wtorek, 22 sierpnia 2017

Śliwkowy deser jaglany

Dawno nie było żadnego deseru w kubeczku, więc dzisiaj zaserwuję wam pyszną porcję zdrowia w słoiczku. Łatwy i dość szybki deser na bazie kaszy jaglanej oraz naszych polskich śliwek. Moja śliwka w tym roku chyba zrobiła sobie odpoczynek i niestety nie nacieszyłam się jej smakiem, toteż skorzystałam z oferty miejscowego sklepu i kupiłam kilka ładnych iście fioletowych śliwek. Użyłam dojrzałych sztuk odmiany Renkloda. W cały deser wkomponowałam również odrobinę serka wiejskiego typu Light oraz płatki owsiane. Proste, szybkie, pożywne i smaczne.
W zasadzie piszę, że przepis sprawdza się jako deser, ale sprawdzi się również dobrze na śniadanie czy też nawet kolację. To kolejny przepis bez udziału białego cukru, więc spokojnie możecie go jeść nawet jeśli chwilowo jesteście na diecie. Zaraz pojawi się pytanie o smak, skoro nie ma tam cukru...
A więc by rozwiać wasze wątpliwości dodam, że skorzystałam z naturalnego słodzika jakim jest miód, który kilka miesięcy temu przywiozłam z Mazur. Naprawdę polecam wam ten przepis, bo jest bardzo dobry, głównie ze względu na jego wartości odżywcze i dość niską kaloryczność nawet jeśli użyjecie serka wiejskiego zwykłego. Do dzieła .











Składniki na 4 porcje : 

50 g kaszy jaglanej 
250 g śliwek Renkloda
2 łyżki miodu 
1 łyżeczka cynamonu 
2 łyżki płatków owsianych 
250 ml wody 
szczypta soli 
150 g serka wiejskiego typu light 

Wykonanie : 
1. Kaszę jaglaną moczymy dzień wcześniej przez całą noc a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Do rondla wlewamy wodę i zagotowujemy ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 15 minut. 
2. W tym samym czasie myjemy śliwki i pozbawiamy je pestek. Kroimy na połówki i umieszczamy na patelni. Dodajemy miód i gotujemy do ich rozpadnięcia ok 5-8 minut. Mieszamy co chwilę. Gdy śliwki puszczą sok oraz będą miękkie przyprawiamy cynamonem i zdejmujemy z ognia. Prażymy płatki owsiane przez ok.   minut w piekarniku w 200 st C lub na suchej patelni. 
3. Ugotowaną kaszę umieszczamy w wysokim naczyniu dodajemy śliwki i miksujemy wszystko do otrzymania jednolitej masy. Masa ma być gładka i przypominać budyń. 
4. Do  słoiczka wykładamy warstwę serka wiejskiego i serek masę śliwkową na końcu przesypujemy prażonymi płatkami owsianymi. 
4. Postępujemy tak jak w pkt. 4 do wyczerpania składników. 

Gotowe. 




6 komentarzy:

  1. Super się prezentuje! Coś mi się wydaje, że to cudeńko wjedzie mi na drugie śniadanko :)
    http://alternatywypiecipol.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm ale pycha musze stworzyc takie cudo to jeszcze zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń