sobota, 12 sierpnia 2017

Serowe knedle migdałowe w sosie brzoskwiniowym

Knedle, to jedne z tych klusek, które u mnie w domu są bardzo częstym gościem weekendowym. Oczywiście by nie było nudno i by nie dać rutynie wejść do mojej kuchni ciągle zmieniam ich recepturę. Zapewne nie jeden z was miał okazję zajadać knedle z cukrem i masłem. Ja dzisiaj dla tych tradycyjnie przygotowywanych kluseczek mam doskonałą alternatywę. Zamiast ziemniaków bazą jest ser, a by knedle zyskały na smaku zostały przeze mnie uperfumowane odrobiną ekstraktu migdałowego, jeśli nie macie zastąpcie go tradycyjnym olejkiem (aromatem). Sos, bez niego kluski nie funkcjonują. Dzisiaj prosty i niezwykle aromatyczny sos z pieczonych brzoskwiń. Macie dzieci, to koniecznie musicie zaserwować im takie danie a na pewno zyskacie uznanie u waszych pociech. 
Zatem zapraszam do lektury i kuchni... 



\
Składniki :

Na ciasto

250 g chudego twarogu
40 g mąki kokosowej
60 g mąki pszennej
1 jajko (L)
szczypta soli
0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Na sos:

3 duże brzoskwinie 
3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżki syropu amaretto
3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie : 

1.Twaróg miksujemy z jajkiem oraz mąką zwykłą oraz kokosową, a także szczyptą soli. 
Wyrabiamy gładkie dość zwarte ciasto. Odkładamy na 20 minut. 

2.Przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnię. Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki usuwając pestki. Osuszamy. Kładziemy na patelni. Skórką do góry. Zasypujemy cukrem i gotujemy 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy syrop i rozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków. 

3. Zakwaszamy sos przez dodanie 2 łyżek soku z cytryny. 
Gotujemy do lekkiego zgęstnienia sosu. Możemy też przelać sos i finalnie go zblendować. Lub przetrzeć przez sito. 

4.W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z jedną łyżką oleju. 

5.Z ciasta formujemy wałek i odcinamy 2 cm kawałki. Formujemy kluski. Wrzucamy kluski na wrzątek i gotujemy ok 12-15 minut. 


6. Wykładamy na talerz i obficie polewamy sosem.


12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, choć wbrew pozorom danie nie jest takie słodkie jakby mogło na to wskazywać.

      Usuń
  2. Zaskakujące zestawienie składników, ale oferujące bogate smaki. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zgadza się bogactwo smaków na pewno tutaj wychodzi na pierwszy plan. A połączenie brzoskwini i migdałów to sprawdzone i trafione połączenie.

      Usuń
  3. Uwielbiam knedle. A te Twoje wyglądają mega apetycznie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, i polecam ten przepis.

      Usuń
  4. Często moja babcia robiła ze śliwkami i były pyszne! Na pewno te brzoskwiniowe są także świetne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ze śliwkami to chyba klasyka, a ja postanowiłam ją trochę złamać i stąd też pomysł na brzoskwinie. Polecam.

      Usuń