grecki z mnóstwem sezonowych owoców. Serwowałam go w postaci cienkich bloczków, i wiecie co, jak na tak mało skomplikowany przepis, byłam zaskoczona efektem końcowym. Orzeźwiająca przekąska na deser w dodatku bez białego cukru. Zapraszam wszystkich fanów lodów do spróbowania.







Składniki:  500 g jogurtu tupu greckiego 3 łyżki miodu akacjowego lub rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny : 
Owoce:  100 g borówki amerykańskiej  50 g malin 150 g świeżego mango  100 g moreli 
Wykonanie :  1. Jogurt miksujemy z miodem i sokiem z cytryny. Formę wykładamy folią spożywczą i wylewamy masę równomiernie rozprowadzając. U mnie forma silikonowa do tary o …

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia się tzw. półki zdrowia w znanej sieci marketów odkryłam mąkę lnianą. Za bardzo nie miałam na nią innego pomysłu niż tradycyjne zaparzanie jej i stosowanie jako osobny napar lub baza do koktajlów. Aż do dziś kiedy to nieco eksperymentalnie postanowiłam zrobić z niej placuszki. Bazą placuszków był banan, bo przecież przepis jest wegański i nie było mowy o zastosowaniu jajek, a tzw. bazą suchą wspomniana mąka lniana w połączeniu z moją ulubioną kokosową. Oprócz tego woda mineralna,cynamon i cukier kokosowy. Samo zdrowie. I zapewniam was, że nawet  Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi se…

Brownie Fit. Bezglutenowe i z Avocado.

YumZdrowa kuchnia jest teraz bardzo modna. Tematyka zdrowia nie jest mi obca a w kuchni bardzo interesująca, bo to przecież tam wszystko się zaczyna... Brownie klasyczne jest pyszne,dla miłośników czekoladowych klimatów to niemal gratka. Cóż wszystko ma swoje wady i zalety... pomimo bogatych walorów smakowych ciasto to bomba kaloryczna. Dla tych którzy dbają o linię wersja lżejsza. Masło zastąpiłam avocado a tradycyjną białą mąkę kokosową, w przepisie nie znajdziecie też ani grama białego cukru, bo słodka strona mojego Brownie bierze się z syropu klonowego i dojrzałego banana. Udało mi się kupić super dojrzałe awokado, o bardzo kremowym miąższu, a to połowa sukcesu. Tradycyjnie do zrobienia Brownie używamy gorzkiej czekolady ja w moim przepisie użyłam dobrego ciemnego holenderskiego kakao. Co jest najważniejsze??? konsystencja pozostaje taka sama jak przy klasycznym a w smaku nie wyczujecie mdłego smaku awokado, o co ja osobiście najbardziej się martwiłam. Koniecznie spróbujcie, bo wa…

Łatwy bezglutenowy chleb ziemniaczany z nasionami babki jajowatej ( Vege & Gluten free)

Drodzy moi w obliczu pewnego wyzwania zadano mi bym upiekła chleb bezglutenowy jak najbardziej zbliżony do zwykłego pszennego. Czy mi się udało? sami musicie ocenić. Mało tego że chleb jest bezglutenowy, to jeszcze ma sporo błonnika, dzięki obecności łusek z babki jajowatej i nasion babki płesznik. Kolejną jego zaletą jest to, że jest również dobry dla osób na diecie wegańskiej. Chleb jest drożdżowy i jest łatwy  do wykonania, pięknie rośnie i nie pęka. Następnym plusem jest to, że ma niebywale piękną chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest jak dobrze upieczony najzwyklejszy chleb pszenny. Pieczywo nie kruszy się za nadto po ukrojeniu i spokojnie zastąpi nie jeden sklepowy pełen chemii bochenek. Kwestię czasu potrzebnego do wykonania od wyłożenia składników na blat, po wyjęcie ciepłego bochenka zamkniecie w ok. 3,5 godzinach. 
Polecam jak zwykle wszystkim. 








Składniki na 1 duży bochenek : 
500 g mąki ziemniaczanej 25 g mąki lnianej (jeśli nie macie zmielcie w młynku zwykłe siemię lniane…

Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami

Nie ma co się szczypać jest karnawał i jak co roku strony kulinarne zalewa fala przepisów na pączki, chrusty, faworki i inne tego typu przysmaki. Trochę mi nie po drodze na ten czas zapodawać przepis na te kaloryczne, choć smakowite kąski...więc, postanowiłam że dzisiaj postawię na coś wręcz przeciwnego.  W szafce od dłuższego czasu zalegała mi soczewica, której nie zmieściłam w pojemniku. Zazwyczaj takie resztki lądują w zupie, lub jakieś paście do chleba. Tym razem wymyśliłam inne zastosowanie  soczewicy w mojej kuchni.  Przyznaję, że rzadko ale jednak kupuję czasem gotowe przekąski, choć nie jestem ich fanką. Zdecydowanie wolę stać w kuchni kilkanaście minut dłużej i przygotować domowe chipsy z piekarnika, lub frytownicy. Dzisiaj przedstawię wam moją wersję przekąski, która odmieni wasze spojrzenie na strączki i nawet jeśli nie lubicie smaku soczewicy to zapewniam, że w tej przekąsce jej nie wyczujecie.  Jedynym poświęceniem z waszej strony będzie namoczenie surowej soczewicy na kilka …

Rolada A la Czarny las

Do tej pory, tylko raz na blogu pojawił się przepis na roladę biszkoptową. Wówczas krem był malinowo-bananowy. Dzisiaj chcę wam zaproponować nieco inną wersję, choć niemniej smaczną. Przepis powstał trochę na kształt popularnego tortu szwarcwaldzkiego z uwagi na podobne składniki. A więc w rzeczy samej będzie : ciemna gorzka czekolada, puszysty biszkopt,domowa konfitura jeżynowa, bita śmietana i wiśnie. Myślę, że z chęcią będziecie sięgać po ten przepis, gdyż efekt końcowy jest co najmniej wyborny. Czego się nie robi na życzenie męża :) 










Składniki  : 
Na biszkopt:  4 jajka  1 białko  40 g mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej  40 g cukru pudru  szczypta soli
Do nasączenia i posmarowania :  125 g konfitury jeżynowej  60 ml rumu 
Masa śmietanowa:  330 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki żelatyny  50 ml wody  2 łyżki ekstraktu waniliowego  25 g czekolady gorzkiej min 70% 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
Ponadto;  Wiśnie mrożone lub z kompotu  15 g tartych orzechów włoskich  dodatkowe…

Fit Wegańskie bezglutenowe bułeczki na parze

Chodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych jest sposób ich przygotowania. Przygotowane bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem kokosa. Po prostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjneg…

Dhokla- indyjski placek z ciecierzycy gotowany na parze (Vege & Gluten Free)

Kolejny wpis i kolejna lekcja słodzenia. Tym razem w wyszukanej i bardziej wytrawnej wersji. Jak powszechnie wiadomo gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania posiłków. Czemu o tym wspominam???, bo dzisiejszy wpis chodź zalicza się do wypieków to będzie właśnie przyrządzany tą metodą. Poniekąd zabierzemy się w podróż do odległych Indii, gdzie ów danie ma swoje korzenie. Mowa o placku, którego głównymi składnikami są mąka z ciecierzycy i jogurt. Sam placek jest doprawiony iście hinduskimi i typowymi dla azjatyckich rejonów przyprawami- Kurkumą, imbirem i świeżą papryczką chili. Jakby było tego mało to zdradzę wam że Dhokla, bo tak nazywa się ten specjał ma jeszcze jedną charakterystyczną cechę jest zawsze skrapiana jest z nietypowym syropem. Syrop oczywiście składa się z wody i cukru, ale to nie wszystko. Dodaje się do niego wcześniej podprażone na nie wielkiej ilości oleju: sezam oraz gorczycę. Przyznam, wam szczerze że ten syrop robi kolosalną różnicę w smaku.…

Bezglutenowe ryżowe kluski leniwe z sosem truskawkowym

Kluski,kopytka czy też inne dania mączne są bardzo popularne w naszym kraju. Tam gdzie mieszkam: na Śląsku, oczywiście królują tradycyjne kluski śląskie (tzw. gumiklyjzy), ale u mnie w domu często pojawiają się również kopytka czy też knedle. Dzisiaj nieco inna forma klusek leniwych, bo na mące ryżowej. Przepis nie należy do najłatwiejszych w wykonaniu, bo łatwo jest przesadzić z ilością mąki i ciasto po ugotowaniu szybko robi się twarde. Musicie więc wziąć pod uwagę fakt, że podane prze zemnie proporcje to sprawdzona ilość konkretnych składników, których zawsze używam do tego przepisu. Szczególnie trzeba obserwować konsystencję ciasta podczas jego wyrabiania, ma być luźne ale takie by dało się z niego uformować wałek i pociąć na odpowiednie porcje. Przyznam, że w smaku są bardzo delikatne i doskonale komponują się z owocowymi sosami. Jest pora na truskawki, więc skorzystałam właśnie z tych owoców. Przepis dedykuję głównie osobom będącym na diecie bezglutenowej, i myślę że będzie to d…

Łączna liczba wyświetleń